Expedițiile Memoriei au ajuns la a doua ediție. Pentru cei mai puțin familiarizați cu acest proiect național pentru tineret, absolut unic prin intențiile sale, aduc aminte că programul are menirea organizării unor expediţii de cercetare a tinerilor, care să se deplaseze organizat pe locurile deportărilor sovietice ale concetăţenilor noştri, care ar oferi posibilitatea implicării tinerei generaţii în cunoaşterea istoriei noastre, în recuperarea memoriei istorice legate de această perioadă, a identificării moldovenilor/românilor rămaşi acolo, pentru redarea unei dimensiuni de conştientizare a trecutului nostru istoric prin prisma unor experienţe personale.
Am preferat o astfel de înclinare a proiectului, deoarece tinerii sunt expuşi într-o măsură mai sporită la efectele nocive ale contextului politic, social și identitar divizat și conflictual din R. Moldova, datorită şi absenţei unei capacităţi de discernământ, iar manipularea istoriei în scopuri politice şi geopolitice atrage această categorie socială în rivalităţile politice existente şi nu oferă acestora repere de raportare clare la trecutul istoric, nu dezvoltă capacitatea de coeziune şi solidaritate socială în jurul unor momente importante din istoria noastră. În același timp, Expedițiile Memoriei doresc să creeze o platformă de dialog social și istoric între tinerii din R. Moldova și România, care vor merge an de an în deplasări de cercetare pe locațiile deportărilor de altădată.
Ca și anul trecut, expedițiile au fost direcționate spre Kazahstan, locul unor deplasări masive de moldoveni/români, ruşi, ucraineni, găgăuzi, bulgari, evrei şi alte naţionalităţi ale Basarabiei istorice. Dacă prima expediție a avut loc în nordul Kazahstanului, în regiunea Karaganda, locul celei mai masive prezențe românești din Asia Centrală, atunci în acest an grupul expediționar s-a deplasat spre sudul țării, în regiunea Alma Ata. Atunci când cititorii TIMPULUI vor lectura aceste rânduri, unsprezece membri ai expediţiei, tineri istorici selectaţi de la două instituţii superioare din R. Moldova (Universitatea de Stat din Moldova și Universitatea Pedagogică „I. Creangă”) și două din România (Universitatea „Al. I. Cuza” și Universitatea din București), vor fi deja în stepa kazahă, unind cele două capitale ale Kazahstanului într-un tot întreg, via Karaganda.
Cei mai mulţi dintre ei se află în regiunea Karaganda (65-români; 2520 – moldoveni), apoi Kustanai (63; 2 467), Pavlodar (61; 2 411), Akmola (52; 1 679), Regiunea Alma Ata (26; 477), inclusiv oraşul Alma Aty (11; 361) Atyrau (19; 72), Kazahstanul de Est (7; 381), Jambyl (9; 159), Kazahstanul de Vest (6; 330), Kyzyl Orda (1; 136), Manghistau ( 5; 120) Kazahstanul de Nord (19; 601), Symkent (3 ; 484), oraşul Astana ( 33; 621).
Până la ora actuală au fost identificate cel puţin şase valuri şi procese care au determinat statuarea şi modelarea în timp a acestei comunităţi, a cărei majoritate covârşitoare o constituie basarabenii sau descendenţii acestora, aduşi sau veniţi în contextul politicilor sovietice operate în Basarabia după anul 1940. Vom puncta doar cele mai importante momente ale acestor valuri, pentru ca în numărul următor să revenim cu mai multe detalii asupra acestui aspect al istoriei românilor din Kazahstan: 1. Primii colonişti basarabeni, aduşi de autorităţile ţariste de la sfârşitul sec. XIX – începutul sec. XX; 2. Deportările staliniste din Transnistria – RASSM (1936-1939), apoi din Basarabia (12-13 iunie 1941; 5-6 iulie 1949; 1 aprilie 1951, etc.); 3. Prizonierii de război români din perioada 1941-1950; 4. Recrutările forţate la muncă în diversele perioade sovietice; 5. Desţelenirea stepei kazahe în perioada 1950-1960; 6. Diversele practici sovietice de strămutare (repartizare la muncă, serviciu militar, căsătorii mixte etc.).
O evoluție în timp a acestei comunități este destul de sugestivă din punctul de vedere al cercetării istorice și îngrijorătoare din perspectiva viitorului său existențial. În anul 1970 existau în Kazahstan 872 de români, în 1979 – 846, în 1989 – 940, în 1999 – 584, pentru ca în 2009 să rămână doar 421. Numărul moldovenilor în anul 1970 era de 25 990, în 1979 – 30 242, în 1989 – 32 352, în 1999 – 19 462, iar în 2009 avem deja 14 245.
Rolul central în gestionarea politicilor naționale aparține Asambleii Poporului din Kazahstan, care are ca scop reglarea relațiilor dintre etnii și armonizarea proceselor de consolidare a societății kazahe. Președintele Asambleii este N. Nazarbaev, fapt care oferă organizației un statut important și special, chiar dacă de jure nu este un organ de stat, iar Constituția Kazahstanului are 18 articole care au referire explicită la atribuțiile sale. Din partea Asambleii Poporului vin în Parlamentul bicameral kazah 20 de deputați, ceea ce aduce problema relațiilor dintre etnii în centrul politicilor kazahe.
Potrivit legislației kazahe naționalitățile constitutive ale țării au dreptul la organizare în comunități și drept de reprezentativitate în Asamblee. La momentul actual în Kazahstan există trei asociații culturale moldo/române, unde se regăsesc exprimate aspirațiile conaționalilor noștri. Reprezentanții acestora se deleagă în cadrul Asambleii, care se întrunește periodic și promovează prin rotație la conducere unele sau alte etnii. La Karaganda activează Asociaţia Culturală a Românilor din Kazahstan „Dacia”, condusă de Nicolae Plushkis, la Alma Ata se află Asociația Moldo-Română, condusă de Vladimir Vasiliev, iar în Pavlodar funcționează Asociația Culturală „Bucovina”. Un rol important în organizarea şi consolidarea comunităţii moldo/române din Kazahstan l-a avut Vasile Soare, o perioadă îndelungată ambasador al României în Kazahstan, Kârgâzstan şi Tadjikistan.
Trei zile de aflare la Alma Ata au durat cât trei secole, intensitatea evenimentelor, întâlnirilor și emoțiilor copleșindu-ne pe toți, iar discuțiile și impresiile s-au stins abia la miezul nopții, când urcați în trenul rapid Alma Ata-Astana, am luat drumul nordului.
|
Liderul grupului parlamentar Pro-Moldova, Andrian Candu, a dezvăluit în studioul Jurnal TV că Igor Dodon a fost cel care în 2005 i-a făcut cunoștință cu Vladimir Plahotniuc.
( ) Citeşte tot articolulLiderul socialiștilor Igor Dodon, care deține o colecție de accesorii de sute de mii de lei, de curând a fost observat că poartă un nou ceas de mână, estimat la aproximativ 1 500 de euro.
( ) Citeşte tot articolulOdată cu intrarea lui Marte în Gemeni, până spre sfârşitul lunii aprilie vom avea ocazii multiple să exersăm acţiunile inteligente, să ne punem în mişcare isteţimea, perspicacitatea şi curiozitatea.
( ) Citeşte tot articolulSfantul Conon a trait pe vremea Sfintilor Apostoli. S-a nascut in Isauria. Cei de aici au primit credinta in Hristos de la Sfantul Apostol Pavel. Parintii sai, Nestor si Nadia, l-au casatorit fara voia sa. Inainte de a se casatori, i s-a aratat Sfantul Arhanghel Mihail, in chip de barbat...
( ) Citeşte tot articolulUnele produse nocive de oxidare parţială a hranei cu scop energetic sunt radicalii liberi, echivalenţii smogului în organism. Radicalii liberi generaţi în interiorul organismului dăunează la fel ca şi cei declanşaţi de mediul poluat membranei celulare.
( ) Citeşte tot articolulÎn majoritatea cazurilor, atunci când femeile îşi propun să slăbească, încep să apară şi rezultatele. Totuşi, când luăm o astfel de decizie, trebuie să stabilim anumite obiective, dar şi să ţinem cont de anumite realităţi.
( ) Citeşte tot articolulA fost reținut pentru „dezmembrarea teritorială intenţionată a R. Moldova”, însă o lună mai târziu a fost eliberat, iar cele peste 30 de volume din dosarul penal intentat pe numele său și-au pierdut urma. Chiar și așa, spun cei care l-au arestat și l-au anchetat...
( ) Citeşte tot articolulZece persoane au murit, iar altele au fost rănite în urma prăbuşirii unui elicopter militar în estul Turciei, anunţă Ministerul Apărării de la Ankara, conform cotidianului Hurriyet, citat de Mediafax.
( ) Citeşte tot articolulCeaiul verde este recomandat în curele de slăbire, însă pe lângă rolul sau dietetic, această licoare previne o serie de alte afecţiuni sau ameliorează dureri nebănuite. Îţi spunem câteva lucruri pe care experţii în medicină naturistă nu ţi le-au...
( ) Citeşte tot articolulPrimele doze de vaccin Pfizer ar urma să ajungă în Republica Moldova în a doua jumătate a lunii martie, prin programul Covax al ONU, a anunţat preşedinta Maia Sandu, după o discuţie cu directorul regional al acestei companii, Sinan Atlig, transmite Agerpres.ro.
( ) Citeşte tot articolulFiecare al doilea fumător care încearcă să renunțe la țigări se întoarce la vechiul obicei după o săptămână sau chiar mai puțin. Cel mai des fumătorii susțin că nu pot renunța la acest viciu din cauza lipsei de voință. Potrivit The Sun, 52 procente susțin că...
( ) Citeşte tot articolulAm arătat în numărul precedent că româna, la fel ca celelalte limbi romanice, a moștenit din latină aproximativ 2000 de cuvinte-bază. Dacă ținem seama de felul cum s-au transmis aceste cuvinte diverselor limbi romanice, constatăm că aproximativ 500, adică o pătrime, au...
( ) Citeşte tot articolulLiderul regimului de la Tiraspol minte în legătură cu cele 1800 de doze de vaccinuri pe care Chişinăul urmează să le trimită regiunii transnistrene. Cele 1800 de doze fac parte din lotul pe care Republica Moldova le-a primit drept donaţie din partea României, însă...
( ) Citeşte tot articolul