Actualitate

Eveniment istoric: Romnii si-au dat mna pe podul Lipcani – Radauti Prut

Dupa 66 de ani, cand circulatia pe podul care leaga cele doua maluri de Prut intre localitatile Radauti (Romania) si Lipcani (R. Moldova) a fost imposibila din cauza distrugerii acestuia, la 15 februarie a fost reluat traficul rutier si cel pietonal. Primul cetatean care a traversat frontiera dintre R. Moldova si Romania prin noul punct vamal a fost premierul moldovean Vlad Filat.

Sute de oameni au venit inca de dimineata la punctul vamal Lipcani – Radauti Prut ca sa participe la ceremonia de inaugurare a acestuia. Premierul moldovean a fost intampinat cu paine si sare, conform traditiei, apoi Vlad Filat i-a salutat pe graniceri si pe politistii de frontiera.

In timpul intalnirii cu oamenii adunati la capatul moldovenesc al podului, premierul a avut parte de surprize mai mult sau mai putin placute. Mai intai, cineva din multime l-a confundat cu ministrul Afacerilor Externe si Integrarii Europene, Iurie Leanca, apoi, un localnic i-a spus din toata inima: „Sa fiti sanatos, domnule primar!”. Vlad Filat a zambit, spunand ca „va veni si primarul”. Printre cei adunati il asteptau si niste prieteni mai vechi. Doi ani in urma, in timpul inundatiilor din nordul Moldovei, Vlad Filat se intalnise cu mai multi sinistrati, intre care si pensionarul Vladimir Brega.

Acum, acesta venise sa vada cu ochii sai „minunea” – asteptase o viata ca podul sa fie restabilit. Zarindu-l in multime, premierul s-a apropiat si l-a imbratisat. „Acum avem podul, iar peste cateva luni vom circula fara vize, asa cum ne-am inteles”, i-a spus el lui Vladimir Brega. „De acum pot sa mor. Am vrut sa vad libertatea si apoi pot sa mor”, i-a raspuns batranul. In varsta de 82 de ani, el ne-a spus ca, de cand s-a inchis podul, a trecut Prutul o singura data, tocmai pe la Vama Leuseni.
Un alt fost sinistrat, Valeriu Isac, este de parere ca podul va fi in avantajul celor care vor dori sa faca comert, deoarece pana acum „oamenii treceau pe la Cernauti, dupa care pe la Porubna ajungeau in Romania, fiind nevoiti sa faca peste 100 km in plus”.

La mijlocul podului, premierul Vlad Filat s-a intalnit cu ministrul roman al Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, impreuna cu care au taiat panglica verde de inaugurare a podului. Spre surprinderea prim-ministrului moldovean, de partea cealalta a Prutului el era asteptat de cateva sute de cetateni romani care venisera sa-l salute. Majoritatea dintre ei au rude pe malul stang sau sunt basarabeni refugiati dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial. Si la Radauti, Vlad Filat a fost intampinat cu paine si sare, dupa care a declarat: „Vreau sa va spun ca, pana la urma, suntem la fel”. Apoi premierul moldovean s-a apropiat de multime pentru a le strange mainile celor adunati.

La intoarcere, seful cabinetului de ministri i-a adresat ministrului roman propunerea: „Noi am inceput sa scoatem si gardul de sarma ghimpata. Va invit pe toti sa coboram ca sa punem umarul la demolarea acestui gard”. Delegatiile oficiale au coborat prin zapada pana la gardul din sarma ghimpata, o parte din care a fost demontat. Vasile Blaga, ajutat de Vlad Filat, a taiat doua bucati de sarma ghimpata: una pentru presedintele Traian Basescu si alta pentru premierul Emil Boc. Vlad Filat insa a luat mai multe bucati de sarma, afirmand ca l-au rugat cativa prieteni, inclusiv sotia sa, sa le aduca sarma din „gardul care a despartit familii”. El a mai spus ca, deocamdata, au fost scosi doar 30 km din gardul de pe frontiera si ca altii 360 km urmeaza sa fie demontati pana la sfarsitul lunii martie.

La finele ceremoniei de inaugurare a podului, premierul moldovean a declarat: „Plec de aici cu trei impresii de neuitat, prima este cea care o am in urma contactului cu oamenii de aici si din partea cealalta de Prut. Apoi este trecerea peste Prut si panglica pe care am taiat-o impreuna cu Vasile Blaga. Dar mai avem de taiat inca 15 panglici, este numarul exact de poduri care urmeaza a fi reabilitate. Si al treilea lucru, aparent neinsemnat, doar o bucata de sarma, dar care ne va aminti de acele atrocitati care, sper eu, nu se vor mai repeta niciodata”.

Punctul de frontiera Lipcani – Radauti Prut a fost deschis pentru libera circulatie incepand cu dupa-amiaza zilei de 15 februarie, iar de la 31 martie, cetatenii moldoveni, care au viza de resedinta in raza de pana la 50 kilometri de la granita, vor putea trece liber frontiera, in baza unor carduri electronice, conform legislatiei europene.

Potrivit purtatoarei de cuvant a Politiei de Frontiera din Romania, Minodora Racnea, in primele 24 de ore de la deschidere, punctul de trecere a frontierei de la Lipcani – Radauti Prut, intre Moldova si Romania, a fost tranzitat de 330 de persoane, in timp ce prin punctul de trecere Costesti – Stanca au trecut Prutul 231 de persoane.

Ala Coica, stagiara la TIMPUL

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *