Actualitate

Exercitii de simulare pentru cazuri de cataclisme naturale

Miercuri-dimineata, la ora 6.30, in zona Vrancea s-a produs un cutremur cu magnitudinea de 6,7 grade pe scara Richter. Seismul s-a simtit doar in sectorul Centru al capitalei. In urma cutremurului au fost avariate mai multe blocuri cu multe etaje, institutii medicale, drumuri si retele ingineresti, au aparut focare de incendii. Vladimir Sarban, pretorul sectorului Centru, a convocat in regim de urgenta Comisia pentru situatii exceptionale care a evaluat pagubele, starea sinistratilor si a decis ce urmeaza sa se intreprinda in continuare.

Nu intrati in panica, a fost doar un exercitiu de simulare pentru cazuri de cataclisme naturale, insa comportamentul celor antrenati in el a fost adecvat unei stari de urgenta veritabile. Comisia pentru situatii exceptionale a actionat prompt, sarcinile fiind repartizate intre toate componentele responsabile de lichidarea consecintelor cataclismului – politia, protectia civila, serviciile municipale etc. Inainte de toate, a fost organizata evacuarea sinistratilor dintr-un bloc cu 16 etaje, numit „Romanita”, la subsolul caruia „a izbucnit un incendiu”.

In cateva minute, la fata locului au sosit mai multe masini ale pompierilor si ambulante cu sirenele pornite. Iar in difuzoare rasunau plansete de copii, voci ale persoanelor care cereau ajutor. Locatarii de la etajele superioare au fost evacuati pe scara mobila, singura din municipiu care poate sa ajunga pana la etajul 16. Fiind tinuta la Durlesti, deseori aceasta scara este adusa la locul incendiilor cu mare intarziere.

La sedintele Consiliului municipal Chisinau s-a discutat de mai multe ori despre alocarea banilor pentru a fi procurata cel putin inca o scara cu astfel de dimensiuni. Toti au fost de acord ca este necesara, dar nu sunt bani. Cei „raniti” erau scosi din cladire pe brancarde si li se acorda ajutor medical. In preajma a fost improvizata o tabara unde sinistratii primeau ingrijiri medicale, li se dadeau haine si hrana. Multi trecatori care nu stiau ca, de fapt, este vorba de un exercitiu, se ingrozeau la vazul celor intamplate.

Miercuri, exercitii asemanatoare s-au desfasurat si la Spitalul pentru copii „Valentin Ignatenco”, Liceul Teoretic „C. Sibirschi”, Hotelul „National”, unde s-a actionat in timpul noptii. Silviu Musuc, seful Directiei municipale situatii exceptionale, a declarat ca pentru aceste exercitii au fost alese obiectivele cele mai dificile. Fiind intrebat daca este satisfacut de modul in care s-a actionat, Silviu Musuc a spus ca are unele rezerve. Poate de aceea ca in timp ce pompierii incercau sa stinga un incendiu, o pompa a iesit din functiune si a stropit toate persoanele care se aflau in preajma.

 

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *