Astăzi 3 Iunie 2020, Miercuri - Ultima actualizare la 2 Iunie 2020
Abonamente

Istorie 16 Ianuarie 2020, ora 15:12

Expedițiile Memoriei în Kazahstan. „Desțelenirea”, o altfel de deportare

Marime Font

Academicianul Victor Eftimiu spunea: „Uitarea ni se pare o trădare. Uitarea e suprema lașitate”. De-a lungul istoriei, teritoriul dintre Prut și Nistru a fost supus unor nedreptăți, nedreptăți care și-au pus amprenta definitivă asupra românilor basarabeni, iar cunoașterea acestor evenimente de către tânăra generație reprezintă o obligativitate în procesul percepției istoriei noastre. 

Kazahstanul reprezintă o istorie cu totul diferită pentru românii de pretutindeni și asta se datorează nu doar faptului că aici avem o importantă comunitate a românilor, evaluată în jurul cifrei de 20.000, dar și a poveștilor fiecăruia dintre aceștia, povești cuprinse de emoții.
În cele ce urmează, voi vorbi despre un alt episod al istoriei noastre, un episod consfințit la mijlocul anilor ’50: „Desțelenirea”.
Înainte de toate, să recapitulăm principalele aspecte negative operate de către autoritățile sovietice, imediat după anexarea Basarabiei la 28 iunie 1940:

- Primul val de deportări din 12-13 iunie 1941, în urma căruia au fost deportați nu mai puțin de 29.839 de persoane din Basarabia și Bucovina de Nord în Siberia și Kazahstan;

Loading...


- Al doilea val de deportări din 5-6 iulie 1949, alte 35.796 de persoane au fost deportate în Siberia, Kazahstan și Asia Centrală;

- Al treilea val de deportări din 1 aprilie 1951, finalizat cu deportarea a 2.617 persoane în Siberia.

„Desțelenirea” a succedat perioada deportărilor și a fost un alt proces prin care autoritățile sovietice au ținut cu orice preț să reducă semnificativ numărul populației din Basarabia, dar și să contribuie la deznaționalizarea populației autohtone. În acest sens, în perioada sovietică, basarabenii au servit drept brațe de muncă gratuită pentru transformările ce aveau loc în Uniunea Sovietică.

Procesul de „desțelenire” este asimilat cu liderul sovietic Nikita Hrușciov, care a inițiat campania de desțelenire la plenara Comitetului Central al PCUS din martie-aprilie 1954. Cu alte cuvinte, mii de persoane urmau să fie trimise, preponderent, în stepele kazahe din nordul Kazahstanului pentru a cultiva pământurile din această zonă și de a le transforma în terenuri agricole. Trebuie de specificat că persoanele trimise erau în mare parte țărani, agricultori, tractoriști, adică populație activă de muncă.

Lucrările propriu-zise de demarare a campaniei de desțelenire a stepelor din Kazahstan au fost inițiate în 1956. În acest scop, mii de moldoveni au luat drumul spre Kazahstan, iar o parte dintre aceștia, supuși rusificării, au rămas stabiliți pe pământurile Kazahstanului.

Astfel, peste 6.000 de basarabeni au fost trimiși în regiunile Kustanai și Pavlodar din nordul Kazahstanului, iar alți peste 4.000 în regiunile Akmola și Aktubinsk, ultima la 2.220 kilometri nord de Alma-Ata. Din povestirile celor trimiși, săptămânal, din RSS Moldovenească zburau avioane cu muncitori destinați „desțelenirii”, iar condițiile în care erau primiți aceștia erau de nedescris. Majoritatea dintre aceștia erau lăsați direct pe câmp, în corturi a câte 30-40 de persoane, la distanță semnificativă de orașe. De altfel, distanța între orașe în Kazahstan este foarte mare, poți parcurge sute de kilometri în care poți „admira” doar stepa kazahă. O parte din cei veniți în Kazahstan, mai „norocoși”, erau cazați în cămine, dar și aici condițiile sanitare lipseau cu desăvârșire, iar diversele boli infecțioase nu întârziau să apară.

Medalia „Pentru Valorificarea Țelinei”

Este de menționat că puțini dintre cei veniți în Kazahstan veneau benevol la aceste munci. Un rol important în venirea muncitorilor în Kazahstan îl reprezenta ideologia sovietică.

Prezidiumul Sovietului Suprem din Uniunea Sovietică adoptă la 20 octombrie 1956 instituirea unei medalii cu specific aparte, intitulată „Pentru Valorificarea Țelinei”, decizie care avea să-i vizeze pe tineri în special. În acest sens, una din modalitățile distincte prin care au fost ademeniți tinerii moldoveni în Kazahstan a fost trimiterea prin detașamentele de komsomoliști, în urma cărora cei de 17-18 ani erau convinși să participe la dezvoltarea economică a Uniunii Sovietice.

În perioada anilor ’50 –’60, ca rezultat al campaniei de desțelenire, în stepele kazahe, au fost trimiși în jur de 1,5 milioane de persoane din întreaga Uniune Sovietică, iar în jur de 27 de milioane de hectare de stepă au fost desțelenite.

„Atunci când viața bate filmul...”

În Kazahstan, „desțelenirea” l-a adus pe poetul Simion Plămădeală, în vârstă de 78 ani, originar din satul Grinăuți, raionul Râșcani, absolvent al Colegiului Pedagogic din Chișinău, fost coleg cu regretatul poet Grigore Vieru și cu Mircea Druc, ex-prim-ministrul Republicii Moldova.
Contextul în care a ajuns în Kazahstan și povestea sa este cu adevărat emoționantă. Fiind student la Facultatea de Istorie și Filologie a Universității Pedagogice „Ion Creangă”, perspectiva de a preda în limba rusă într-un sat de pe malul Prutului și de a uita limba română l-a făcut pe Eroul nostru să adopte o poziție clară, poetul a ales să poarte „lacrima limbii noastre” într-o mină din regiunea Karaganda, decât să o piardă acasă.

Singurul poet român din Kazahstan a lucrat peste 30 de ani în minele de cărbune din apropierea orașului Karaganda, timp în care a scris sute de poezii prin care și-a exprimat suferința, dorul de casă, de tot ce e românesc, iar creația sa a atins apogeul prin lansarea volumului de poezii „Departe – aproape. 100 de poezii românești din Kazahstan”.

Simion Plămădeală a militat întotdeauna pentru limba și identitatea românească a basarabenilor, iar munca sa a fost distinsă cu decorarea ordinului „Meritul Cultural în Literatură” la 25 martie 2012 de către președintele României, Traian Băsescu.

Dragi români-moldoveni, cunoașterea trecutului reprezintă viitorul nostru, viitor care depinde de fiecare dintre noi.

În final, vă voi lăsa să reflectați asupra unor versuri scrise din inima Kazahstanului de către poetul Simion Plămădeală: „…La limba care n-o mai uit/ Și n-oi uita niciun cuvânt / Până la ducerea pe veci/ În hăul negrului mormânt...“.

Ion Pânzari, student ULIM,
membru al Expediției Memoriei în Kazahstan
ARHIVA TIMPUL
10.01.2014

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Moldova 2 Iunie 2020, ora: 20:46

Maia Sandu spune că a văzut ce fel de partner e Dodon

Maia Sandu spune că a văzut ce fel de partner e Dodon

Președinta PAS, Maia Sandu, spune că exclude orice fel de discuții cu Partidul Socialiștilor și cu președintele Igor Dodon.

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 2 Iunie 2020, ora: 18:33

„200 DE MILIOANE” / Împrumutul de la ruși - analiză 10TV despre acordul diabolic cu Moscova (VIDEO)

„200 DE MILIOANE” / Împrumutul de la ruși - analiză 10TV despre acordul diabolic cu Moscova (VIDEO)

Ce se ascunde, de fapt, în spatele așa-numitului acord de împrumut pe care l-au negociat oamenii lui Igor Dodon „din numele Republicii Moldova”, ce interese stau în spatele acestui document și ce risca Republica Moldova în cazul în care acesta nu ar fi...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 2 Iunie 2020, ora: 17:53

Regina Elisabeta a II-a, 67 de ANI de la încoronare / VIDEO

Regina Elisabeta a II-a, 67 de ANI de la încoronare / VIDEO

Astăzi se împlinesc 67 de ani de când Elizabeth Alexandra Mary Windsor a fost încoronată regina Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord.

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 2 Iunie 2020, ora: 17:43

Liderii G7 resping propunerea lui Trump de a invita Rusia să se alăture din nou grupului

Liderii G7 resping propunerea lui Trump de a invita Rusia să se alăture din nou grupului

Marea Britanie și Canada s-au opus reîntoarcerii Rusiei în G7, după ce președintele SUA, Donald Trump a spus că va amâna summitul prevăzut în iunie în Statele Unite şi că va invita alte ţări să se alăture reuniunii, printre care și Rusia. Prim-ministrul...

( ) Citeşte tot articolul

Social 2 Iunie 2020, ora: 17:38

Peste 2 MII de părinți au depus o PETIȚIE prin care cer redeschiderea grădinițelor

Peste 2 MII de părinți au depus o PETIȚIE prin care cer redeschiderea grădinițelor

Părinții susțin că înțeleg eventualele riscuri legate de deschiderea grădinițelor în condițiile epidemiologice, însă, potrivit lor, copiii sunt supuși riscului dublu atât timp cât părinții muncesc și pot contacta virusul, iar ei sunt în grija altor...

( ) Citeşte tot articolul

ROMÂNIA 2 Iunie 2020, ora: 17:35

Cât te costă să mergi vara asta în vacanță pe litoralul românesc. Care sunt prețurile în Grecia sau Bulgaria

Cât te costă să mergi vara asta în vacanță pe litoralul românesc. Care sunt prețurile în Grecia sau Bulgaria

 Preţurile în cea mai căutată staţiune de la malul Mării Negre din România, Mamaia, variază, în medie, de la 30 de euro/noapte de persoană la un hotel de 3 stele, la 120 de euro, pentru unul de cinci stele, dar în funcţie şi de perioada aleasă, în timp...

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 2 Iunie 2020, ora: 17:30

Ultima oră // + 188 de persoane testate pozitiv la Covid-19 în Moldova: Bilanțul a ajuns la 8548

Ultima oră // + 188 de persoane testate pozitiv la Covid-19 în Moldova: Bilanțul a ajuns la 8548

 Astăzi au fost confirmate în Republica Moldova, 188 cazuri noi de infectare cu COVID-19, dintre care 5 în Transnistria. Cu transmitere locală – 187 cazuri și de import – 1 caz (Republica Turcia).

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 2 Iunie 2020, ora: 16:33

BREAKING! Dodon a decis ca militari din R. Moldova să participe la parada militară de „ziua victoriei” de la Moscova

BREAKING! Dodon a decis ca militari din R. Moldova să participe la parada militară de „ziua victoriei” de la Moscova

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a acceptat invitația părții ruse de a participa la sărbătorile dedicate „zilei victoriei” în marele război patriotic.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 2 Iunie 2020, ora: 14:59

Panică la Kremlin. Putin se PRĂBUȘEȘTE în sondaje. Se pregătesc PROTESTE

Panică la Kremlin. Putin se PRĂBUȘEȘTE în sondaje. Se pregătesc PROTESTE

Încrederea publicului în președintele Vladimir Putin a scăzut la un nou nivel minim în luna mai, deoarece mai mulți ruși au declarat că sunt gata să iasă în stradă pentru a protesta împotriva căderii nivelului de viață, potrivit rezultatelor sondajului...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 2 Iunie 2020, ora: 14:42

Se mai spulberă un mit. Medicamentul minune anti-COVID, aproape inutil

Se mai spulberă un mit. Medicamentul minune anti-COVID, aproape inutil

Cursa contracronometru a experţilor din lumea întreagă pentru găsirea unui tratament eficient pentru noul coronavirus este departe de un rezultat concret. Potrivit unui amplu studiu s-a constatat că hidroxiclorochina şi clorochina „nu aduc beneficii pacienţilor cu COVID-19“. De...

( ) Citeşte tot articolul

Interviu 2 Iunie 2020, ora: 14:27 de Irina Nechit

Victoria Cozmolici: „Pictez în fiecare zi, chiar dacă plouă, ninge, e soare ori carantină”

Victoria Cozmolici: „Pictez în fiecare zi, chiar dacă plouă, ninge, e soare ori carantină” Foto: Pictorița Victoria Cozmolici, Chișinău

Victoria Cozmolici s-a născut în 1978, la Chișinău. A absolvit Liceul de Arte Plastice „Igor Vieru” și Universitatea de Stat „Ion Creangă”. Este membru-titular al Uniunii Artiștilor Plastici, a participat la mai multe expoziții reprezentative: „Saloanele...

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Liber 2 Iunie 2020, ora: 14:17

Ce înseamnă când visezi un urs

Ce înseamnă când visezi un urs

 Nu se poate spune ca visul in care apar ursi este unul comun. Totusi, daca ai avut un astfel de vis, cu siguranta ai avut senzatia ca a fost unul important si probabil te-ai intrebat ce inseamna. De aceea, iti venim in ajutor cu cateva semnificatii asociate acestui simbol oniric rar, dar...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 2 Iunie 2020, ora: 14:13

UPDATE / CUTREMUR de 4.4 puncte Richter în VRANCEA / A fost resimțit și în R. Moldova

UPDATE / CUTREMUR de 4.4 puncte Richter în VRANCEA / A fost resimțit și în R. Moldova

​​Un cutremur de 4,4 grade s-a produs în România, în zona seismică Vrancea, Buzău, marți, la ora 14:12, la adâncimea de 99 km, potrivit Institutului de Fizică a Pământului.

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 2 Iunie 2020, ora: 14:11

O femeie locotenent-colonel în Poliţia Rusă a CĂZUT de la fereastra unui spital din Moscova

O femeie locotenent-colonel în Poliţia Rusă a CĂZUT de la fereastra unui spital din Moscova

Incidentul a avut loc sâmbătă seara, la Spitalul Clinic 24 din Moscova, relatează Radio Europa Liberă. Femeia, identificată de „Komsomolskaia Pravda” drept Iulia B., în vârstă de 45 de ani, era expert principal la Centrul de Criminalistică din cadrul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 2 Iunie 2020, ora: 14:04

Șapte judecători din Strășeni au fost testați POZITIV la COVID-19

Șapte judecători din Strășeni au fost testați POZITIV la COVID-19

Șapte magistrați care activează la Judecătoria Strășeni au fost testați pozitiv la noul coronavirus. 

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 2 Iunie 2020, ora: 13:02

VIDEO / Bebeluș aruncat lângă o gunoiște, imediat după naștere

VIDEO / Bebeluș aruncat lângă o gunoiște, imediat după naștere

Caz îngrozitor, la Dubăsari. Un bebeluș a fost găsit mort, aruncat într-o geantă la gunoiște.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 2 Iunie 2020, ora: 12:56

Dieta fulger cu roșii. Slăbești 7 kg în doar 7 zile

Dieta fulger cu roșii. Slăbești 7 kg în doar 7 zile

Dieta cu roşii este una dintre cele mai eficiente diete din lume şi ajută la pierderea a cel puţin 7 kilograme în 7 zile. Roşiile conţin 94% apă, au 17 calorii la 100 de grame şi o concentraţie mare de potasiu, vitamina B şi C.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Liber 2 Iunie 2020, ora: 12:05

Au fost aleși jucătorii pentru „Bani la greu”. Vezi cine va concura astăzi pentru mai mult de 1 000 000 de lei!

Au fost aleși jucătorii pentru „Bani la greu”. Vezi cine va concura astăzi pentru mai mult de 1 000 000 de lei!

Doi norocoși își vor testa norocul, în această seară, în noul joc special al Loteriei Naționale, cu câștiguri de peste 1 000 000 de lei. Denis Buga din Biruința, Sângerei și Artur Lupu din Chișinău vor concura, începând cu 20:45, la Prime TV...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 2 Iunie 2020, ora: 11:55

ANTI-RECORD absolut pentru Moldova la infecția de COVID-19: media săptămânală a ajuns la 173 de cazuri noi pe zi

ANTI-RECORD absolut pentru Moldova la infecția de COVID-19: media săptămânală a ajuns la 173 de cazuri noi pe zi

Am depășit recordul de la valul III, când a fost înregistrată o medie săptămânală de 169 de cazuri noi pe zi.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)