IT&C

Evitaţi cozile utilizând ,,Semnătura Mobilă”

La 2 martie, prin intermediul unei sesiuni informaţionale, una din companiile de telefonie mobilă din Republica Moldova, a reamintit publicului despre acest serviciu electronic.

Proiectul ,,Semnătura Mobilă” este o colaborare între doi operatori de telefonie mobilă naţionali şi Guvernul Republicii Moldova. Ea permite unei persoane să semneze electronic acte, declaraţii, etc. sau să întocmească cereri de la distanţă pentru anumite servicii, precum cele de la Oficiul de Stare Civilă, care, în mod normal, necesită un act de identitate. Este comodă, simplă, sigură pentru că doar posesorul semnăturii mobile cunoaşte codul PIN care porneşte algoritmul de generare a semnăturii.

,,Semnătura mobilă are un grad înalt de securitate, fiindcă înainte de lansarea serviciului pe piaţă s-a lucrat minuţios împreună cu Guvernul RM şi s-au implimentat un şir de legi şi de prevederi pentru a asigura securitatea acesteia. Serviciul este bine cunoscut în spaţiul european, iar până în 2020 tindem ca să digitalizăm toate serviciile din RM”, a spus Dumitru Postu manager la Centrul de e-Guvernare.

,,Acest serviciu tinde spre o societate deschisă, contribuie la asigurarea transparenţei şi diminuează corupţia în istituţiile de stat, dat fiind faptul că se reduce contactul fizic între persoane şi funcţionari”, a afirmat Constanţa Popa specialist în Secţia Comunicării Corporative.

Pentru a obţine o semnătură mobilă este nevoie de o cartelă SIM specială și activarea serviciului propriu-zis. Pe pagina oficială sau în oficiile operatorului vostru de telefonie mobilă, vi se vor indica paşii, pe care trebuie să-i urmaţi pentru a obţine o astfel de cartelă SIM. În aşa mod, veţi avea posibilitatea să evitaţi rândurile neterminabile din instituţiile statale.

Elena Plămădeală, stagiară

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *