Astăzi 21 Ianuarie 2020, Marţi - Ultima actualizare la ora 09:15
Abonamente

Istorie 16 Ianuarie 2020, ora 15:12

Expedițiile Memoriei în Kazahstan. „Desțelenirea”, o altfel de deportare

Marime Font

Academicianul Victor Eftimiu spunea: „Uitarea ni se pare o trădare. Uitarea e suprema lașitate”. De-a lungul istoriei, teritoriul dintre Prut și Nistru a fost supus unor nedreptăți, nedreptăți care și-au pus amprenta definitivă asupra românilor basarabeni, iar cunoașterea acestor evenimente de către tânăra generație reprezintă o obligativitate în procesul percepției istoriei noastre. 

Kazahstanul reprezintă o istorie cu totul diferită pentru românii de pretutindeni și asta se datorează nu doar faptului că aici avem o importantă comunitate a românilor, evaluată în jurul cifrei de 20.000, dar și a poveștilor fiecăruia dintre aceștia, povești cuprinse de emoții.
În cele ce urmează, voi vorbi despre un alt episod al istoriei noastre, un episod consfințit la mijlocul anilor ’50: „Desțelenirea”.
Înainte de toate, să recapitulăm principalele aspecte negative operate de către autoritățile sovietice, imediat după anexarea Basarabiei la 28 iunie 1940:

- Primul val de deportări din 12-13 iunie 1941, în urma căruia au fost deportați nu mai puțin de 29.839 de persoane din Basarabia și Bucovina de Nord în Siberia și Kazahstan;


- Al doilea val de deportări din 5-6 iulie 1949, alte 35.796 de persoane au fost deportate în Siberia, Kazahstan și Asia Centrală;

- Al treilea val de deportări din 1 aprilie 1951, finalizat cu deportarea a 2.617 persoane în Siberia.

„Desțelenirea” a succedat perioada deportărilor și a fost un alt proces prin care autoritățile sovietice au ținut cu orice preț să reducă semnificativ numărul populației din Basarabia, dar și să contribuie la deznaționalizarea populației autohtone. În acest sens, în perioada sovietică, basarabenii au servit drept brațe de muncă gratuită pentru transformările ce aveau loc în Uniunea Sovietică.

Procesul de „desțelenire” este asimilat cu liderul sovietic Nikita Hrușciov, care a inițiat campania de desțelenire la plenara Comitetului Central al PCUS din martie-aprilie 1954. Cu alte cuvinte, mii de persoane urmau să fie trimise, preponderent, în stepele kazahe din nordul Kazahstanului pentru a cultiva pământurile din această zonă și de a le transforma în terenuri agricole. Trebuie de specificat că persoanele trimise erau în mare parte țărani, agricultori, tractoriști, adică populație activă de muncă.

Lucrările propriu-zise de demarare a campaniei de desțelenire a stepelor din Kazahstan au fost inițiate în 1956. În acest scop, mii de moldoveni au luat drumul spre Kazahstan, iar o parte dintre aceștia, supuși rusificării, au rămas stabiliți pe pământurile Kazahstanului.

Astfel, peste 6.000 de basarabeni au fost trimiși în regiunile Kustanai și Pavlodar din nordul Kazahstanului, iar alți peste 4.000 în regiunile Akmola și Aktubinsk, ultima la 2.220 kilometri nord de Alma-Ata. Din povestirile celor trimiși, săptămânal, din RSS Moldovenească zburau avioane cu muncitori destinați „desțelenirii”, iar condițiile în care erau primiți aceștia erau de nedescris. Majoritatea dintre aceștia erau lăsați direct pe câmp, în corturi a câte 30-40 de persoane, la distanță semnificativă de orașe. De altfel, distanța între orașe în Kazahstan este foarte mare, poți parcurge sute de kilometri în care poți „admira” doar stepa kazahă. O parte din cei veniți în Kazahstan, mai „norocoși”, erau cazați în cămine, dar și aici condițiile sanitare lipseau cu desăvârșire, iar diversele boli infecțioase nu întârziau să apară.

Medalia „Pentru Valorificarea Țelinei”

Este de menționat că puțini dintre cei veniți în Kazahstan veneau benevol la aceste munci. Un rol important în venirea muncitorilor în Kazahstan îl reprezenta ideologia sovietică.

Prezidiumul Sovietului Suprem din Uniunea Sovietică adoptă la 20 octombrie 1956 instituirea unei medalii cu specific aparte, intitulată „Pentru Valorificarea Țelinei”, decizie care avea să-i vizeze pe tineri în special. În acest sens, una din modalitățile distincte prin care au fost ademeniți tinerii moldoveni în Kazahstan a fost trimiterea prin detașamentele de komsomoliști, în urma cărora cei de 17-18 ani erau convinși să participe la dezvoltarea economică a Uniunii Sovietice.

În perioada anilor ’50 –’60, ca rezultat al campaniei de desțelenire, în stepele kazahe, au fost trimiși în jur de 1,5 milioane de persoane din întreaga Uniune Sovietică, iar în jur de 27 de milioane de hectare de stepă au fost desțelenite.

„Atunci când viața bate filmul...”

În Kazahstan, „desțelenirea” l-a adus pe poetul Simion Plămădeală, în vârstă de 78 ani, originar din satul Grinăuți, raionul Râșcani, absolvent al Colegiului Pedagogic din Chișinău, fost coleg cu regretatul poet Grigore Vieru și cu Mircea Druc, ex-prim-ministrul Republicii Moldova.
Contextul în care a ajuns în Kazahstan și povestea sa este cu adevărat emoționantă. Fiind student la Facultatea de Istorie și Filologie a Universității Pedagogice „Ion Creangă”, perspectiva de a preda în limba rusă într-un sat de pe malul Prutului și de a uita limba română l-a făcut pe Eroul nostru să adopte o poziție clară, poetul a ales să poarte „lacrima limbii noastre” într-o mină din regiunea Karaganda, decât să o piardă acasă.

Singurul poet român din Kazahstan a lucrat peste 30 de ani în minele de cărbune din apropierea orașului Karaganda, timp în care a scris sute de poezii prin care și-a exprimat suferința, dorul de casă, de tot ce e românesc, iar creația sa a atins apogeul prin lansarea volumului de poezii „Departe – aproape. 100 de poezii românești din Kazahstan”.

Simion Plămădeală a militat întotdeauna pentru limba și identitatea românească a basarabenilor, iar munca sa a fost distinsă cu decorarea ordinului „Meritul Cultural în Literatură” la 25 martie 2012 de către președintele României, Traian Băsescu.

Dragi români-moldoveni, cunoașterea trecutului reprezintă viitorul nostru, viitor care depinde de fiecare dintre noi.

În final, vă voi lăsa să reflectați asupra unor versuri scrise din inima Kazahstanului de către poetul Simion Plămădeală: „…La limba care n-o mai uit/ Și n-oi uita niciun cuvânt / Până la ducerea pe veci/ În hăul negrului mormânt...“.

Ion Pânzari, student ULIM,
membru al Expediției Memoriei în Kazahstan
ARHIVA TIMPUL
10.01.2014

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Moldova 21 Ianuarie 2020, ora: 09:15

OPINII ALTERNATIVE / Saharneanu îl critică pe fostul lider PPR, Vlad Țurcanu

OPINII ALTERNATIVE / Saharneanu îl critică pe fostul lider PPR, Vlad Țurcanu

Ex-deputatul Valeriu Saharneanu, reprezentant al Partidului Popular Românesc, a dezvăluit cum a ajuns fostul președinte al formațiunii, Vlad Țurcanu, să conducă partidul, dar și cum, ulterior, nu s-a mai implicat în activități.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 09:04

VIDEO// Arest preventiv pentru minorul din ORHEI, care și-a ucis prietenul pentru o platformă XBOX

VIDEO// Arest preventiv pentru minorul din ORHEI, care și-a ucis prietenul pentru o platformă XBOX

Minorul de 14 ani care a ucis cu sânge rece un alt minor de 12 ani a primit mandat de arest pentru 30 de zile, după ce ieri a fost reținut pentru 24 de ore. Băiatul este suspectat că ar fi omorât un băiat de 12 ani, iar cadavrul l-a ascuns într-o clădire nefinisată.

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 21 Ianuarie 2020, ora: 08:57 de Silviu Tănase

Maia Sandu riscă să repete „performanța” lui Andrei Năstase de la alegerile locale, dacă îi va trata cu dispreț pe unioniști

Maia Sandu riscă să repete „performanța” lui Andrei Năstase de la alegerile locale, dacă îi va trata cu dispreț pe unioniști Din editia print

Zilele trecute lidera PAS Maia Sandu a oferit un interviu pentru TVR Moldova unde a conturat primele teze referitoare la viitoarea campanie prezidențială. Deși a ezitat să-și anunțe participarea în viitoarea campanie prezidențială, declarând că „PAS va susține un...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 08:54

Cadavru găsit într-o fântână de canalizare

Cadavru găsit într-o fântână de canalizare

Trupul neînsuflețit al unui bărbat a fost depistat în această după-amiază într-o fântână de canalizare de pe strada Alecu Russo, din sectorul Ciocana al capitalei. Solicitată telefonic, Natalai Stati, ofițerul de presă al Poliției Capitalei,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 08:25

GALA CINEAȘTILOR 2020: Cele mai bune filme din Moldova

GALA CINEAȘTILOR 2020: Cele mai bune filme din Moldova

 Ieri, 20 ianuarie, a avut loc „Gala Cineaștilor 2020”. Evenimentul a fost organizat în premieră de către Uniunea Cineaștilor din Moldova în colaborare cu Centrul Național al Cinematografiei și Ministerul Educației, Culturii și Cercetării. Laureații Galei...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 21 Ianuarie 2020, ora: 07:58

Poze cu ROBII sovietici din Basarabia (Zaharia Cușnir)

Poze cu ROBII sovietici din Basarabia (Zaharia Cușnir)

A făcut senzație publicarea unui pachet de fotografii din satele basarabene ale anilor 50-60, la apogeul Uniunii Sovietice. Pe mine m-au întristat și vă spun de ce.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 21 Ianuarie 2020, ora: 07:52

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 21 IANUARIE 2020. BERBECII SUNT CONFUZI

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 21 IANUARIE 2020. BERBECII SUNT CONFUZI

Horoscopul zilei de 21 ianuarie 2020 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 21 ianuarie 2020 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 21...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 06:33

Electromobilitatea – Companiile petroliere și de utilități încearcă să preia controlul: își fac propriile rețele de încărcare a mașinilor electrice

Electromobilitatea – Companiile petroliere și de utilități încearcă să preia controlul: își fac propriile rețele de încărcare a mașinilor electrice

Mai mult de trei sferturi (79%) din infrastructura de încărcare a vehiculelor electrice din Europa era controlată de companiile de utilităţi şi petroliere.

( ) Citeşte tot articolul

Carte 21 Ianuarie 2020, ora: 05:49

Cum vorbim, cum scriem?: Despre ton şi intonaţie

Cum vorbim, cum scriem?: Despre ton şi intonaţie Din editia print

În prezent, în spaţiul audiovizualului există numeroase (ca să nu zicem nenumărate) posturi de radio şi TV, care încearcă din răsputeri să ne ademenească, să capteze cu orice preţ atenţia publicului. În avangarda acestei permanente competiţii sunt cei de la...

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 21 Ianuarie 2020, ora: 00:25

Şapte trucuri pentru folosirea mai eficientă a minţii

Şapte trucuri pentru folosirea mai eficientă a minţii

Conştientul emite raţionamente şi subconştientul produce; conştientul alege şi subconştientul livrează marfa. Vă prezentăm câteva trucuri. Este de la sine înţeles că puteţi adăuga cele care corespund aşteptărilor, nevoilor sau dorinţelor voastre. 

( ) Citeşte tot articolul

Film 20 Ianuarie 2020, ora: 20:52

Radu Jude, primul regizor român cu trei producții la Berlinale 2020

Radu Jude, primul regizor român cu trei producții la Berlinale 2020

Cea de-a 70-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Berlin se va desfășura între 20 februarie și 1 martie 2020

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 20:23

Au vrut să fugă ca EL CHAPO, doi pușcăriași din Lipcani au încercat să evadeze săpând un tunel

Au vrut să fugă ca EL CHAPO, doi pușcăriași din Lipcani au încercat să evadeze săpând un tunel

Doi deținuți de la Penitenciarul nr.2-Lipcani intenționau să evadeze printr-un tunel săpat sub zidul închisorii, dar au fost prinși până să-și pună planul în practică.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 20:03

EI NU-S NORMALI!!!! /// Parlamentul vrea să cumpere 110 tablete pentru deputați, în valoare de peste DOUĂ MILIOANE de lei

EI NU-S NORMALI!!!! /// Parlamentul vrea să cumpere 110 tablete pentru deputați, în valoare de peste DOUĂ MILIOANE de lei Foto: Ramin Mazur

Portalului e-licitatie.md arată că Secretariatul Parlamentului Republicii Moldova a demarat o licitație publică pentru a achiziționa 110 de tablete noi.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 19:18

RUSIA: Putin a depus la parlament propunerile sale de amendare a Constituţiei

RUSIA: Putin a depus la parlament propunerile sale de amendare a Constituţiei

 Preşedintele rus Vladimir Putin a depus luni la parlament propunerile sale de amendare a Constituţiei, la mai puţin de o săptămână de la anunţul său surpriză privind o reformă a sistemului politic, transmite AFP. Proiectul de lege, publicat pe site-ul Dumei de Stat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 18:56

MAI există „blocul ACUM” ? /// PPDA anunță că nu o susține pe Olesea Stamate și cheamă alte partide să-l susțină pe Mihai Druță

MAI există „blocul ACUM” ? /// PPDA anunță că nu o susține pe Olesea Stamate și cheamă alte partide să-l susțină pe Mihai Druță

Platforma Demnitate și Adevăr a anunțat că nu o va susține pe Olesea Stamate în cadrul alegerilor parlamentare anticipate pe circumscripția uninominală Hîncești și optează pentru candidatura lui Mihai Druță. Anunțul a fost luat în cadrul ședinței de astăzi a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 16:35

Procurorul general își cere scuze de la „sutele de cetățeni” care au fost urmăriți penal ilegal în ultimii ani de către procurori

Procurorul general își cere scuze de la „sutele de cetățeni” care au fost urmăriți penal ilegal în ultimii ani de către procurori

Mimarea combaterii corupției, arestări ilegale și învinuiți achitați pe bandă rulantă!

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 14:53

Virusul MISTERIOS din China se răspândeşte îngrijorător şi face noi victime. A fost RAPORTA și în Coreea

Virusul MISTERIOS din China se răspândeşte îngrijorător şi face noi victime. A fost RAPORTA și în Coreea

Stare de alertă pe întreg teritoriul Chinei. Cea mai mare temere a specialiştilor s-a adeverit. Noul tip de coronavirus s-a răspândit în alte două provincii din China, după Wuhan.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 14:48

10 ani de pușcărie pentru 200 de euro / Polițistă din Bălți, reținută pentru luare de mită

10 ani de pușcărie pentru 200 de euro / Polițistă din Bălți, reținută pentru luare de mită

O angajată a Serviciului Poliţiei Judecătoreşti a IGP din Bălţi a fost reţinută de ofiţerii DGT,,Nord” a CNA şi procurori pentru corupere pasivă. Potrivit denunțătorului, poliţista i-ar fi cerut 200 de euro pentru a grăbi încetarea dosarului de căutare, pornit pe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 14:24

Porturile maritime românești, trafic record de mărfuri în 2019

Porturile maritime românești, trafic record de mărfuri în 2019

În 2019 s-a înregistrat cel mai mare trafic de mărfuri din istoria porturilor maritime românești, anunță Compania Națională Administrația Porturilor Constanța, citată de Mediafax.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 14:15

VIDEO / Rusia: Cinci morți, după spargerea unei conducte de apă caldă

VIDEO / Rusia: Cinci morți, după spargerea unei conducte de apă caldă

Spargerea unei conducte cu apă caldă, în plină noapte, a ucis cel puțin cinci oameni și a rănit alți trei într-un hotel din centrul Rusiei, au anunțat luni autoritățile, citate de AFP.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 20 Ianuarie 2020, ora: 13:58

Ilan Șor: Vom construi la Hâncești un adevărat Strasbourg

Ilan Șor: Vom construi la Hâncești un adevărat Strasbourg Din editia print

Consiliul electoral al circumscripției Hâncești a înregistrat grupul de inițiativă în susținerea candidatului Partidului Politic ȘOR la funcția de deputat, Vitalie Balinschi. Candidatura propusă locuitorilor circumscripției 38 Hâncești a fost prezentată în...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 20 Ianuarie 2020, ora: 13:21

OPINIA CITITORULUI / Statalismul este preferat de românofobi și de cei care vor să fure miliarde

OPINIA CITITORULUI  / Statalismul este preferat de românofobi și de cei care vor să fure miliarde

Un cititor a reacționat la editoriaul „Maia Sandu riscă să repete „performanța” lui Andrei Năstase de la alegerile locale, dacă îi va trata cu dispreț pe unioniști”.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)