Film

EXCLUSIV pentru TIMPUL, Larisa Turea la CANNES 2014: În contrasens cu salvele de tun, răsune goarna fericelor aduceri aminte!

La vremi de clătinare și cumplite amenințări, Festivalul de Film e un îndemn de a ne păstra cumpătul și libertatea gândirii, de a savura Povestea și de a ne simți Oameni. Să ne bucurăm împreună de succesul basarabenilor ce, ca și acum un an, ca și în edițiile precedente, sunt în număr considerabil pe afișe: Dumitru Grosei și Dorian Boguță , prezenți în programul ne-competitiv Romanian Short Waves, la Short Film Corner (proiecția va avea loc duminică, 18 mai, vom reveni cu detalii), cu filmele Cadoul și Kazimir, cu participarea actorilor Valeriu Andriuță, Ion Rusu, Jonhy Alici, Vitalie Todirașcu ș.a. Afișul Festivalului vine din filmul 8½ al lui Federico Fellini, un Marcello Mastroianni seducător și elegant: „Marcello Mastroianni şi Federico Fellini celebrează cinema-ul liber şi deschis, reconfirmând importanţa artistică a cinematografului italian şi european.

Privirea-i, pe deasupra ochelarilor fumurii, ne face complici la promisiunea unei bucurii cinematografice mondiale, bucuria de a trăi împreună experienţa numită Cannes Film Festival… Marcello Mastroianni continuă să incarneze cinema-ul inovator, non-conformist şi poetic”, motivează Festivalul alegerea în comunicatul de presă. Ce alegere mai potrivită ca ironia amăruie a intelectualului indecis, frământat de întrebări fără răspuns, obsesii şi fantasme? Musiu Bazil, unul dintre angajații Festivalului, își amintește seara de pomină din mai 1960, cea mai fastuoasă (peste 500 de invitați) și mai nebunească petrecere de pe Croisette, prilejuită de filmul La Dolce Vita, Palmierul de Aur. Înainte însă de proiecția de seară, când orologiul din Suquet a sunat 17 ceasuri, s-a toastat în onoarea lui Federico Fellini, în cadrul unui cocktail discret, la bordul yahtului ca neaua, ancorat în port. Marcello, în pielea reporterului ghinionist, e înconjurat de dive în ținute delicate, fără excese. În acest magnific buchet, strălucește Nadia Gray, marchiza Nadia, născută, după propria-i mărturisire, dintr-un rus și o basarabeancă. Secvența delicioasă din La Dolce Vita, unde eroina dă o petrecere cu ocazia divorțului său, lansându-se languros și năvalnic într-un act de striptease, e printre cele mai vizionate pe Youtube…

Viața Nadiei Gray a fost o adevărată poveste: pe numele iniţial Nadia Kujnir-Herescu, s-a născut la 23 noiembrie 1923 la Bucureşti, a copilărit și s-a format în România întregită. Pe primul soţ, prințul aviator Constantin Cantacuzino, l-a cunoscut, la propriu, în văzduh, în timpul unui zbor comercial. Motorul avionului a luat foc, dar pilotul a reușit să-i calmeze pe pasageri. S-au căsătorit şi au părăsit România ocupată de comunişti spre sfârşitul anilor ’50, emigrând la Paris, unde Nadia şi-a construit o carieră de prestigiu, pe scena de teatru şi platourile de filmare. A debutat internaţional în co-producţia franco-austriacă, „Necunoscutul dintr-o seară" (1949). A interpretat cu precădere roluri de femei de viță nobilă, personaje extravagante: contesa în „Monsignor" (1949), femeia îndrăgostită de un hoţ în „Păianjenul şi musca" (1949) şi al Cristinei Versini. A avut ca parteneri de joc staruri autentice precum Marcello Mastroianni, Vittorio de Sica, Rossano Brazzi, Errol Flynn, Maurice Ronet, Gabriele Ferzetti, Peter Sellers. S-a produs remarcabil în filme de aventură, tragedii, biopicuri și drame, comedii şi filme de groază, inclusiv „Valea vulturilor" (1951), „Noaptea fără stele" (1951), „Îmi plac banii" (1961). În pelicula romanțată „Doi pentru un drum" (1967) a evoluat împreună cu Albert Finney şi Audrey Hepburn. Totuși, Nadia Gray continuă să bântuie mentalul colectiv prin torida apariţie sub bagheta lui Federico Fellini, La Dolce Vita: rolul doamnei sofisticate, bogate și plictisite, care face din divorţ o sărbătoare îi vine mănușă. Viața însă a fost departe de povestea superbă a personajelor interpretate: primul soţ, Prinţul Cantacuzino, a decedat la 52 de ani, în 1958, în Spania. Nadia, care n-avea nici 40, continua să joace în filme. La sfârşitul anilor ’60 s-a stabilit în America și s-a căsătorit cu Herbert Silverman, avocat. A murit în Manhattan, la vârsta de 70 de ani. Tragic este și destinul altei Dive de pe afișul Festivalului: Alteța Serenisimă, Prințesa de Monaco Grace Kelly, personajul central din filmul de deschidere, regizat de Olivier Dahan. Dar asta e deja altă poveste!

Pe curând, de la Cannes, cu drag de Domniile Voastre,
Larisa Turea

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *