Astăzi 17 Ianuarie 2019, Joi - Ultima actualizare la 16 Ianuarie 2019
Abonamente

Editorial 3 Februarie 2016, ora 08:17    Din editia print

Marime Font

Exercițiu pentru protestatarii din Chișinău: Cum ar arăta Moldova lui Dodon, Usatîi și Năstase

O întrebare pe care, din păcate, și-o pun puțini dintre manifestanții conduși de Renato Usatîi, Igor Dodon și Andrei Năstase, care protestează contra guvernării PD: ce o așteaptă pe Moldova, dacă aceștia vor debarca actuala guvernare? 

Din păcate, oamenii noștri preferă să înghețe pentru 50 de lei, decât să se gândească la viitorul lor și se mulțumesc să viseze ca niște copii, spunându-și turmentați de promisiuni că „totul va fi bine”, conform vechii tradiții. Pentru ca apoi, deșteptându-se într-o sărăcie și mai groaznică, să scrâșnească din dinți, dar deja fără folos: „Vin ai noștri, pleacă ai noștri, noi rămânem iar ca proștii”…

Raiul și iadul lui Dodon și Usatîi

Să vedem ce avem în realitate. Pe de o parte, cei trei își propun la unison să pună „batista pe țambal” în privința vectorului geopolitic al RM pentru o perioadă de un an-doi. Pe de altă parte, Năstase afirmă că RM își va continua parcursul european, socialiștii promit că vom intra în Uniunea Vamală, iar Renato rămâne a fi cel mai enigmatic personaj din troică, deși realmente este cunoscut ca un prorus inveterat.
Mulțimea, însă, înainte de a rezolva ecuația cu pricina, ar fi bine să-și dea seama ce rol are în toată pramatia asta. Istoria ne arată că, de fiecare dată, înainte de alegeri și în cadrul revoluțiilor sau a loviturilor de stat, simplii manifestanți nu reprezintă mai mult decât niște pioni în ghearele celor puțini care îi dresează prin manipulare, ca pe niște javre. E păcat, dar așa e. Întotdeauna, victoria e a celor mari, iar noi, gloata – așa a fost și așa va rămâne în vecii vecilor – suntem carne de tun. Deși nimeni nu are nevoie de noi, este de ajuns să ni se zâmbească și noi închidem ochii la ipocrizia acestor mimici, și, gemând de satisfacție, strigăm: „Victorie!” sau „Noi suntem poporul!”. Nouă ni se promite raiul pe pământ, pentru ca apoi tot în fundul iadului să ne bălăcim, abandonați și uitați, și să visăm la o viață măcar cu un milimetru mai bună…

Minunile viitorului: Istoria Moldovei, limba rusă, și multă sărăcie…

De aceea cred că am fi măcar cu un centimetru mai înțelepți, dacă am analiza lucrurile cu mintea rece. Puțin probabil că, în cazul unor eventuale alegeri parlamentare anticipate, partidele conduse de Usatîi și Dodon nu vor câștiga majoritatea în legislativ. Iar pornind de la principiile politice promovate de cei doi, ne așteaptă cam astfel de minuni:

- Astăzi, în rezultatul furturilor din avutul statului săvârșite de fostele guvernări, bugetul RM se află într-o situație austeră. Guvernul Filip nu dispune de suficienți bani pentru achitarea salariilor și pensiilor, dar nu are altă ieșire, decât să găsească resurse, pentru a-l scoate cu fața curată pe Plahotniuc. În schimb, anticipatele ne-ar lăsa fără Executiv pentru cel puțin jumătate de an, ceea ce va conduce la o criză financiară de proporții, în fața căreia Dodon și Usatîi (și Năstase, oare?) se vor spăla pe mâini, acuzând de toate relele fostele guvernări;


- Stoparea parcursului de integrare europeană a statului nostru, care va conduce la anularea regimului liberalizat de vize pentru cetățenii RM și la pierderea oricărui suport financiar extern, cu excepția unui posibil sprijin din partea Federației Ruse;

- Nu putem exclude nici faptul că Dodon și Usatîi ar fi în stare să interzică dubla cetățenie pentru cetățenii RM, pentru a stopa „românizarea moldovenilor”;

- Nu ne așteaptă altceva decât o nenorocire dacă RM ar adera la fantoma supranumită Uniunea Vamală, promisă de Dodon, care realmente este un proiect eșuat, având în vedere chiar și neînțelegerile tot mai frecvente dintre Rusia, Belarus și Kazahstan;

- În școlile din Moldova va fi predată în mod obligatoriu „limba moldovenească” și „Istoria Moldovei”;

- Moldova va fi federalizată, iar acest lucru va facilita și declararea oficială a limbii ruse drept a doua limbă de stat.

„Dodon, nu uita, pușcăria-i casa ta!”

Știu că Dodon nu este de acord cu mine, însă, îmi pare rău, promisiunile sale că va face ordine în RM sunt prea puțin credibile. Să nu uităm sau să ne amintim că el s-a aflat la guvernare în timpul lui Voronin, fiind ministru al Economiei și viceprim-ministru în Guvernul Greceanîi. Și faptul că el protestează contra lui Vlad Plahotniuc pare a fi o bizarerie, pentru că Dodon însuși a pus mâna pe îmbogățirea ilicită a oligarhului contra căruia protestează în prezent. Ei doi, marii socialiști și salvatori, Dodon și Greceanîi, în 2008, au vândut hotelul „Codru” unei firme de-ale lui Plahotniuc la un preț mizer, prejudiciind statul cu 160 mln. de lei. Or, în cazul unei victorii a protestatarilor, Plahotniuc trebuie băgat la răcoare împreună cu Dodon și Greceanîi.

Tot în 2008, Dodon a înstrăinat la un preț derizoriu una din cele mai scumpe proprietăţi ale RM, sanatoriul „Moldova” din Odesa. La licitație au participat şase firme, câștigătoare a fost desemnată o firmă fondată cu câteva zile înainte, cu un capital social de 5400 de lei. Deși prețul sanatoriului depăşea un miliard de dolari, această firmă s-a obligat să plătească doar 72 mln. lei. Ulterior, Procuratura Generală a constatat că firma garanta achitarea prin intermediul unor scrisori false de la o bancă din Odesa. În 2010, aceeași firmă a motivat că nu se află în indisponibilitate de plată… Ceilalţi participanţi la licitație, care au încercat să-şi facă dreptate, s-au trezit ameninţaţi şi persecutaţi. Unii au fugit din ţară, alţii au murit.

În același timp, când Dodon era ministru, au fost înstrăinate la un preţ de nimic hotelurile „Naţional” și „Struguraş”. Nici de data aceasta cumpărătorii nu și-au onorat obligațiunea, însă Dodon a refuzat să rezilieze contractele.

Potrivit presei, Dodon a sărăcit RM și cu șase miliarde de lei prin importurile ilicite de carne. Monopolizarea afacerii a avut loc în 2006, când actualul lider al PSRM devenise ministru al Economiei. Atunci comisia care elibera autorizaţii pentru import a fost transferată din subordinea Ministerului Agriculturii în cea a Ministerului Economiei, iar adjunctul agenției, care elibera licențele, a fost fratele său, Alexandru Dodon. Fiscul atenționa că fabricile de mezeluri erau împinse spre faliment, iar pierderile la bugetul de stat atingeau cifra de 2 miliarde de lei pe an. Amintim că Dodon a fost ministru timp de trei ani.

Despre aceste lucruri s-a scris de zeci sau sute de ori și în această privință au fost deschise mai multe dosare penale. Însă lumea uită… Și nu se întreabă ce ar face Dodon, dacă ar deține puterea totală în stat, dacă numai în trei ani el a reușit să sărăcească statul de atâta bănet. În asemenea situație, dacă se respectă, protestatarii care umblă după el pe ulițele Chișinăului, ar trebui să scandeze și: „Dodon, nu uita, pușcăria-i casa ta!”.

Iurie Roșca și Maia Sandu

Anume din motivele respective trezesc suspiciuni serioase declarațiile recente ale lui Dodon, Usatîi și Năstase care afirmau că, odată ajunși la guvernare, mai întâi de toate vor face ordine în instituțiile de drept, inclusiv la Procuratură și CNA. Cel mai probabil, ordinea va începe cu nimicirea dosarelor penale intentate contra lui Dodon și Usatîi. Iar interesul lui Năstase se pare că este de a-i întoarce libertatea nașului său Victor Țopa, dar și a lui Viorel Țopa, care se presupune că sunt și finanțatorii Platformei DA. Cei doi se află în căutare internațională, după ce au fost condamnați pentru șantaj și delapidarea a 11 milioane de lei de la BEM. Dacă acesta e scopul urmărit de Năstase, chiar de se proclamă proeuropean în continuare, n-ar trebui să ne mire coalizarea sa cu Usatîi și Dodon în cadrul unei eventuale majorități parlamentare.

Dacă această mizerie se va întâmpla, ce vor câștiga cei care strigă: „Noi suntem poporul”? O amplificare a sărăciei și a disperării la scară largă… Am greși, totuși, dacă nu am admite că Năstase ar putea refuza în continuare orice legătură cu Partidul Nostru și PSRM. În acest caz, dacă vom avea anticipate, el ar trebui mai întâi să depășească pragul electoral, iar apoi să rămână în opoziție, lăsând formațiunile prorusești să ne conducă.

De aia nu mă miră apariția printre protestatari a lui Iurie Roșca, după ce tot el a declarat că Rusia este prietenul nostru, iar SUA ne este dușman. În schimb, trezește foarte mare nedumerire prezența printre protestatari a Maiei Sandu…Ea zice că se află alături de popor. Dar cum poți să fii cu poporul, când el este prostit în cel mai mare hal și tu chiar nu ești atât de naiv ca să nu vezi acest lucru?  

Un articol de: Pavel Păduraru Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 16 Ianuarie 2019, ora: 23:13

 Facebook a anunţat că va lansa în Europa un sistem de verificare a reclamelor electorale care va intra în funcţiune în următoarele luni.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Ianuarie 2019, ora: 22:59

 Banca Transilvania, cea mai mare bancă din România după fuziunea cu Bancpost, a transmis, la solicitarea Ziarului Financiar, prima reacţie, foarte critică, faţă de decizia guvernului a impozita suplimentar băncile.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Ianuarie 2019, ora: 22:51

 Fostul preşedinte Traian Băsescu, senator PMP, a declarat, miercuri seara, că Brexitul se amână, primul pas pentru rămânerea Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord în Uniunea Europeană fiind făcut.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Ianuarie 2019, ora: 22:42

O întrebare dificilă pusă de un prieten din Chişinău. Primul răspuns care mi-a venit: nu ştiu, mai întreb. Şi am întrebat, răspunsul a fost: niciuna dintre cele două. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Ianuarie 2019, ora: 22:38

 Liderii Uniunii Europene analizează posibilitatea amânării până în anul 2020 a termenului ieşirii Marii Britanii din Blocul comunitar, în contextul în care Germania şi Franţa au exprimat disponibilitatea de a prelungi negocierile, după ce Camera...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Ianuarie 2019, ora: 22:34

 Primarul Londrei, Sadiq Khan, un politician laburist, s-a declarat "profund dezamăgit" că Guvernul Theresa May nu a fost demis de Camera Comunelor şi cere organizarea unui nou referendum pe tema apartenenţei Marii Britanii la Uniunea Europeană.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Ianuarie 2019, ora: 21:29

 Simona Halep (27 de ani, 1 WTA) e aproape să dea o mare lovitură şi să-l coopteze ca antrenor pe Andre Agassi (48 de ani), legendarul jucător recomandat de Darren Cahill, cel care a lucrat cu el în perioada de glorie a americanului.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Ianuarie 2019, ora: 21:25

 Camera Comunelor a respins la limită, miercuri seară, moţiunea de cenzură depusă de opoziţia laburistă la adresa Guvernului Theresa May, care rămâne astfel în funcţie şi încearcă să găsească soluţii pentru depăşirea impasului în procedura Brexit.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Ianuarie 2019, ora: 21:21

 Transportul de mărfuri pe calea ferată în Uniunea Europeană a crescut în 2017 cu 13 miliarde tonă-kilometru (tkm), ajungând la 416 miliarde tkm, iar Polonia, Ungaria, Lituania şi România au raportat cele mai mari creşteri,arată datele publicate miercuri de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Ianuarie 2019, ora: 20:54

 Ministrul Afacerilor Externe al României, Teodor Meleşcanu, vine mâine, 17 ianuarie, în Republica Moldova la invitaţia Ministrului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Tudor Ulianovschi.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Ianuarie 2019, ora: 19:42

 Fostul judecător la Curtea Constituţională Nicolae Osmochescu a oferit un interviu postului de Radio Europa Liberă în care a comentat cazul agentului de patrulare care a refuzat să vorbească în rusă cu un șofer găgăuz.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Ianuarie 2019, ora: 19:06

Binomul PAS-DA a fost prins cu minciuna. Unul dintre candidații blocului format de Maia Sandu și Andrei Năstase au acuzat guvernarea că ar fi pus la cale un atac asupra unui colector de semnături, o femeie de 65 de ani, în raionul Străşeni. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Ianuarie 2019, ora: 14:17

Conflictul dintre Ofițerul de Poliție Andrei Rotaru și un delicvent, care, pentru a nu fi sancționat, s-a prefăcut că nu înțelege ce i-a vorbit ofițerul în limba oficială a statului, a generat o serie de discuții total neașteptate. Nu cred că pe cineva a uimit reacția...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Ianuarie 2019, ora: 12:13

Activista civică Nata Albot, emigrată în Canada, consideră că inspectorul de patrulare, Andrei Rotaru, care i-a spus unui șofer din Găgăuzia că nu este obligat să vorbească în limba rusă, ar fi procedat greșit. Mai mult, aceasta, la fel ca și bașcanul Găgăuziei, Irina...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Ianuarie 2019, ora: 11:27

Ex-Preșdintele PL Mihai Ghimpu a scris o postare pe pagina sa pe FB, prin care informează că l-a acționat în justiție pe Andrei Nastase:  „În viața mea politică am trecut cu vederea peste mai multe manipulări, suspecții nefondate sau chiar minciuni sfruntate,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Ianuarie 2019, ora: 11:15

 Potrivit datelor sondajului efectuat de „Levada – Ţentr”, 53% dintre cetăţenii Rusiei ar sprijini într-un fel sau altul demisia guvernului; 23% au declarat că ei sunt „pentru” demisia guvernului; alte 30% sunt „mai degrabă pentru” demisia...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Ianuarie 2019, ora: 10:05

O bună parte dintre vârstnicii cu venituri mai mici de 1589 de lei şi-au ridicat deja pensiile majorate cu 10 la sută. Mai mulţi bani au ajuns şi în buzunarele persoanelor cu dizabilități și militari.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Ianuarie 2019, ora: 10:03

Traian Băsescu spune că "în mod cert" se va organiza un nou referendum în Marea Britanie pentru rămânerea în Uniunea Europeană, după ce parlamentariil britanici au respins acordul privind Brexit-ul negociat de premierul Theresa May cu Bruxelles.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Ianuarie 2019, ora: 09:49

 Ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, a transmis marți, 15 ianuarie 2019, un mesaj cu prilejul Zilei Culturii Naționale, dată cu o profundă încărcătură simbolică pentru cultura și identitatea românilor, ziua de naştere a Poetului...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Ianuarie 2019, ora: 09:44

Prim-ministrul Pavel Filip a participat, în seara zilei de ieri, la serata de creație a maestrului Eugen Doga, a relatat pentru MOLDPRES Direcţia comunicare și protocol a guvernului.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Ianuarie 2019, ora: 09:15

 După ce bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah s-a arătat ”profund indignată” de gestul poliţistului care a refuzat să vorbească în rusă cu şoferul din Găgăuzia, Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a venit cu un comentariu în acest sens. 

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 16 Ianuarie 2019, ora: 08:22 de George Mârzencu

După ce regele Mihai a ordonat încetarea ostilităților pe frontul de răsărit, trupele române în retragere au fost atacate de sovietici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Ianuarie 2019, ora: 08:17

Sâmbătă, 12 ianuarie 2019 s-a produs un caz „ieșit din comun” – un ofițer de patrulare din Cimişlia a oprit un locuitor al orașului Vulcăneşti, care a insistat ca polițistul să vorbească în rusă, la care ofițerul i-a spus că nu este obligat să...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 16 Ianuarie 2019, ora: 00:35

De ce MOLDOVEANUL Dimitrie Cantemir spunea ca e ROMÂN?

De ce MOLDOVEANUL Dimitrie Cantemir spunea ca e ROMÂN?

"Hronicul vechimii a romano-moldo-vlahilor" este ultima operă a lui Dimitrie Cantemir, scrisă între anii 1719 și 1722 în care autorul explică de ce moldovenii sunt români...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)