Astăzi 24 Septembrie 2018, Luni - Ultima actualizare la ora 09:03
Abonamente

Editorial 3 Februarie 2016, ora 08:17    Din editia print

Marime Font

Exercițiu pentru protestatarii din Chișinău: Cum ar arăta Moldova lui Dodon, Usatîi și Năstase

O întrebare pe care, din păcate, și-o pun puțini dintre manifestanții conduși de Renato Usatîi, Igor Dodon și Andrei Năstase, care protestează contra guvernării PD: ce o așteaptă pe Moldova, dacă aceștia vor debarca actuala guvernare? 

 
 
 

Din păcate, oamenii noștri preferă să înghețe pentru 50 de lei, decât să se gândească la viitorul lor și se mulțumesc să viseze ca niște copii, spunându-și turmentați de promisiuni că „totul va fi bine”, conform vechii tradiții. Pentru ca apoi, deșteptându-se într-o sărăcie și mai groaznică, să scrâșnească din dinți, dar deja fără folos: „Vin ai noștri, pleacă ai noștri, noi rămânem iar ca proștii”…

Raiul și iadul lui Dodon și Usatîi

Să vedem ce avem în realitate. Pe de o parte, cei trei își propun la unison să pună „batista pe țambal” în privința vectorului geopolitic al RM pentru o perioadă de un an-doi. Pe de altă parte, Năstase afirmă că RM își va continua parcursul european, socialiștii promit că vom intra în Uniunea Vamală, iar Renato rămâne a fi cel mai enigmatic personaj din troică, deși realmente este cunoscut ca un prorus inveterat.
Mulțimea, însă, înainte de a rezolva ecuația cu pricina, ar fi bine să-și dea seama ce rol are în toată pramatia asta. Istoria ne arată că, de fiecare dată, înainte de alegeri și în cadrul revoluțiilor sau a loviturilor de stat, simplii manifestanți nu reprezintă mai mult decât niște pioni în ghearele celor puțini care îi dresează prin manipulare, ca pe niște javre. E păcat, dar așa e. Întotdeauna, victoria e a celor mari, iar noi, gloata – așa a fost și așa va rămâne în vecii vecilor – suntem carne de tun. Deși nimeni nu are nevoie de noi, este de ajuns să ni se zâmbească și noi închidem ochii la ipocrizia acestor mimici, și, gemând de satisfacție, strigăm: „Victorie!” sau „Noi suntem poporul!”. Nouă ni se promite raiul pe pământ, pentru ca apoi tot în fundul iadului să ne bălăcim, abandonați și uitați, și să visăm la o viață măcar cu un milimetru mai bună…

Minunile viitorului: Istoria Moldovei, limba rusă, și multă sărăcie…

De aceea cred că am fi măcar cu un centimetru mai înțelepți, dacă am analiza lucrurile cu mintea rece. Puțin probabil că, în cazul unor eventuale alegeri parlamentare anticipate, partidele conduse de Usatîi și Dodon nu vor câștiga majoritatea în legislativ. Iar pornind de la principiile politice promovate de cei doi, ne așteaptă cam astfel de minuni:

- Astăzi, în rezultatul furturilor din avutul statului săvârșite de fostele guvernări, bugetul RM se află într-o situație austeră. Guvernul Filip nu dispune de suficienți bani pentru achitarea salariilor și pensiilor, dar nu are altă ieșire, decât să găsească resurse, pentru a-l scoate cu fața curată pe Plahotniuc. În schimb, anticipatele ne-ar lăsa fără Executiv pentru cel puțin jumătate de an, ceea ce va conduce la o criză financiară de proporții, în fața căreia Dodon și Usatîi (și Năstase, oare?) se vor spăla pe mâini, acuzând de toate relele fostele guvernări;- Stoparea parcursului de integrare europeană a statului nostru, care va conduce la anularea regimului liberalizat de vize pentru cetățenii RM și la pierderea oricărui suport financiar extern, cu excepția unui posibil sprijin din partea Federației Ruse;

- Nu putem exclude nici faptul că Dodon și Usatîi ar fi în stare să interzică dubla cetățenie pentru cetățenii RM, pentru a stopa „românizarea moldovenilor”;

- Nu ne așteaptă altceva decât o nenorocire dacă RM ar adera la fantoma supranumită Uniunea Vamală, promisă de Dodon, care realmente este un proiect eșuat, având în vedere chiar și neînțelegerile tot mai frecvente dintre Rusia, Belarus și Kazahstan;

- În școlile din Moldova va fi predată în mod obligatoriu „limba moldovenească” și „Istoria Moldovei”;

- Moldova va fi federalizată, iar acest lucru va facilita și declararea oficială a limbii ruse drept a doua limbă de stat.

„Dodon, nu uita, pușcăria-i casa ta!”

Știu că Dodon nu este de acord cu mine, însă, îmi pare rău, promisiunile sale că va face ordine în RM sunt prea puțin credibile. Să nu uităm sau să ne amintim că el s-a aflat la guvernare în timpul lui Voronin, fiind ministru al Economiei și viceprim-ministru în Guvernul Greceanîi. Și faptul că el protestează contra lui Vlad Plahotniuc pare a fi o bizarerie, pentru că Dodon însuși a pus mâna pe îmbogățirea ilicită a oligarhului contra căruia protestează în prezent. Ei doi, marii socialiști și salvatori, Dodon și Greceanîi, în 2008, au vândut hotelul „Codru” unei firme de-ale lui Plahotniuc la un preț mizer, prejudiciind statul cu 160 mln. de lei. Or, în cazul unei victorii a protestatarilor, Plahotniuc trebuie băgat la răcoare împreună cu Dodon și Greceanîi.

Tot în 2008, Dodon a înstrăinat la un preț derizoriu una din cele mai scumpe proprietăţi ale RM, sanatoriul „Moldova” din Odesa. La licitație au participat şase firme, câștigătoare a fost desemnată o firmă fondată cu câteva zile înainte, cu un capital social de 5400 de lei. Deși prețul sanatoriului depăşea un miliard de dolari, această firmă s-a obligat să plătească doar 72 mln. lei. Ulterior, Procuratura Generală a constatat că firma garanta achitarea prin intermediul unor scrisori false de la o bancă din Odesa. În 2010, aceeași firmă a motivat că nu se află în indisponibilitate de plată… Ceilalţi participanţi la licitație, care au încercat să-şi facă dreptate, s-au trezit ameninţaţi şi persecutaţi. Unii au fugit din ţară, alţii au murit.

În același timp, când Dodon era ministru, au fost înstrăinate la un preţ de nimic hotelurile „Naţional” și „Struguraş”. Nici de data aceasta cumpărătorii nu și-au onorat obligațiunea, însă Dodon a refuzat să rezilieze contractele.

Potrivit presei, Dodon a sărăcit RM și cu șase miliarde de lei prin importurile ilicite de carne. Monopolizarea afacerii a avut loc în 2006, când actualul lider al PSRM devenise ministru al Economiei. Atunci comisia care elibera autorizaţii pentru import a fost transferată din subordinea Ministerului Agriculturii în cea a Ministerului Economiei, iar adjunctul agenției, care elibera licențele, a fost fratele său, Alexandru Dodon. Fiscul atenționa că fabricile de mezeluri erau împinse spre faliment, iar pierderile la bugetul de stat atingeau cifra de 2 miliarde de lei pe an. Amintim că Dodon a fost ministru timp de trei ani.

Despre aceste lucruri s-a scris de zeci sau sute de ori și în această privință au fost deschise mai multe dosare penale. Însă lumea uită… Și nu se întreabă ce ar face Dodon, dacă ar deține puterea totală în stat, dacă numai în trei ani el a reușit să sărăcească statul de atâta bănet. În asemenea situație, dacă se respectă, protestatarii care umblă după el pe ulițele Chișinăului, ar trebui să scandeze și: „Dodon, nu uita, pușcăria-i casa ta!”.

Iurie Roșca și Maia Sandu

Anume din motivele respective trezesc suspiciuni serioase declarațiile recente ale lui Dodon, Usatîi și Năstase care afirmau că, odată ajunși la guvernare, mai întâi de toate vor face ordine în instituțiile de drept, inclusiv la Procuratură și CNA. Cel mai probabil, ordinea va începe cu nimicirea dosarelor penale intentate contra lui Dodon și Usatîi. Iar interesul lui Năstase se pare că este de a-i întoarce libertatea nașului său Victor Țopa, dar și a lui Viorel Țopa, care se presupune că sunt și finanțatorii Platformei DA. Cei doi se află în căutare internațională, după ce au fost condamnați pentru șantaj și delapidarea a 11 milioane de lei de la BEM. Dacă acesta e scopul urmărit de Năstase, chiar de se proclamă proeuropean în continuare, n-ar trebui să ne mire coalizarea sa cu Usatîi și Dodon în cadrul unei eventuale majorități parlamentare.

Dacă această mizerie se va întâmpla, ce vor câștiga cei care strigă: „Noi suntem poporul”? O amplificare a sărăciei și a disperării la scară largă… Am greși, totuși, dacă nu am admite că Năstase ar putea refuza în continuare orice legătură cu Partidul Nostru și PSRM. În acest caz, dacă vom avea anticipate, el ar trebui mai întâi să depășească pragul electoral, iar apoi să rămână în opoziție, lăsând formațiunile prorusești să ne conducă.

De aia nu mă miră apariția printre protestatari a lui Iurie Roșca, după ce tot el a declarat că Rusia este prietenul nostru, iar SUA ne este dușman. În schimb, trezește foarte mare nedumerire prezența printre protestatari a Maiei Sandu…Ea zice că se află alături de popor. Dar cum poți să fii cu poporul, când el este prostit în cel mai mare hal și tu chiar nu ești atât de naiv ca să nu vezi acest lucru?  

Un articol de: Pavel Păduraru Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 23 Septembrie 2018, ora: 15:40 de Ana Marchitan

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud: „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial”

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud:  „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial” Din editia print

Pentru a afla opinia Bisericii Ortodoxe Române (BOR) privind eventuala recunoaștere a autocefaliei Bisericii din Ucraina, TIMPUL a discutat cu Preasfințitul Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud din cadrul Mitropoliei Basarabiei, fost secretar al Sfântului Sinod al BOR.

( ) Citeşte tot articolul

Carte 23 Septembrie 2018, ora: 05:03

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem Din editia print

Mai ieri, de câte ori deschideam vreo pagină în internet, îmi sărea în faţă un spot publicitar, sonorizat de o tânără care întreabă, punând un accent puternic pe primul cuvânt al frazei: „Vrai să trăieşti, să înveţi şi să...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolulEditorial 24 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 24 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Republica Moldova cu o mână dă, cu alta lovește

Republica Moldova e un ceas cu rotițele stricate. Sau, mai degrabă, fiecare rotiță funcționează de capul ei. Iar dacă ele nu funcționează cum trebuie, nu avem nici oră, nu avem nici ceas. Moldova ca stat e de mult timp nefuncțională.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 14 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Vestirea patimilor și a învierii

„Pe când străbăteau Galileea, Iisus le-a spus: Fiul Omului va să fie dat în mâinile oamenilor. Şi-L vor omorî, dar a treia zi va învia. Şi ei s-au întristat foarte!” (Matei 17; 22-23)

() Citeşte tot articolul

 


Cele mai citite articole Timpul.md