În mai puțin de o săptămână, au fost vândute mai mult de jumătate din numărul biletelor, după ce sponsorii au renunțat la acest proiect
Peste o săptămână, Fabrica de Artă Contemporană, în parteneriat cu Centrul Național de Educație prin Artă, va prezenta primul balet contemporan din R. Moldova, numit „New Miorița”. Spectacolul reprezintă interpretarea cunoscutei balade românești, în formă de dans. TIMPUL a aflat mai multe detalii din culisele acestui spectacol inovativ.
Acum patru ani, coregrafa Daria Simbiriova-Batrîncea și-a propus să monteze la Teatrul Național „Eugene Ionesco” un spectacol actoricesc plastic, bazat pe folclorul românesc. Pe atunci căuta să aleagă între balada „Miorița” și istoria corsarilor basarabeni. „După mai multe consultări, ne-am oprit la „Miorița”, care e mult mai cunoscută publicului larg. Însă proiectul nu a avut finalitate, din cauza lipsei resurselor financiare”, își amintește coregrafa.
Coregrafa mărturisește că, deși baletul contemporan nu este foarte cunoscut în R. Moldova, nu i-a fost greu să adune o echipă de nouă dansatori, chiar dacă aceștia erau specializați în baletul clasic. „Unii dintre ei mi-au fost studenți, la Academia de Muzică și Arte Plastice, iar ceilalți sunt elevi la Colegiul de Coregrafie. Unii au fost foarte entuziasmați de propunere, dar erau stresați că știu puțin despre baletul contemporan. Alții erau speriați că, timp de nouă luni, trebuie să se autodepășească”, relatează Daria.
Maxim Stodușnîi, solistul spectacolului „New Miorița”, povestește că a acceptat propunerea, fiindcă îi place să experimenteze. Întotdeauna sunt deschis pentru a încerca ceva nou, căci la un moment dat te saturi să dansezi numai balet clasic. De la început a fost complicat să învăț alte poziții și alt fel de mișcări, dar, într-un final, am intrat în rol. Au fost și momente în care nu-mi reușea ceva sau aveam neînțelegeri pe plan profesional cu partenera și simțeam că nu mai pot sau nu mai vreau să continui. Însă oboseala trece și până la urmă ne acomodăm cu partenerii de dans”, susține Maxim Stodușnîi.
Coloana sonoră a spectacolului „New Miorița” îi aparține compozitorului Anatol Ștefăneț, care a acceptat fără nicio ezitare această colaborare. „Daria a venit la mine și mi-a explicat ideea spectacolului, spunându-mi că vrea să apeleze la muzica scrisă de mine și de formația „Trigon” pentru a realiza această coregrafie. A motivat că există o serie de piese care s-au potrivit acestei idei, dar și mișcărilor. Apoi noi am structurat muzica în dependență de scenă, de mișcări și de subiect. Din păcate, eu am fost foarte ocupat în ultima perioadă și nu am reușit să asist la repetiții, de aceea voi vedea integral spectacolul în premieră”, spune Anatol Ștefăneț.
În ciuda tuturor neplăcerilor, Daria Simbiriova-Batrîncea a fost impresionată de faptul că, în mai puțin de o săptămână, au fost vândute mai mult de jumătate din numărul biletelor. „La „New Miorița” poate veni oricine își dorește să privească o imagine frumoasă. Nu trebuie să fii specialist, ca să percepi o emoție. Posibil, oamenii mai cunoscători vor vedea un mesaj mai profund, dar spectatorul simplu primește aceeași imagine, emoție și plăcere ca și de la un concert”, ne asigură Daria.
În această privință, Daria Simbiriova-Batrîncea poartă deja discuții pentru a prezenta spectacolul „New Miorița” în România și Cehia. Până atunci, publicul din Chișinău are prioritate.
Premiera spectacolului „New Miorița” va avea loc vineri, 30 noiembrie, începând cu ora 19:00, la Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”. Prețul biletelor variază între 100 și 250 de lei. Biletele pot fi procurate pe site-urile afisha.md, iticket.md și la casele Teatrului Național de Operă și Balet.
|
Filmul românesc a cunoscut o evoluție în ultimii ani, după ce a fost marcat la începuturi de bariere politice și financiare. Astăzi, producțiile autohtone au început să fie apreciate, mai cu seamă pentru că prezintă teme cu care societatea noastră se confruntă,...
( ) Citeşte tot articolulBerbec Anumite transformări se întâmplă în viața ta și în sufletul tău, iar tu trebuie să te adaptezi lor. Cei din jur te susțin, iar Venus are un impact pozitiv asupra energiei tale creatoare.
( ) Citeşte tot articolulFructele uscate sunt ideale ca gustare, dar cât sunt ele de sănătoase, când ar trebui să le evităm și cum pot înlocui fructele proaspete? Auzim deseori că este foarte important să mâncăm fructe și legume, iar în acest context o să vorbim despre fructele...
( ) Citeşte tot articolulMaximele termice ale zilei vor fi -7..-10 grade Celsius în nord, -6..-9 grade în centru și -5..-8 grade în raioanele de sud. Precipitații nu se prevăd. Soarele se va arăta destul de mult de după nori.
( ) Citeşte tot articolulPărerile sunt împărţite atunci când vine vorba de aspectul bananelor. Unii le preferă pe cele verzi, iar alţii le preferă pe cele negre, foarte coapte. Regula este destul de simplă cele verzi sunt mai crude, iar cele negre sunt coapte deja. Oricum ar fi bananele sunt bogate...
( ) Citeşte tot articolulCeea ce visăm poate avea o anumită semnificaţie asupra realităţii pe care o trăim zi de zi. Simbolurile şi semnificaţiile viselor sunt destul de complexe, iar ca să ne dăm seama dacă au impact asupra vieţii noastre trebuie să le descifrăm, scrie stiridinlume.ro.
( ) Citeşte tot articolulBerbec Începi să-ți găsești acea parte din optimism pe care ai mai pierdut-o în ultimul timp. Ai noroc că în jurul tău sunt oameni care te susțin și cumva te ajută să treci prin tot procesul cu care ai de-a face în evoluția ta.
( ) Citeşte tot articolulIn primul rand, pentru a va da seama de ce muraturile va pot ajuta sa slabiti, este bine de cunoscut faptul ca au foarte putine calorii. Mai precis, un castravete murat de peste 140 de grame nu are decat 17 calorii, 200 de grame de varza murata nu au decat 25 de calorii si o gogonea medie are...
( ) Citeşte tot articolulÎn fiecare an, la mijloc de ianuarie, vorbim mult, spumos şi superficial despre Eminescu. E o tradiţie care sperăm că odată cu scurgerea timpului va deveni şi una profund naţională.
( ) Citeşte tot articolulAstăzi se împlinesc 171 de ani de la naşterea lui Mihai Eminescu, unul dintre cei mai importanţi poeţi din istoria României. Fotografiile cu el pot fi numărate pe degetele unei singure mâini.
( ) Citeşte tot articolul