Ultima oră

Există riscul ca un vameş cu salariul mic să nu reziste provocărilor

„Există riscul ca un vameş cu salariul mic să nu reziste provocărilor de sute de mii sau de milioane de lei la care este expus în proces de perfectare a declaraţiei vamale, de apreciere a valorii în vamă a produsului pe import, ori pe export”, a argumentat Vitalie Vrabie.

El consideră că problema respectivă trebuie soluţionată operativ, chiar în condiţiile actuale de criză economică, şi ca un element de depăşire a acesteia, prin sporirea acumulărilor la buget.

„Noi suntem acum în proces de reorganizarea sistemului, aceasta ar însemna că avem o foaie de parcurs de o lună şi jumătate şi exact în această perioadă de timp ar trebui să venim şi cu soluţiile de majorări de salarii pentru funcţionarii din Serviciul Vamal. Aceasta ar justifica toate reducerile preconizate de personal şi cerinţele, în mod special de integritate, care sunt înaintate colaboratorilor din Serviciul Vamal”, a spus Vitalie Vrabie.

El afirmă că în această situaţie trebuie să se ţină cont de contribuţia pe care o are Serviciul Vamal în colectarea resurselor financiare ale bugetului. „Dacă cei 1728 de oameni aflaţi actualmente în statele de personal colectează zilnic 70, 80 şi mai multe milioane, iar aceasta este 60 la sută din bugetul de stat, atunci ar trebui să ne întrebăm cu toţii care ar trebui să fie numărul lor, nu exclud că trebuie să fie redus, dar cu motivaţia pe potrivă pentru fiecare din ei. Pentru că este o muncă foarte responsabilă, grea şi expusă multor riscuri. Suntem în discuţie şi gândesc că se vor găsi soluţii pentru că este şi este o normă şi o practică internaţională. Sper ca Executivul de comun cu Legislativul să decidă pentru alocarea acestor resurse venite din taxele vamale pentru Serviciul Vamal per ansamblu”, a spus Vitalie Vrabie.

Vitalie Vrabie a abordat problema identificării surselor necesare pentru majorarea salariilor şi în contextul eficientizării muncii întregului sistem în perioada de la urmă.

„Luna ianuarie vine cu o gaură de 79 de milioane, comparativ cu cifra de control. În luna martie, noi acumulăm peste cifra de control cu 9,7 la sută, ceea ce înseamnă 137 de milioane de lei. Sau: în 10 zile ale lunii aprilie, în comparaţie cu 10 zile ale lunii aprilie din 2015, Serviciul Vamal acumulează cu 92 milioane mai mult, ceea ce înseamnă 27,5 la sută”, a declarat directorul general al Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie
 
IPN

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *