Astăzi 19 Martie 2018, Luni - Ultima actualizare la ora 12:36
Abonamente

a

 

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

Social 11 Ianuarie 2017, ora 12:43

Examinarea proiectului pentru integrarea problemelor îmbătrânirii în elaborarea politicilor

Marime Font

Ieri, 10 ianuarie, Grupul de referință al Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei s-a întrunit în ședință pentru a examina proiectul Planului de acțiuni privind implementarea Ghidului de parcurs pentru integrarea problemelor îmbătrânirii în politici (2017- 2021).

Ședința a fost prezidată de vice-ministra Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Anastasia Oceretnîi, care în debutul discuțiilor a mulțumit tuturor pentru prezență și implicare în elaborarea documentului, menționând că îmbătrânirea demografică este o realitate pregnantă a Republicii Moldova, de aceea includerea îmbătrânirii și problemelor persoanelor în vârstă în politici este responsabilitatea tuturor instituțiilor de stat.

Noul Plan de acțiuni se bazează pe angajamentele Republicii Moldova care și le-a asumat în cadrul Planului Internațional de Acțiuni de la Madrid privind Îmbătrânirea Activă și altor angajamente internaționale relevante și include mai multe obiective, integrarea politicilor de îmbătrânire în toate ramurile de politici cu scopul de a armoniza societatea și economia cu schimbările demografice și a crea o societate pentru toate vârstele, asigurarea integrării și participării depline a persoanelor în etate în societate, promovarea creșterii economice echitabile și durabile ca răspuns la îmbătrânirea activă, ajustarea sistemelor de protecție socială ca răspuns la schimbările demografice și consecințele de ordin social și economic, promovarea învățăturii pe termen lung și adaptarea sistemului educațional pentru a preveni schimbarea condițiilor economice, sociale și demografice, asigurarea calității vieții la toate vârstele și menținerea traiului independent, inclusiv sănătatea și bunăstarea.Ca rezultat al discuțiilor, s-a decis ca până la sfârșitul lunii ianuarie toți membrii grupului de referință să vină cu propuneri și sugestii pentru a definitiva documentul, care ulterior să fie înaintat spre avizare.

La ședință au participat reprezentanții instituțiilor de stat, mediului academic şi societății civile.

TIMPUL.MD (V.M.)

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi


Editorial 19 Martie 2018, de Pavel Păduraru

Luni, când se vor trezi rușii din somn…

Duminică, cel mai mare stat din lume, Federația Rusă, care nu-și poate întreține toți cetățenii și unde există și astăzi oameni care mor de sărăcie, a făcut o risipă colosală de bani.  

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 14 Martie 2018, de Moni Stănilă

Biserica în dialog (?)

Duminică m-am întristat foarte tare. Uitându-mă la un program de știri, cu speranța că în weekend toate sunt bune și frumoase, dacă tot era duminica Sfântului Grigore Palama, a luminii necreate, văd un circ fără pâine, dar cu televiziune, în fața bisericii din Dereneu,...

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Martie 2018, de Moni Stănilă

„Lumea mea este în flăcări”

„Lumea mea este în flăcări” este ultimul vers din volumul de poezie al poetului flamand Michaël Vandebril (n. 1972), New romantics, tradus de Doina Ioanid și Jan H. Mysjkin și publicat de editura Arc în această lună, vers care surprinde perfect starea indusă de lecturarea cărții.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Martie 2018, de Dan Nicu

Parlamentarii de la Chişinău, antiromâni prin absenţă

În an de Centenar al Marii Uniri din 1918, există în ambele state româneşti o societate care, prin diferite manifestări, sărbătoreşte marele eveniment de acum un secol.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Martie 2018, de Moni Stănilă

Panoul de onoare

Săptămânile trecute v-am vorbit despre „panoul rușinii”, acele reclame uriașe în care așa-zișii oameni simpli își manifestă susținerea față de un politician sau altul.

() Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Decembrie 2017, de Marin Basarab

Domnule Jereghi, ne așteptam să turnați filme, nu să vă turnați colegii

„Noi îl mustrăm întotdeauna pe tovarășul Stalin, și da, cu siguranță o merită. Însă eu vreau să întreb – cine a scris 4 milioane de denunțuri?” (Serghei Dovlatov)

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Decembrie 2017, de Octavian Țâcu

Dosarul Centenarului (V): Sfatul Țării în polemica dintre Ioan Pelivan și Pavel Miliukov

Spuneam în articolul precedent dedicat problemei legitimității Sfatului Țării la Conferința de Pace de la Paris (1919), că unul din cei mai importanți și înflăcărați apărători ai intereselor Basarabiei a fost Ion Pelivan.  

() Citeşte tot articolul