Astăzi 22 Februarie 2018, Joi - Ultima actualizare la 21 Februarie 2018
Abonamente

Bună Dimineața 16 Februarie 2016, ora 09:30

Marime Font

Excursie la Penitenciarul nr. 13

Ieri, o bună parte din comunitatea internaută activă din punct de vedere civic a fost oripilată de o știre.  

a

 

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

„15 copii de la un centru de plasament temporar din Capitală au vizitat Penitenciarul nr. 13 din Chişinău˝, anunța un post TV. Este vorba despre 15 minori vulnerabili, cu vârste cuprinse între 14 și 18 ani, ce provin din familii sărace sau ai căror părinţi au fost decăzuţi din drepturi. Aceștia ar fi fost informaţi despre condiţiile de detenţie şi sfătuiţi să nu comită infracţiuni. Iar vizita ar fi avut, spun asistenții sociali, un caracter educativ.

Evident, la prima vedere, totul pare impresionant de discriminatoriu. Adică cum, dacă sunt din familii vulnerabile sau dacă n-au cel puțin un părinte, trebuie neapărat să credem că viitorul care-i așteaptă este unul de infractori care, la un moment dat, vor ajunge la dubă? Oare când vom depăși aceste prejudecăți?Totuși, reprezentanții DIP spun că totul este mult mai inofensiv decât pare. Ei au lansat campania pentru a preveni delicvența juvenilă și nu este nicidecum dedicată doar copiilor din familii social vulnerabile. „Mesajul a fost să nu comiteți greșeli care vă pot duce în penitenciare, căci nu e tocmai cel mai bun loc pentru tineri”, spun cei de la DIP. Aceștia își argumentează ideea de a-și deschide ușile pentru tineri prin faptul că un număr înalt de copii minori parvin în detenție.

Așadar, receptivi la „ușile deschise” ale penitenciarului ar fi putut fi oricine. La fel cum orice director de școală primară sau gimnaziu sau diriginte de clasă ar fi putut organiza o „excursie” educativă în închisoare. Totuși, s-a întâmplat ca mai curioși să fie cei de la centrul de plasament.

Acum mă întreb, ce e mai rău? Că i-am judecat pe cei de la casa de copii? Sau pe cei de la DIP? Că picii nu au fost duși la muzeu sau că cei care sunt din familii înstărite habar n-au cum e viața în închisoare? Sau poate cel mai rău e că în știre nu a fost descris clar care este scopul campaniei și că DIP, pe lângă faptul că-și deschide ușile pentru tinerii cuminți, îi duce pe tinerii deținuți și la muzee, organizează pentru ei activități, cursuri de pregătire profesională, terapii și altele?

Ne-am obișnuit să credem că locuim într-o țară în care totul este rău. Uităm, însă, că pe lângă cei care trag de pârghii, totul în Moldova mai funcționează datorită oamenilor muncitori, sensibili, visători, care chiar își doresc să schimbe ceva în bine.

Deci să lăsăm copiii să știe ce înseamnă închisoare și ce înseamnă teatru în același timp, să le dăm oportunitatea de a-și alege calea singuri. Nu de alta, dar știm cu toții, cei mai mari criminali din țară, cu siguranță, nu vin din familii vulnerabile.

Un articol de: Ana Gherciu Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 21 Februarie 2018, ora: 08:45

Omul pentru om e lup

Omul pentru om e lup Din editia print

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2018, ora: 08:38

Cum a căutat un preot dreptate la Stalin

Cum a căutat un preot dreptate la Stalin Din editia print

( ) Citeşte tot articolul


Editorial 21 Februarie 2018, de Moni Stănilă

Chișinău – o cauză pierdută

Ori de câte ori călătoresc undeva nu mă pot abține să nu compar situația altora cu cea de la noi. Mai ales acum că am călătorit în Ucraina, la Odesa. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Februarie 2018, de Moni Stănilă

Inițiere în dialog

Îmi amintesc deseori de profesorul meu de Noul Testament din primii ani de facultate. El ne cerea insistent să nu intrăm în polemici. Nici într-un caz cu cei care vor să ne demonstreze că ei au dreptate. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Februarie 2018, de Constantin Tănase

De ce Roșca atacă intelectualitatea

Scrisoare către învățătorii și profesorii din școli, licee, colegii și universități 

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Februarie 2018, de Dan Nicu

Comratul „la datorie” din nou împotriva unioniştilor

Găgăuzii ar trebui informați despre beneficiile unirii în limba lor și în cea rusă.

() Citeşte tot articolul

Editorial 19 Februarie 2018, de Moni Stănilă

Postul Mare

Începe din nou Postul Mare. O perioadă de bucurii duhovnicești, de timp pentru suflet, de slujbe minunate, de pocăință încununată de înviere.  

() Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Decembrie 2017, de Marin Basarab

Domnule Jereghi, ne așteptam să turnați filme, nu să vă turnați colegii

„Noi îl mustrăm întotdeauna pe tovarășul Stalin, și da, cu siguranță o merită. Însă eu vreau să întreb – cine a scris 4 milioane de denunțuri?” (Serghei Dovlatov)

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Decembrie 2017, de Octavian Țâcu

Dosarul Centenarului (V): Sfatul Țării în polemica dintre Ioan Pelivan și Pavel Miliukov

Spuneam în articolul precedent dedicat problemei legitimității Sfatului Țării la Conferința de Pace de la Paris (1919), că unul din cei mai importanți și înflăcărați apărători ai intereselor Basarabiei a fost Ion Pelivan.  

() Citeşte tot articolul