Actualitate

Europenii ajută moldovenii să scape de gazul rusesc

Peste 600 de familii care-şi vor pune în case cazane moderne pe biomasă vor primi înapoi o parte din banii investiţi. Guvernul, cu suportul Proiectului UE-PNUD „Energie şi Biomasă”, a lansat, săptămâna aceasta, un Program de acordare în condiţii avantajoase a cazanelor pe bază de biomasă pentru gospodăriile casnice. Astfel, proprietarilor gospodăriilor casnice din sate şi orăşele care-şi vor cumpăra cazane de ardere a peletelor, brichetelor sau cazane mixte le vor fi rambursate din fonduri europene 30% din valoarea investiţiei, dar nu mai mult de o mie de euro.

„Am o casă de 120 de metri pătraţi şi încălzirea cu gaz natural m-ar fi costat foarte scump. Economisesc practic jumătate din suma pe care ar fi trebuit s-o dau pentru încălzirea casei, dacă foloseam un cazan pe gaz. Mă costă 1500 de lei ca să încălzesc întreaga casă, ceea ce este foarte puţin, în timp ce facturile care vin pentru apartamentele de 40-70 metri pătraţi depăşesc de două-trei ori cheltuielile mele… şi am acelaşi confort”, spune Iurie Bădie, un locuitor din Sângera, prezent la eveniment, şi care de doi ani are în casă cazan pe pelete.

Intoleranță la schimbări

La fel consideră şi Andrei Darii, antreprenor din Chişinău care şi-a instalat un cazan de 50kW la atelierul unde confecţionează mobilă. Ba mai mult, pentru că are destulă materie primă şi-a procurat un utilaj cu ajutorul căruia produce peletele. „Deşeurile pentru care înainte plăteam ca să fie evacuate acum le folosim. Eu pe banii care i-am cheltuit pe cazan, circa 5 mii de euro, puteam să iau unul pe gaz, dar aş fi cheltuit de 3-4 ori mai mult ulterior pentru căldură”, remarcă Andrei Darii. El spune că unul dintre avantajele cazanelor pe biomasă este faptul că sunt autonome, pot fi încărcate o dată la câteva zile şi sunt reglate automat. „Cazanul are senzori meteo care verifică temperatura de afară şi poate să semnaleze atunci când afară temperatura a scăzut. Deja a cincea lună noi ne încălzim cu acest cazan, dar l-am deconectat numai de două-trei ori ca să curăţăm cenuşa. De la două-trei tone de pelete arse se acumulează o găleată-două de cenuşă. Arderea este completă, nu iese fum, are sisteme moderne care controlează emisiile de CO2”, subliniază antreprenorul. El consideră că, în contextul economic al R. Moldova, cazanele pe biomasă sunt o soluţie atât pentru micii întreprinzători, cât şi pentru gospodăriile casnice, dar că în prezent asemenea tip de sisteme de încălzire nu este prea răspândit în R. Moldova. „Problema este în mentalitatea oamenilor care nu vor să facă schimbări, nu vor să încerce ceva nou, chiar dacă este ceva mai eficient”, a conchis Andrei Darii.


Rambursare a 30% din investiții

Conform proiectului, locuitorii satelor și orașelor mici din R. Moldova, care-și vor schimba sistemele de încălzire tradiționale pe altele ecologice, își vor putea întoarce o parte din cheltuieli. Pentru a beneficia de suport financiar în cadrul proiectului „Energie şi Biomasă” în Moldova, gospodarii vor trebui iniţial să asigure 100% din cheltuieli, să procure din surse proprii cazanul, să-l instaleze, după care antreprenorul împreună cu beneficiarul solicită rambursarea a 30% din fondurile investite. Cazanele procurate în cadrul acestui program trebuie să fie noi, cu certificate de garanție, produse şi/sau asamblate în RM. Până în prezent, nouă companii au fost acreditate de către Agenţia pentru Eficienţă Energetică (AEE) să ofere cazane pentru gospodăriile casnice.
Potrivit lui Ion Comanac, director general „Laiola”, importator de cazane acreditat de AEE, preţul unui cazan care funcţionează pe pelete ori brichete porneşte de la două mii de euro şi, în funcţie de capacitate, poate încălzi până la o mie de metri pătraţi. „Utilizarea unui asemenea cazan este avantajoasă, deoarece ne ajută să micşorăm facturile la căldură. Mai mult, se folosesc lemne, pelete, brichete care sunt produse în R. Moldova şi astfel se dezvoltă economia ţării”, consideră Ion Comanac. Conform estimărilor, investiţia poate fi recuperată în medie între cinci şi șapte ani.


Și Moldova produce cazane pe biomasă

Valeriu Cosarciuc, preşedintele Consiliului de conducere al SA „Moldagrotehnica”, Bălţi, acreditat de AEE, remarcă faptul că și în Moldova se produc astfel de cazane. „Noi avem cazane de la 12 kW până la 100 kW. Randamentul minim al unui cazan este de 85%, la acelaşi nivel cu cazanele din străinătate, dar după preţ suntem competitivi. Spre exemplu, la noi un cazan de 25 kW costă 28 mii lei, dar este unul automat, care poate funcţiona cinci zile fără a fi reîncărcat”, a subliniat Valeriu Cosarciuc. Mai mult, acesta consideră că întrucât un cazan de 100 kW ar putea încălzi o mie de metri pătraţi, un asemenea sistem ar putea fi utilizat şi la bloc, prin branşarea mai multor apartamente.
Nicolae Zaharia, expert în dezvoltarea afacerilor, Proiectul „Energie şi Biomasă” în Moldova, a menționat în cadrul evenimentului de lansare că le vor fi rambursate 30% din costurile de procurare și instalare a cazanelor pe biomasă primilor 600 de solicitanți care vor întruni condițiile necesare.
Bugetul total al programului este de 640.000 de euro. Proiectul „Energie şi Biomasă” în Moldova este implementat în 2011-2014. Bugetul total al proiectului este de 14,56 milioane euro.

Dirk Schuebel, şeful Delegaţiei Uniunii Europene în RM
În cadrul proiectului „Energie şi Biomasă”, multe centre comunitare, şcoli şi grădiniţe din ţară care au trecut deja la un sistem de încălzire pe biomasă au reuşit să economisească peste 50% din costurile pentru încălzire. Iar acum de suport european vor beneficia şi gospodăriile casnice. Este un start semnificativ ce va ajuta sute de familii să economisească bani la încălzirea propriilor case. Totodată, noul program va impulsiona dezvoltarea unei noi pieţe create deja în R. Moldova: cea de producere a combustibilului din biomasă, dar şi a tehnologiilor pe bază de biomasă astfel creând locuri de muncă şi asigurând dezvoltarea durabilă a sectorului în ţară.

Narine Sahakyan, reprezentant permanent adjunct PNUD Moldova
Gospodăriile casnice sunt încurajate să-şi schimbe sistemul de încălzire pentru a trece la o încălzire mai sigură, mai curată şi mai eficientă. Astfel, pe parcursul următorilor doi ani, circa 600 de gospodării casnice din RM vor avea ocazia să beneficieze de condiţii favorabile pentru a procura un cazan pe biomasă. Investiţiile atrase vor avea beneficii economice şi, în acelaşi timp, vor avea drept efect reducerea emisiilor obţinute în urma consumului de combustibili fosili.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *