Astăzi 20 Noiembrie 2019, Miercuri - Ultima actualizare la 19 Noiembrie 2019
Abonamente

Actualitate 16 Octombrie 2019, ora 14:20

Everestul se topește și scoate la iveală cadavre vechi de zeci de ani și tone de gunoaie

Marime Font

 Asta se întâmplă când cățăratul comercial pe munți se întâlnește cu încălzirea globală. Mingma David Sherpa a văzut un cadavru prima oară când a urcat pe Everest, în 2010.

Mingma, care avea pe atunci douăzeci de ani, știa că drumul spre vârf era presărat cu peste două sute de cadavre. Alpiniștii le folosesc de obicei ca repere de distanță și altitudine. De exemplu, a știut că atunci când l-a văzut pe „Ghete verzi” - cadavrul unui alpinist indian identificat după culoarea verde neon a ghetelor – a intrat în „Zona Morții”, la opt mii de metri deasupra nivelului mării.

„M-am simțit nasol”, își amintește Mingma momentul în care a trecut pe lângă corpurile înghețate „Treceam pe lângă mai mulți oameni care muriseră în chinuri și nu putuseră fi salvați.”

În 2016, Mingma s-a alăturat lui Anthony Gordon, un producător de televiziune din Australia, care a venit cu ideea unui documentar despre prima echipă de șerpași împlicată în operațiuni de salvare. Cei șapte șerpași au fost pregătiți să lucreze cu echipament de filmare, iar imaginile din misiunile lor au apărut în documentarul Everest Air..

Echipa lui Migma a salvat și a recuperat corpurile a 52 de persoane de pe Everest și muntele vecin, Makalu, al cincilea ca înălțime din lume. Dar nu s-au luptat doar cu terenul ostil, ci și cu schimbările climatice. În anul precedent, vremea prea caldă provocase o avalanșă pe ghețarul Khumbu și omorâse 16 persoane.


„Nu mai poți prezice ce se va întâmpla. Uneori e prea multă zăpadă pe munte, alteori mai puțină”, a zis Mingma.

Asta înseamnă că au început să iasă la suprafață, de sub gheață, cadavre dispărute de ani de zile. Și, pe lângă ele, o grămadă de gunoaie lăsate de alpiniști de-a lungul deceniilor: conserve, sticle, echipament de cățărat. Peste cinci mii de kilograme.

Un studiu pe cinci ani al Centrului Internațional pentru Dezvoltarea Muntelui (ICIMOD) a descoperit că ghețarii din Hindu Kush și Himalaya se topesc rapid și amenință să se micșoreze până la o treime din volumul lor dacă emisiile de dioxid de carbon nu sunt controlate.

În 2019, pe Everest au avut loc cele mai multe cazuri fatale (12) după ce un grup de alpiniști „blocați în trafic” au fost prinși de o furtună. Această imagine virală i-a surprins pe cei două sute de alpiniști captivi în vârful muntelui. Guvernul nepalez, care emisese un număr record de 383 de permise pentru Everest, a fost criticat pentru monetizarea agresivă și irațională a unui ecosistem atât de fragil. Dar pentru o țară al cărei PIB e de numai 835 de dolari pe cap de locuitor – aproape o șaptezecime din PIB-ul Statelor Unite – traficul crescut pe munte e o chestiune de interes național. Expedițiile pe Everest i-au furnizat statului un profit de 442 milioane de rupii nepaleze (aproape patru milioane de dolari) numai anul acesta.

E o situație fără ieșire. Mulți sunt de părere că responsabilitatea pentru curățare revine atât organizațiilor, cât și societății civile. Ang Tshering Sherpa, a cărui familie trăiește de patru generații din ghidarea expedițiilor pe Everest, a zis că eforturile de curățare nu sunt bune doar pentru mediu, ci și pentru afaceri.

„Dacă vrem să creștem afacerea, trebuie să fim responsabili și de mediu”, a zis bătrânul de 73 de ani. „Străbunicul meu conducea expediții în anii 1920. Dar prima operațiune mare de curățare a avut loc abia în 1996 și a fost efectuată de Asociația Muntelui din Nepal. Și eu m-am implicat, alături de alți patruzeci de șerpași. Am strâns șapte tone de gunoaie.”

Această campanie de curățare a fost finanțată cu fonduri private și a necesitat mii de dolari. Cum guvernul nu contribuie financiar, astfel de operațiuni au loc foarte rar.

Din 2008 încoace, agenția de turism a lui Ang Tshering, Asian Trekking Pvt Ltd, donează douăzeci la sută din profituri pentru campanii de curățare anuale. Eco-expedițiile agenției au colectat peste douăzeci de tone de gunoi acumulate deasupra taberei de la baza Everestului. A recuperat și șapte cadavre de la 8 400 de metri. „Nu e ușor să cobori cadavre la înălțimea aia. Corpul înghețat al unei persoane poate cântări până la 160 de kilograme, din cauza gheții formate în jurul lui. Dar șerpașii fac efortul ăsta pentru mediu”, a zis Tshering.

Forțat de astfel de eforturi ale voluntarilor, guvernul nepalez a introdus în 2014 o regulă care obligă fiecare grup de alpiniști să depună o taxă de patru mii de dolari înainte de urcare. Taxa e rambursabilă și e procesată după ce se întorc cu opt kilograme de gunoaie fiecare. Pentru a controla problema fecalelor umane, îi imploră pe alpiniști să colecteze totul în saci și să îi depoziteze la coborâre. Tshering Tenzing Sherpa, coordonator al ONG-ului Comitetul de Control al Poluării Sagarmatha (CCPS), a zis că această măsură s-a dovedit eficientă.

Anul acesta, CCPS a semnat un contract cu guvernul pentru o operațiune de curățare. În primăvara anului 2019, când Everestul s-a deschis din nou pentru turiști, un grup de opt persoane a străbătut munții și s-a întors cu 10,5 tone de gunoi și șapte cadavre. Tshering Tenzing a zis că are de gând să continue operațiunile pentru cel puțin încă cinci ani.

Dar, în ciuda acestor eforturi, pe munte tot au rămas treizeci de tone de gunoi, conform unei estimări făcută de Everest Summiteers Association. Luna trecută, guvernul a interzis utilizarea plasticului de unică folosință în regiunea Everest. Ca să reducă numărul deceselor, urmează să restricționeze permisele și să le ofere doar celor care au urcat cel puțin un vârf de 6 500 de metri în Nepal înainte să încerce să cucerească Everestul.

„Dintre toate măsurile, cea mai eficientă soluție e educația, creșterea awareness-ului și efortul susținut”, a zis Tshering Tenzing. „Everestul e mama Nepalului. Trebuie s-o salvăm.”

https://www.vice.com/ 

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 19 Noiembrie 2019, ora: 13:45

Presupus spion rus, agent GRU, filmat în timp ce mituia un oficial sârb la Belgrad

Presupus spion rus, agent GRU, filmat în timp ce mituia un oficial sârb la Belgrad

În 17 noiembrie, un filmuleţ a fost postat pe Youtube în care un presupus membru al Serviciului de Informaţii al Rusiei, GRU, dă mită unui agent sârb, un oficial de rang înalt, relatează Radio Europa Liberă, citată de Digi24.

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 19 Noiembrie 2019, ora: 13:41

Alianța ACUM-PSRM a rezistat la Basarabeasca. Socialistul Piotr Pușcari a fost ales președinte al raionului

Alianța ACUM-PSRM a rezistat la Basarabeasca. Socialistul Piotr Pușcari a fost ales președinte al raionului

16 consilieri raionali din partea PSRM, blocului ACUM, PLDM și „Partidul Nostru” au creat o majoritate în Consiliul raional Basarabeasca și l-au votat pe socialistul Piotr Pușcari în funcția de președinte al raionului.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2019, ora: 13:29

Petru Frunze ar urma să fie înaintat la funcția de președinte a-l Consiliului Raional Ialoveni / În circumscripția 37 ar urma să aibă loc ALEGERI PARLAMENTARE NOI

Petru Frunze ar urma să fie înaintat la funcția de președinte a-l Consiliului Raional Ialoveni / În circumscripția 37 ar urma să aibă loc ALEGERI PARLAMENTARE NOI

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Petru Frunze, care a candidat la alegerile locale generale din 20 octombrie curent, cap de listă, pentru funcția de consilier raional la Ialoveni, din partea Blocului ACUM, formațiunea PAS, ar urma să fie propus noului Consiliu format,...

( ) Citeşte tot articolul

Artă 19 Noiembrie 2019, ora: 12:47

La 77 de ani, Ștefan Câlția invită publicul, prin cele peste 20 de lucrări (unele depășind 5 sau chiar 12m), pictură și desen din perioada 1970-2019, la o expoziție sub formă de labirint - o călătorie în patru capitole însoțite de simbolul UROBORUS, șarpele care...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2019, ora: 11:58

O instanță de arbitraj a acceptat revendicările Gazprom cu privire la recuperare unei datorii de peste 329 milioane de dolari de la Moldovagaz SA

O instanță de arbitraj a acceptat revendicările Gazprom cu privire la recuperare unei datorii de peste 329 milioane de dolari de la Moldovagaz SA

Curtea de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă Camera de Comerț și Industrie a Federației Ruse a acceptat revendicările concernului rus Gazprom cu privire la recuperare unei datorii de 329.548.935,02 dolari de la Moldovagaz SA, pentru gazele naturale livrate în 2016.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2019, ora: 11:37

FOTO / Accident MORTAL la Ocnița; Un bărbat a decedat, iar altul se află la spital, după ce s-au lovit cu mașina într-un copac

FOTO / Accident MORTAL la Ocnița; Un bărbat a decedat, iar altul se află la spital, după ce s-au lovit cu mașina într-un copac

Accident horror în satul Sauca. Un bărbat de 41 de ani a murit, iar un altul a ajuns la spital în urma unui accident rutier.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2019, ora: 11:15

Veste rea de la ANM. Iarna aceasta ar putea fi cea mai grea din ultimii 30 sau chiar 100 de ani!

Veste rea de la ANM. Iarna aceasta ar putea fi cea mai grea din ultimii 30 sau chiar 100 de ani!

Veste rea de la ANM. Iarna 2019 - 2020 ar putea fi cea mai grea din ultimii 30 de ani sau chiar 100 de ani din România.

( ) Citeşte tot articolul

Economie 19 Noiembrie 2019, ora: 11:12

INFOGRAFIC | Exportul vinurilor moldovenești înregistrează CEL MAI ÎNALT NIVEL din ultimii 5 ani

INFOGRAFIC | Exportul vinurilor moldovenești înregistrează CEL MAI ÎNALT NIVEL din ultimii 5 ani

Vinul Moldovei devine tot mai cunoscut și apreciat în întreaga lume. În primele 9 luni ale anului 2019, atât volum exporturilor de vinuri moldovenești cât și valoarea acestora au înregistrat cel mai înalt nivel din ultimii 5 ani.

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 19 Noiembrie 2019, ora: 11:00

Alexandru Tănase despre expertiza OSCE/ODIR privind reforma Justiției inițiată de Olesea Stamate: „Aceste documente scot în evidență diletantismul celor care l-au inițiat”

Alexandru Tănase despre expertiza OSCE/ODIR privind reforma Justiției inițiată de Olesea Stamate: „Aceste documente scot în evidență diletantismul celor care l-au inițiat”

Biroul OSCE pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului (ODIHR) a făcut publică o expertiză referitor la reforma justiției, începută de Guvernul Sandu. În această opinie, ODIR subliniază că procedura prin care s-a elaborat și adoptat acest proiect nu se aliniază la...

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 19 Noiembrie 2019, ora: 11:00

ULTIMA ORĂ /// Pe cine numește Pavel Voicu la IGP în locul lui Gheorghe Balan

ULTIMA ORĂ /// Pe cine numește Pavel Voicu la IGP în locul lui Gheorghe Balan

Pavel Voicu, ministrul Afacerilor Interne, a selectat un candidat pentru șefia IGP și urmează să fie numit astăzi în funcție în cadrul ședinței de Guvern. Decizia vine după ce Gheorghe Balan, cel care a deținut funcția de șef-interimar al IGP din luna iunie până...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2019, ora: 10:57

Andrei NĂSTASE cere reluarea dosarului privind finanțarea externă a PSRM: "TIMPUL lui Igor DOODN va expiră mai curând decât își poate imagina"

Andrei NĂSTASE cere reluarea dosarului privind finanțarea externă a PSRM: "TIMPUL lui Igor DOODN va expiră mai curând decât își poate imagina"

Andrei Năstase a cerut anularea ordonanţei procuraturii anticorupţie prin care a fost respinsă cererea de iniţiere a unui proces penal privind finanţarea ilegală din străinătate a PSRM şi tragerea la răspundere a preşedintelui Igor Dodon pentru trădare de patrie. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2019, ora: 10:55

Un oraș din România a obținut 100 de milioane de euro din fonduri europene

Un oraș din România a obținut 100 de milioane de euro din fonduri europene

Un oraș din România a obținut 100 de milioane de euro din fonduri europene. În ultimii doi ani, primăria din Turda a obținut finanțare europeană de 100 milioane de euro pentru proiectele sale. Această sumă este cea mai mare primită de un municipiu din România care nu este...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2019, ora: 10:42

Dragoș Tudorache (PLUS) speră că guvernul socialist de la Chișinău este o veste bună

Dragoș Tudorache (PLUS) speră că guvernul socialist de la Chișinău este o veste bună

Dragoș Tudorache, europarlamentar PLUS și raportorul pentru Republica Moldova al Parlamentului Europan, a scris pe Facebook un mesaj favorabil guvernului socialist de la Chișinău, fapt criticat dur de comentatorii acestei postări.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2019, ora: 10:35

Usatîi: Unor deputați PDM li s-ar fi propus câte 350 de mii de euro pentru a părăsi partidul

Usatîi: Unor deputați PDM li s-ar fi propus câte 350 de mii de euro pentru a părăsi partidul

Președintele Partidului Politic „Partidul Nostru”, Renato Usatîi, primar al orașului Bălți, susține că unor deputați din Partidul Democrat li s-ar fi propus sume de câte 350 de mii de euro pentru a părăsi formațiunea. Acest lucru l-ar fi făcut unul dintre...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2019, ora: 09:52

Caz șocant la Orhei. O fetiță de 10 ani, violată de un coleg de școală în vârstă de 14 ani

Caz șocant la Orhei. O fetiță de 10 ani, violată de un coleg de școală în vârstă de 14 ani

Caz șocant la Orhei. O fetiță de 10 ani, din clasa a patra, a fost violată de un coleg de școală, care are doar 14 ani. Incidentul a avut loc săptămâna trecută într-o localitate din raionul Orhei.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2019, ora: 09:49

Un moldovean student la Iași se află în stare gravă, după ce a înghiţit 16 pastile de paracetamol

Un moldovean student la Iași se află în stare gravă, după ce a înghiţit 16 pastile de paracetamol

Un tânăr de 19 ani din Republica Moldova, student la Iaşi a fost dus de urgenţă la spital după ce ar fi înghiţit cel puţin 16 pastile de paracetamol în speranţa că astfel va trata o viroză respiratorie.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2019, ora: 09:46

În urmă cu 100 de ani, italienii emigrau în România și făceau munca grea pe care românii refuzau să o facă

În urmă cu 100 de ani, italienii emigrau în România și făceau munca grea pe care românii refuzau să o facă

Începând cu sfârșitul secolului 19, milioane de italieni și-au părăsit țara natală în căutarea unui trai mai bun. Deși mulți au ales American, Brazilia, Argentina sau Australia, o parte dintre aceștia au ajuns în România. Fenomenul a fost consemnat...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)