Muzică

EUROVISION 2012: SUEDIA a luat a cincea coroniţă

Fiind cea de-a cincea ediţie câştigată, de la succesul din 1974 când ABBA a cucerit publicul cu "Waterloo".Suedia, marea favorită la Eurovision 2012, s-a clasat pe primul loc în finala concursului desfăşurată sâmbătă seară la Baku, Azerbaidjan, cu piesa "Euphoria", interpretată de Loreen, fiind cea de-a cincea ediţie câştigată, de la succesul din 1974 când ABBA a cucerit publicul cu "Waterloo".

EUROVISION 2012. Reprezentanta Suediei a câştigat detaşat cu 372 de puncte, astfel că EUROVISION 2013 se va organiza în această ţară.

Înainte de ediţia din acest an, Suedia a câştigat ultima oară concursul în 1999. Astfel, Suedia va prelua îndatoririle de gazdă a Eurovisionului pentru anul viitor. Datele ediţiei din 2013 au fost deja anunţate, semifinalele urmând să aibă loc pe 14 şi 16 mai, iar finala pe 18 mai.

Reprezentantul Republicii Moldova, Pasha Parfeny, s-a clasat pe poziţia a 11-a din 26 de ţări finaliste, cu un total de 81 de puncte acumulate.

Cel mai mare punctaj reprezentantul Moldovei l-a obţinut de la telespectatorii din România – 12 puncte. 8 puncte au venit din Danemarca şi tot atâtea din San Marino, câte 7 – din Spania, Ucraina şi Rusia. Portugalia a acordat reprezentantului din Moldova 6 puncte, telespectatorii din Belarus şi din Israel – câte 5, iar cei din Italia – 4. Voturi pentru Moldova au mai venit din Grecia şi Muntenegru – câte 3, Ungaria şi Elveţia – 2, Slovenia şi Croaţia – 1.

Moldova, la rândul ei, a acordat câştigătorului competiţiei 7 puncte. 8 şi, respectiv, 12 puncte au mers la statele vecine Ucraina şi România, iar 10 puncte au fost pentru ţara gazdă, Azerbaidjan.

Pe locul doi în competiţie s-au clasat Buranovskiye Babushki din Rusia, cu 259 de puncte, la 113 puncte diferenţă de locul 1.

Mai multe state europene au renunţat în acest an să participe la concurs. Polonia, de exemplu, a motivat prin faptul că este implicată în organizarea campionatului european de fotbal, iar Armenia – din motive politice. La anul competiţia va avea loc în Suedia, deţinătoarea trofeului Eurovision 2012.

Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *