Actualitate

Evreii au incheiat sarbatoarea Hanukka

Comunitatea Evreilor din R. Moldova s-a adunat, vinerea trecuta, la monumentul victimelor Holocaustului pentru a aprinde cea de-a opta lumanare, ultima, din cadrul ceremoniei anuale Hanukka.

Zeci de persoane au participat la ceremonia traditionala de aprindere a lampii sfinte Menora. Desi era frig, evenimentul a inceput cu rugaciuni si muzica traditionala evreiasca. Cei prezenti ascultau si se felicitau reciproc. „Este o datorie a evreilor sa vina la sarbatoare, in ciuda incidentului produs la inceputul acesteia, pe 13 decembrie”, a spus Alexandru Pincevschi, presedintele comunitatii evreiesti.

Pe parcursul celor opt zile, cat dureaza Hanukka, fiecare familie de evrei a avut datoria spirituala de a aprinde cate o lumanare, pentru a comemora victoria impotriva armatelor elene. Sarbatoarea aminteste de salvarea poporului evreu de sub stapanirea lui Antioh al IV-lea, imparatul care a impus legi pagane. Atunci, cand preotii au intrat in Templu, au gasit atata ulei sfintit incat sa lumineze Templul o singura noapte. Minunea a fost ca uleiul a ars opt zile.

Hanukka este un simbol al libertatii religioase, triumful valorilor umane, toleranta si respect reciproc fata de societate. „Din pacate, sarbatoarea, inceputa vinerea trecuta in Scuarul Europei din Chisinau, a fost stopata de niste forte distructive, dar noi am sarbatorit in continuare. Noi toate sarbatorile le petrecem in veselie”, a mai adaugat Pincevschi.

Lumanarile Menorei au fost aprinse in zeci de capitale europene, iar locul unde a fost aprinsa cea de la Chisinau, din spusele celor prezenti, nu este cel mai potrivit, deoarece pe locul monumentului, in vremea celui de-al Doilea Razboi Mondial, au suferit chinuri groaznice si au fost exterminati sute de evrei.

 

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *