Astăzi 24 Iunie 2018, Duminică - Ultima actualizare la 23 Iunie 2018
Abonamente

Bună Dimineața 16 Februarie 2016, ora 09:30

Marime Font

Excursie la Penitenciarul nr. 13

Ieri, o bună parte din comunitatea internaută activă din punct de vedere civic a fost oripilată de o știre.  

a

 
 
 

„15 copii de la un centru de plasament temporar din Capitală au vizitat Penitenciarul nr. 13 din Chişinău˝, anunța un post TV. Este vorba despre 15 minori vulnerabili, cu vârste cuprinse între 14 și 18 ani, ce provin din familii sărace sau ai căror părinţi au fost decăzuţi din drepturi. Aceștia ar fi fost informaţi despre condiţiile de detenţie şi sfătuiţi să nu comită infracţiuni. Iar vizita ar fi avut, spun asistenții sociali, un caracter educativ.

Evident, la prima vedere, totul pare impresionant de discriminatoriu. Adică cum, dacă sunt din familii vulnerabile sau dacă n-au cel puțin un părinte, trebuie neapărat să credem că viitorul care-i așteaptă este unul de infractori care, la un moment dat, vor ajunge la dubă? Oare când vom depăși aceste prejudecăți?Totuși, reprezentanții DIP spun că totul este mult mai inofensiv decât pare. Ei au lansat campania pentru a preveni delicvența juvenilă și nu este nicidecum dedicată doar copiilor din familii social vulnerabile. „Mesajul a fost să nu comiteți greșeli care vă pot duce în penitenciare, căci nu e tocmai cel mai bun loc pentru tineri”, spun cei de la DIP. Aceștia își argumentează ideea de a-și deschide ușile pentru tineri prin faptul că un număr înalt de copii minori parvin în detenție.

Așadar, receptivi la „ușile deschise” ale penitenciarului ar fi putut fi oricine. La fel cum orice director de școală primară sau gimnaziu sau diriginte de clasă ar fi putut organiza o „excursie” educativă în închisoare. Totuși, s-a întâmplat ca mai curioși să fie cei de la centrul de plasament.

Acum mă întreb, ce e mai rău? Că i-am judecat pe cei de la casa de copii? Sau pe cei de la DIP? Că picii nu au fost duși la muzeu sau că cei care sunt din familii înstărite habar n-au cum e viața în închisoare? Sau poate cel mai rău e că în știre nu a fost descris clar care este scopul campaniei și că DIP, pe lângă faptul că-și deschide ușile pentru tinerii cuminți, îi duce pe tinerii deținuți și la muzee, organizează pentru ei activități, cursuri de pregătire profesională, terapii și altele?

Ne-am obișnuit să credem că locuim într-o țară în care totul este rău. Uităm, însă, că pe lângă cei care trag de pârghii, totul în Moldova mai funcționează datorită oamenilor muncitori, sensibili, visători, care chiar își doresc să schimbe ceva în bine.

Deci să lăsăm copiii să știe ce înseamnă închisoare și ce înseamnă teatru în același timp, să le dăm oportunitatea de a-și alege calea singuri. Nu de alta, dar știm cu toții, cei mai mari criminali din țară, cu siguranță, nu vin din familii vulnerabile.

Un articol de: Ana Gherciu Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 23 Iunie 2018, ora: 15:13

Cristina Balan i-a prezentat lui Donald Trump scrisorile de acreditare în calitate de ambasador al Moldovei

Cristina Balan i-a prezentat lui Donald Trump scrisorile de acreditare în calitate de ambasador al Moldovei

Ambasadorul Moldovei, Cristina Balan, a prezentat președintelui Statelor Unite ale Americii, Donald J. Trump, scrisorile de acreditare, în cadrul unei ceremonii oficiale de la Casa Albă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Iunie 2018, ora: 15:48

Vlad Plahotniuc alături de bursierii Fundaţiei Edelweiss: Suntem mândri de realizările lor, așa cum se mândresc și părinții și dascălii lor

Au fost răsplătiți pentru muncă, creativitate și inițiativă! Cei 100 de elevi selectați de Fundația lui Vlad Plahotniuc "Edelweiss" în urma concursului "Burse pentru 100 de tineri" au primit diplome și premii bănești. Evenimentul, desfășurat într-o...

( ) Citeşte tot articolulOpinii & Editoriale 21 Iunie 2018, de Moni Stănilă

Totul se poate împărtăși

Igor Dodon ne face în continuare de rușine cu medaliile aruncate cui se nimerește (dinspre Est), cu fotografii total deplasate pentru un președinte, cu comentarii agramate în rețelele de socializare.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 20 Iunie 2018, de Moni Stănilă

Păcate mari și mici

Am vorbit despre păcate veniale, de moarte, strigătoare la cer, capitale - despre toate posibilele clasificări ale lor, însă există o clasificare, din punctul meu de vedere, mai importantă decât toate.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Iunie 2018, de Răzvan Munteanu

Simona Halep, un model pentru românii de pretutindeni

Inițial, tentația redactării titlului ar fi făcut ca acesta să apară sub forma: Simona Halep, un model pentru românii de pe ambele maluri ale Prutului, însă nu ar fi fost suficient de relevant pentru mesajul acestui editorial, căci așa cum, probabil, e ușor de dedus, Halep este un model pentru...

() Citeşte tot articolul

Editorial 19 Iunie 2018, de Constantin Tănase

De câte ori ascult Imnul de Stat, mi se face rușine

(Cuvântarea președintelui N. Timofti pe care (nu) știm cine i-a interzis să o rostească la Televiziune. Am intrat în posesia textului alocuțiunii președintelui R. Moldova, N. Timofti, pe care urma să o rostească la televiziune săptămâna viitoare, între 29 aprilie și 2 mai)

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 18 Iunie 2018, de Moni Stănilă

Sport pentru trup sau sport pentru minte

Obișnuim să spunem că lectura este sportul minții. Din această sintagmă înțelegem că sportul e un lucru bun, sănătos, recomandabil. Care sunt însă părerile noastre despre sportul de performanță?

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 18 Iunie 2018, de George Simion

Cine nu are bătrâni să își cumpere

Mare panică, mare, pe scena politică din Republica Moldova. Nu cumva să se întâmple ceva și să se trezească peste noapte fără graniță la Prut.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Iunie 2018, de Moni Stănilă

Cum arătăm din afară

A trecut și duminica în care Chișinăul și-a susținut direcția aleasă deja de mulți ani. Evident că m-am bucurat. Atâta vreme cât rămânem în vest, mai sunt speranțe. Când și Chișinăul, în care locuiește o treime din populația țării, va ceda propagandei...

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Iunie 2018, de Constantin Tănase

Ce fel de școală vor rușii din Moldova

În contextul ultimelor evoluții politice de la Moscova minoritatea rusă din Moldova devine tot mai agresivă, având, de altfel, toate șansele să redevină ceea ce a fost: un frate mai mare, arogant și privilegiat, o castă elitară cu apucături șovine, neintegrată cultural și lingvistic în...

() Citeşte tot articolul

Editorial 12 Iunie 2018, de Moni Stănilă

Locul nostru în biserică

În continuarea (la fel de concentrată) a ceea ce spuneam săptămâna trecută, trebuie să analizăm seriozitatea noastră față de Biserică. Cuvântul biserică vine de la basilia, care în greacă înseamnă împărăție. 

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 11 Iunie 2018, de Răzvan Munteanu

Alegerile de la Chișinău și statul captiv

Am citit câteva articole scrise în presa moldovenească, în care se vehicula ideea că victoria lui Andrei Năstase la alegerile pentru Primăria Chișinăului este o dovadă certă a faptului că R. Moldova nu este un stat captiv. 

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 11 Iunie 2018, de Dan Nicu

Socialiștii au pierdut încă o dată Capitala

La prima vedere, ceea ce s-a întâmplat duminică, 3 iunie, la Chişinău, pare a fi o victorie a forţelor proeuropene în faţa celor proruse.  

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 7 Iunie 2018, de Moni Stănilă

Un bun creștin

De-a lungul anilor am scris despre dogme, morală, spiritualitate, patristică, evanghelii, liturgică - despre câte ar trebui, în primul rând, să cunoască un creștin. Aproape că am putea spune că am făcut rezumate ale anilor de studiu în facultate.

() Citeşte tot articolul