Astăzi 5 Aprilie 2020, Duminică - Ultima actualizare la 4 Aprilie 2020
Abonamente

Actualitate 9 Decembrie 2019, ora 07:00

Execuția unui georgian la Berlin. Ministrul german al Apărării cere acțiuni suplimentare împotriva Rusiei, după ce doi diplomați ruși au fost deja expulzați

Marime Font

În urma presupusului omor comandat al unui georgian, la Berlin, liderul CDU, Annegret Kramp-Karrenbauer, a cerut acțiuni suplimentare împotriva Moscovei, după ce miercurea trecută, Parchetul Federal a făcut publică starea anchetei aflate în derulare. „Exista suficiente dovezi concrete, pentru ca uciderea lui Tornike K. să se fi comis fie la comanda unor agenții de stat ale Federației Ruse, fie ale Republicii Autonome Cecenia, ca parte a Federației Ruse”, se precizează în comunicatul oficial al procurorului general federal.

„Va trebui să ne consultăm și să decidem, în guvernul federal, cu privire la reacții suplimentare”, a declarat ministrul apărării, Kramp-Karrenbauer, pentru „Bild am Sonntag”. "Partea rusească trebuie să-și aducă, în cele din urmă, contribuția la clarificarea acestei crime", a spus ea, adăugând că „dovezile cântăresc foarte mult”, iar "împreună cu uciderile din Marea Britanie și alte activități rusești, se creează o imagine destul de deranjantă."

Cazul duce la încordarea relației dintre Germania și Rusia. Parchetul Federal urmărește, în cazul crimei, suspiciunea inițială că agențiile de stat din Rusia sau Republica Cecenia s-ar afla în spatele acesteia. Germania a expulzat miercuri doi diplomați ruși, pe motivul lipsei de cooperare în clarificarea cazului. Cancelarul Angela Merkel a indicat că e bine să se aștepte rezultatul anchetei.

Loading...


Tensiuni la nivel inalt

În 4 decembrie, cazul a fost preluat, în mod oficial, de Procuratura generală Federală. Din cauza „semnificației speciale” a infracțiunii, ancheta ulterioară este acum preluată de Oficiul Federal al Poliției Criminale. „Astfel, procesul dobandește o nouă calitate. Cel mai înalt organ de urmarire penală suspectează Rusia, practic, de terorism de stat pe teritoriul german”, comentează publicația Spiegel.de.

Din informațiile aceleiași publicații, ca reacție la noile detalii date de procuratură, miercuri ambasadorul rus la Berlin a fost convocat oficial, la Ministerul de Externe german. Printr-o notă verbală, acestuia i s-ar fi comunicat faptul că doi diplomați ai Ambasadei Ruse în Germania sunt declarați persona non grata și că aceștia trebuie să părăsească țara într-o săptămână.

Măsura ar fi fost luată ca reacție la lipsa de cooperare rusească în elucidarea cazului. Din informațiile Spiegel, MAE german ar fi trimis o listă cu opțiuni de expulzare, iar cei doi „sacrificați” ar fi, de fapt, angajați ai serviciului secret al armatei ruse, GRU, acreditați ca diplomați la Ambasada Rusă. Într-o primă reacție de la Moscova, s-a spus că expulzările au fost „neprietenoase și nefondate”.

Georgianul, în vârstă de 40 de ani, a fost împușcat mortal de un biciclist în Kleiner Tiergarten, un parc din cartierul Moabit, din Berlin. Presupusul autor de 49 de ani, care a venit de la Moscova, a fost arestat și se afla acum în arest preventiv. „Exista suspiciune întemeiată cu privire la cetățeanul rus Vadim K, alias Vadim S., care a fost arestat la scurt timp după atentatul din 23 august 2019, asupra lui Tornike K.”, se spune în comunicatul oficial.

Tot în comunicat se precizează că „victima Tornike K. a fost clasificată de autoritățile ruse drept teroristă și persecutată ca atare. El a fost acuzat că este membru al organizației teroriste <<Emiratele Caucaziene>> și ar fi instruit membrii activi ai acestei asociații pe teritoriul Georgiei, fiind, de asemenea, responsabil pentru trafic cu membri ai grupării“.

„Conform declarațiilor anterioare ale victimei și mărturiilor date de martori, Tornike K. a fost implicat de fapt în conflicte militare cu Federația Rusă. În cel de-al doilea război ruso-cecen, se spune că a comandat o miliție cecenă în perioada 2000-2004 și a luptat împotriva forțelor ruse. Fostul său adjunct a fost răpit în 2005 și apoi ucis de trupe rusești sau de ceceni pro-ruși. În plus, Tornike K., în numele guvernului Georgiei, în august 2008, ar fi înființat o unitate de luptă de 200 de oameni, care să apere Osetia de Sud. La sfârșitul anului 2008 / începutul anului 2009, Tornike K. a luat cunoștință de planurile autorităților ruse împotriva lui. Potrivit acestora, el ar fi trebui ucis sau răpit si dus în Cecenia. Cu toate acestea, acest plan nu a fost pus in aplicare. La 28 mai 2015, un infractor necunoscut anterior, la Tbilisi (Georgia), a tras opt focuri asupra lui Tornike K., care a fost lovit de patru dintre aceste proiectile. În afară de acest incident, nu au existat alte încercări de a-l asasina pe Tornike K în Georgia, chiar și după schimbarea guvernului de acolo, în toamna anului 2012.”

Procuratura federală germană mai precizează la finele comunicatului său: „Dovada că fapta a fost comisă în numele unui actor non-statal nu este încă disponibilă. De asemenea, ancheta nu a evidențiat nicio dovadă a vreunei legături între acuzat și victimă, cu atât mai puțin un motiv personal al acuzatului. De asemenea, nu există referiri la criminalitatea organizată sau la fenomenul terorismului islamist”.

Detalii de la ruși

Daca de la procuratura germană aflăm detalii despre mersul anchetei, numele complet al victimei îl dezvăluie publicația rusa în limba germană, Russia Today, în varianta sa electronică. Apărut în aceeași zi cu anunțul procuraturii germane, în 6 decembrie, articolul RT menționează extinderea la nivel diplomatic, între Germania și Rusia, a cazului de „ucidere a lui Selimchan Changoschwili, la Berlin”.

În articolul „Selimchan Changoschwili: erou al femeilor, spion, islamist sau terorist?“, se spune că acesta ar fi numele real al victimei, Tornike Kawtaraschwili fiind doar numele său de informator. El l-ar fi folosit „timp de trei ani, pentru serviciul secret georgian și al US, până când, în primavara lui 2015, a fost împușcat de un necunoscut. Ca prin minune, niciunul dintre cele șapte sau opt gloanțe trase nu l-a ranit mortal“.

Semlichan C., alias Tornike K., apare și pozat în uniformă, cu panglică islamistă la bonetă. Urmează o lungă și detaliată poveste, despre „isprăvile“ sale de război, dar și despre faptul că, împreună cu soția și cei cinci copii, în anul 2015 el s-a refugiat în Germania, cerând azil politic. După ce acesta i-a fost refuzat, în primăvara lui 2017, el nu a fost expulzat, însă a rămas sub supravegherea
Oficiului Criminal german.

„Ce făcea de fapt și cu ce își câștigă traiul pentru el și familia sa, nu se știe“. „Și cum se face că, în pofida cererii de azil refuzate, el a mai putut trăi timp de doi ani în Germania?“ se întreabă publicația citată.
 

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 4 Aprilie 2020, ora: 20:10

ALERTĂ /// FOCAR de infecție cu COVID-19 la Fălești. Medicii le dau medicamente să scadă febra și îi lasă acasă pentru că NU SUNT PATURI la spitalul din Bălți

ALERTĂ /// FOCAR de infecție cu COVID-19 la Fălești. Medicii le dau medicamente să scadă febra și îi lasă acasă pentru că NU SUNT PATURI la spitalul din Bălți

Mai mulți locuitori din raionul Fălești ar fi suspecți de infectare cu virusului COVID-19, după ce s-a confirmat îmbolnăvirea unor angajați ai fabricii unde sunt confecționate jucării ”Kinder”, potrivit deputatei Partidului Acțiune și Solidaritate, Doina Gherman.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 4 Aprilie 2020, ora: 17:41

Sergiu Litvinenco: „Acum că în orașul Ștefan Vodă este instituită oficial carantina, Igor Dodon nu ar vrea să se intereseze cine a transportat locuitorii din Ștefan Vodă la Mănăstirea Poceaev din Ucraina”

Sergiu Litvinenco: „Acum că în orașul Ștefan Vodă este instituită oficial carantina, Igor Dodon nu ar vrea să se intereseze cine a transportat locuitorii din Ștefan Vodă la Mănăstirea Poceaev din Ucraina” Foto: Alexandru Jolnaci

Aproape la fiecare ieșire publică, Igor Dodon le arată din deget conaționalilor noștri din diasporă precum că ar fi mai toți purtători de COVID-19. Și repetă de fiecare dată că ar trebui să stea acolo unde sunt ca să nu-i infecteze pe cei din Republica Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 4 Aprilie 2020, ora: 17:16

RECORD DE INFECȚII. +161 de cazuri noi de COVID-19. 3 persoane au decedat (12 în total). 752 de persoane au fost infectate / VIDEO

RECORD DE INFECȚII. +161 de cazuri noi de COVID-19. 3 persoane au decedat (12 în total). 752 de persoane au fost infectate / VIDEO

 Au fost confirmate alte 161 de cazuri de infecție cu coronavirus pe teritorul Republicii Moldova. Astfel, până la această oră bilanțul persoanelor diagnosticate cu Covid-19 ajunge la 752.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 4 Aprilie 2020, ora: 15:50

Se poate mai jos de atât!? La Bălți pacienții cu suspiciune de COVID-19 își fac nevoile în CĂLDĂRI

Se poate mai jos de atât!? La Bălți pacienții cu suspiciune de COVID-19 își fac nevoile în CĂLDĂRI

„În timp ce autoritățile ne asigură că totul este pregătit la Bălți, într-o postare video pe Facebook plasată de primarul de la Bălți, Renato Usatîi, o pacientă se plângea că în loc de WC, administrația i-a dat o căldare”, informează Gazeta...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 4 Aprilie 2020, ora: 15:20

Accidentul TERIBIL la Cojușna. Martorii spun că a ZBURAT cu Mercedesul prin copaci (VIDEO)

Accidentul TERIBIL la Cojușna. Martorii spun că a ZBURAT cu Mercedesul prin copaci (VIDEO)

Am intrat în posesia unor imagini video care arată urmările accidentului de aseară care s-a produs în apropiere de localitatea Cojuşna, cu implicarea unui Mercedes-AMG.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 4 Aprilie 2020, ora: 15:05

ULTIMA ORĂ // Guvernarea Dodon&Chicu a decis SĂ TAIE din salariile învățătorilor în plină pandemie

ULTIMA ORĂ // Guvernarea Dodon&Chicu a decis SĂ TAIE din salariile învățătorilor în plină pandemie

„Ministerul Educație a informat managerii instituțiilor de învățământ ca la salariile pentru luna martie să fie tăiate toate sporurile, adică acele procente pentru calitate”, scrie un învățător din UTAG.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 4 Aprilie 2020, ora: 13:39

Imagini ȘOCANTE în Ecuador. Cadavrele victimelor de coronavirus sunt ABANDONATE pe străzi

Imagini ȘOCANTE în Ecuador. Cadavrele victimelor de coronavirus sunt ABANDONATE pe străzi

Imagini cutremurătoare într-un oraș din Ecuador. Spitalele, morgile și serviciile funerare nu mai fac față numărului mare de victime în urma pandemiei de coronavirus, iar oamenii sunt nevoiți să abandoneze pe străzi cadavrele celor uciși de COVID-19, scrie CBS News.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 4 Aprilie 2020, ora: 13:26

6 produse NATURALE cu proprietăți antibacteriene cu care îți poți dezinfecta casa

6 produse NATURALE cu proprietăți antibacteriene cu care îți poți dezinfecta casa

Renunță la produsele chimice de curățat în favoarea unor alternative naturale. În plus, sigur le ai în bucătăria ta deja, astfel că este o metodă mai puțin costisitoare. Dezinfectarea locuinței cu produse de curățare naturale poate părea o sarcină copleșitoare,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 4 Aprilie 2020, ora: 13:11

Cum a ajuns Georgia o poveste de succes în lupta cu Covid-19, umilind Rusia. Cele 5 țări care dau LECȚII lumii

Cum a ajuns Georgia o poveste de succes în lupta cu Covid-19, umilind Rusia. Cele 5 țări care dau LECȚII lumii

Lecțiile din Taiwan, Canada, Coreea de Sud, Georgia și Islanda arată că coronavirusul poate fi oprit constată Foreign Policy, într-un articol care pune în lumină secretul reușitei acestor țări.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 4 Aprilie 2020, ora: 12:51

MOSCOVA / O scară dintr-un bloc de locuit s-a PRĂBUȘIT din cauza unei EXPLOZII (FOTO)

MOSCOVA / O scară dintr-un bloc de locuit s-a PRĂBUȘIT din cauza unei EXPLOZII (FOTO)

Potrivit Interfax, toată scara unui bloc cu cinci etaje s-a prăbușit din cauza exploziei coloanei de gaz.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 4 Aprilie 2020, ora: 12:45

Diacov vrea „amânarea” alegerilor Prezidențiale și alegerea unui președinte de către deputați

Diacov vrea „amânarea” alegerilor Prezidențiale și alegerea unui președinte de către deputați

„Tot mai des, in ultimele zile, oameni importanti se dau cu parerea referitor la alegerile prezidentiale”, afirmă democratul pe facebook.com

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 4 Aprilie 2020, ora: 12:30

Chicu: Moldovenii ar putea fi testați OBLIGATORIU la intrarea în țară, dar costurile nu vor fi suportate de STAT

Chicu: Moldovenii ar putea fi testați OBLIGATORIU la intrarea în țară, dar costurile nu vor fi suportate de STAT

Cetățenii Republicii Moldova care se vor întoarce în următoarele zile acasă ar putea fi obligați să efectueze testul pentru depistarea infecției la noul coronavirus. Potrivit premierul Ion Chicu, această măsură este analizată și urmează a fi luată o decizie în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 4 Aprilie 2020, ora: 12:24

Silviu Predoiu Important este să nu uităm până la toamnă ce vedem în aceste zile

Important este să nu uităm până la toamnă ce vedem în aceste zile

Actuala criză, dincolo de spaimele pe care justificat le trezește în fiecare dintre noi, ne-a adus și un copleșitor sentiment de revoltă, revoltă resimțită atunci când ne-am conștientizat fragilitatea. Împreună, sentimentele de revoltă și teamă, conștientizate sau...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 4 Aprilie 2020, ora: 12:20

Ecaterina Litvinschi, primul medic care a murit de COVID-19 în RM, va fi deshumată și înmormântată alături de soțul ei

Ecaterina Litvinschi, primul medic care a murit de COVID-19 în RM, va fi deshumată și înmormântată alături de soțul ei

Ecaterina Litvinschi, primul medic răpus de virusul COVID-19 în RM, acum o săptămână, va fi deshumată și înmormântată în locul rezervat anterior de regretată, alături de soțul ei.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 4 Aprilie 2020, ora: 12:07

VIDEO / Carantină tratată în bătaie de joc în ITALIA. Imagini incredibile în Napoli, unde MII de oameni au ieșit la plimbare

VIDEO / Carantină tratată în bătaie de joc în ITALIA. Imagini incredibile în Napoli, unde MII de oameni au ieșit la plimbare

Pentru mii de italieni, carantina nu există. 15.000 de amenzi au fost la Napoli, Genova şi Roma, după ce mii de italieni au ieșit pe străzile din Napoli, deşi e interzis.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 4 Aprilie 2020, ora: 11:15

Șoc de Paști în Creștinătate: Papa renunță la titlul de „Vicar al lui Hristos” – Un pas spre Unirea cu Ortodocșii?

Șoc de Paști în Creștinătate: Papa renunță la titlul de „Vicar al lui Hristos” – Un pas spre Unirea cu Ortodocșii?

Papa Francisc a renunțat la titlul foarte important de „Vicar al lui Hristos” în Anuarul Pontifical pe 2020, pomenindu-l doar într-o notă de subsol, în care este calificat drept „titlu istoric”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 4 Aprilie 2020, ora: 10:28

Trei nume şi o singură capitală a sudului: Şcheia - Frumoasa - Cahul

Trei nume şi o singură capitală a sudului: Şcheia - Frumoasa - Cahul

Când am pornit spre Sudul Basarabiei primăvara nu-şi luase viză. Pe semne că uitase de calendar sau se cam supărase pe noi. Şi nu-i păsa primăverii că păsările, mai ales cocostârcii, „stau de vorbă” pe maluri de ape, iar pe ici-acolo tremură câte-un...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 4 Aprilie 2020, ora: 10:15

UlTIMA ORĂ. Primul județ din România în care cetățenii sunt OBLIGAȚI să iasă din case doar cu gura și nasul acoperite

UlTIMA ORĂ. Primul județ din România în care cetățenii sunt OBLIGAȚI să iasă din case doar cu gura și nasul acoperite

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) a decis, vineri seara, că se impune purtarea mijloacelor de protecţie a gurii şi a nasului în spaţiile publice de către toţii cetăţenii din judeţ, se arată într-o informare transmisă de Prefectura Galaţi.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 4 Aprilie 2020, ora: 10:04

ÎNCOTRO? /// Igor Dodon: Alegerile prezidențiale ar putea fi AMÂNATE

ÎNCOTRO? /// Igor Dodon: Alegerile prezidențiale ar putea fi AMÂNATE

Președintele Igor Dodon afirmă că alegerile prezidențiale din toamnă ar putea să nu aibă loc, în contextul în care se așteaptă al doilea val de îmbolnăvire cu Covid-19, informează portalul controlat de președinte, unimedia.info

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 4 Aprilie 2020, ora: 10:03

DODON minte de îngheață apele! Contractul pentru reparația memorialului Eternitate a fost semnat ÎN ACEEAȘI zi în care a fost introdus CODUL ROȘU DE CORONAVIRUS

DODON minte de îngheață apele! Contractul pentru reparația memorialului Eternitate a fost semnat ÎN ACEEAȘI zi în care a fost introdus CODUL ROȘU DE CORONAVIRUS

Președintele Igor Dodon a mințit cu nerușinare că lucrările de reparație a Complexului Memorial „Eternitate” au început cu mult timp înainte de criza provocată de coronavirus. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 4 Aprilie 2020, ora: 09:49

ULTIMA ORĂ / Coronavirusul mai face o vicitimă în Moldova. Bilanțul deceselor ajunge la 9

ULTIMA ORĂ / Coronavirusul mai face o vicitimă în Moldova. Bilanțul deceselor ajunge la 9

 Un bărbat de 79 de ani a murit din cauza complicațiilor provocate de noul coronavirus. Victima era internată la Spitalul Republican din Chișinău. 

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)