Astăzi 14 Noiembrie 2018, Miercuri - Ultima actualizare la ora 17:06
Abonamente

Social 21 Mai 2017, ora 13:18

Experți, despre importanța bioeticii în educația medicală

Marime Font

Experți în bioetică din Republica Moldova, România, Belgia, Elveția, Italia, Polonia, Olanda și Irlanda au prezentat în cadrul unui eveniment practici moderne în designul, implementarea și evaluarea curriculei de bioetică și a disciplinelor înrudite (Filosofia medicinei, Științele comportamentului ș.a.) pentru ciclurile de studii universitare și postuniversitare de masterat și doctorat.

Specialiștii au identificat tendințele comune și au împărtășit bune practici în baza experiențelor înregistrate în bioetică. Evenimentul a fost organizat în perioada 17-19 mai la Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemițanu” și se înscrie în șirul manifestărilor dedicate Anului Nicolae Testemițanu, transmite IPN.

Experții s-au referit ca model la curricula în bioetică propusă de UNESCO și cele din cadrul Programului de Masterat European în Bioetică. Curricula în bioetică prezentată de Catedra de filosofie și bioetică a USMF „Nicolae Testemițanu” a primit un feedback pozitiv din partea experților internaționali, care au venit și cu unele recomandări de îmbunătățire. Un alt subiect a fost instituirea unui management al eticii în instituțiile de educație medicală și nu numai, prezentat de experți de la Centrul de Cercetări în Etica Aplicată, Facultatea de Filosofie, Universitatea din București. O temă de referință a fost și introducerea bioeticii în programul de studii la liceu, deoarece odată cu excluderea disciplinelor umaniste, cum sunt filosofia și logica, majoritatea studenților nu percep utilitatea obiectului bioeticii pentru viitoarea lor profesie.


„Universitatea noastră se mândrește prin faptul că Republica Moldova a fost una din primele țări din spațiul ex-sovietic și chiar est-european care a introdus, începând cu anul 1992, bioetica în programele de studii universitare la toate facultățile, inițial ca module tematice în cadrul cursului de filosofie, apoi ca disciplină distinctă”, a menționat profesorul Gheorghe Rojnoveanu, prorector pentru activitate științifică al USMF „Nicolae Testemițanu”, șef catedră Chirurgie nr. 1 „Nicolae Anestiadi”.

Profesorul Vitalie Ojovan, șef catedră Filosofie și bioetică a USMF „Nicolae Testemițanu”, a menționat că medicina fără bioetică practic este de neconceput. În opinia sa, doar bioetica poate să reglementeze prin anumite mecanisme probleme ce țin de viața, sănătatea și integritatea pacientului. „În cadrul acestei conferințe științifice partenerii noștri ne-au demonstrat cu câtă minuțiozitate se lucrează asupra oricărui subiect din curriculă, iar universitățile sunt foarte interesate ca specialistul să fie cât mai integru moral. Știm bine că medicina nu este atotputernică, iar dacă nu mai este prezent și acest component moral în tratament și în atitudinea față de pacient - are de pierdut și persoana, și societatea și instituția în cauză”, a adăugat profesorul Ojovan.

Maria Aluaș, șef de lucrări, Cursul de bioetică, Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu”, Cluj-Napoca, România, a accentuat că, în ultimul timp, se bate pasul pe loc în bioetică, iar multe universități europene vor să-și închidă programul de bioetică din cauza unor abordări și metodologii vechi. „Bioetica este o disciplină extrem de dinamică, care se inspiră din alte discipline, iar pentru a ajunge la student trebuie să intri realmente în jocul lor și să transmiți mesajul prin mijloacele lor ca să te faci înțeles. Acesta este marele secret al predării”, a conchis experta.

Potrivit Victoriei Federiuc, asistent universitar la Catedra de filosofie şi bioetică, în Republica Moldova se simte lipsa unei culturi a bioeticii, iar oamenii sunt rezervaţi în ceea ce priveşte această disciplină. „Dacă în ţările europene se vorbeşte deja despre screening genetic, eutanasie activă voluntară, noi abia suntem la nivelul relația medic-pacient. Cele mai mari discrepanțe se întâlnesc în managementul instituțiilor medicale și a comitetelor de etică, acestea fiind influențate de specificul social, mentalitate, sărăcie, diferențe etc.”, a declarat Victoria Federiuc.

La eveniment au participat peste o sută de persoane: cadre științifico-didactice, medici, tineri specialiști, studenți și rezidenți, și experți de peste hotare.

Fondator al bioeticii în lume este considerat biologul şi oncologul american Van Rensselaer Potter, care a utilizat acest termen în anul 1970, în articolul său „Bioetica - ştiinţă a supravieţuirii”. La USMF „Nicolae Testemițanu”, bioetica a fost pentru prima dată introdusă în anul 1992, în cursul de filosofie, de către șeful catedrei Teodor Țârdea. Ulterior programul a fost extins, iar în 1999 a fost reorganizat în Catedra de filosofie și bioetică. Pe parcursul activității s-au organizat conferințe științifice cu participare internațională, unde mai mulți cercetători în bioetică au împărtășit din experiențele lor. În prezent, bioetica se predă pentru studenții de la Stomatologie și Farmacie, 51 de ore în anul II de studii, iar pentru cei de la Medicină generală – 20 de ore în anul IV. Din anul 2001 se inițiază studiile de doctorat și masterat în bioetică.

Totodată, la Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemițanu” activează două comisii de etică: prima este legată de cercetare, studiile clinice și cele practice, alegerea temelor de cercetare, susținerea prealabilă a tezelor de doctor în științele medicale, iar cea de-a doua se ocupă de etica comportamentului.

Sursa: IPN

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 17:06

Proiectele sociale de anvergură, derulate de Guvernul Filip sunt apreciate de cetățeni. Cel puțin așa arată datele ultimului sondaj de opinie, realizat de IMAS și prezentat astăzi.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 16:58

Europarlamentarul Andi Cristea, copreședintele grupului de prietenie parlamentară UE-RM, susține că votul de astăzi al Parlamentului European, care vizează Republica Moldova, este un document politizat, care nu-şi are locul în context electoral. Amintim că Parlamentul European a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 15:13

Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a păstrat astăzi, 14 noiembrie, verdictul Curții de Apel în dosarul lui Veaceslav Platon. Magistrații CSJ au declarat drept neîntemeiat recursul depus de avocații acestuia împotriva deciziei CA. Prin urmare, a fost menținută condamnarea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 15:09

Raportorul Parlamentului European pentru Georgia, Andrej Mamikins, a criticat, într-un discurs rostit marți seara, dorința unor deputați de a critica această țară, în condițiile în care acolo se desfășoară alegeri prezidențiale. Înaltul oficial de a Bruxelles...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 14:46 de Natalia Hadârcă

La această concluzie a ajuns un grup de cercetători care a studiat situația comunităților din apropierea frontierei Localitățile de pe ambele maluri ale Prutului au fost puternic ideologizate în perioada sovietică. Oamenilor li se impunea ideea că, pe celălalt mal, nu pot...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 13:34

ULTIMA ORĂ // SIS anunță că „a destructurat o grupare paramilitară”

ULTIMA ORĂ // SIS anunță că „a destructurat o grupare paramilitară”

Serviciul de Informaţii şi Securitate de comun cu Procuratura mun. Chişinău, Oficiul Principal au realizat o operaţiune complexă în cadrul căreia a fost destructurată activitatea unei formaţiuni paramilitare ilegale, care acţiona sub paravanul aşa-numitor jocuri de tip...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 13:29

O petiţie însoţită de peste 100 de mii de semnături a fost depusă, astăzi, de către secretarul general-adjunct al PDM, deputatul Eugen Nichiforciuc, la sediul Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova. Prin acestă petiție se solicită sprijinul instituţiilor europene...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 12:57

Partidul Democrat din Moldova se bucură acum de cea mai mare încredere din ultimii ani. Peste 16 la sută dintre cetățeni sunt gata să voteze pentru această formațiune, dacă duminică ar avea loc alegeri parlamentare. Această tendință se menține timp de doi ani. Celelalte partide...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 12:38

Ministrul de Interne, Alexandru Jizdan, consideră că poliţiştii care stau ascunşi pe traseele naţionale cu scopul de a obţine bani de la şoferii care depăşesc limita de viteză trebuie să stea la puşcărie.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 12:06

Secretarul american al Energiei, Rick Perry, a cerut Ungariei și vecinilor săi să renunțe la conductele rusești de gaze, care, potrivit Washingtonului, sunt folosite pentru a întări presiunea Moscovei în Europa Centrală și de Est, scrie Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 11:56

Iernile lungi şi grele din România intră în istorie. După zece luni de extreme şi recorduri naţionale, în ţara noastră urmează o iarnă blândă, cu episoade scurte de zăpadă şi ger.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 11:53

„Politica externă a Rusiei este alcătuită dintr-un amestec bizar de tradiții ale birocrației corupte și ale lumii interlope. Europenii încearcă să-și bazeze acțiunile pe cu totul alte idei despre realitate, de aceea, aceleași lucruri pentru Kremlin și Europa au...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 11:51

Europarlamentarul lituanian Petras Austrevicius este una dintre vocile critice la adresa ţării noastre. Acesta și-a exprimat în repetate rânduri nemulţumirea faţă de adoptarea legii votului mixt din Republica Moldova. Asta deşi a fost ales de trei ori în Parlamentul de la...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 08:40

 Moldova așteaptă de la Uniunea Europeană un raport instituțional echilibrat, obiectiv, care să analizeze implementarea Acordului de Asociere, nu un document politizat, care face jocul electoral al opoziției de la Chișinău. Declarația a fost făcută de către președintele...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 08:20

Rusia blochează accesul observatorilor internaționali la depozitul de armament de la granița dintre Ucraina și Moldova, unde sunt stocate mai mult de 20.000 tone de muniție, a declarat Vadim Cernîș, ministrul pentru teritoriile ocupate temporar și persoanele strămutate intern din...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 14 Noiembrie 2018, ora: 08:06

Organizațiile maghiare de extrema dreapta desfășoară contra cost campanii agresive împotriva NATO și UE și alimentează conflictul interetnic din vestul Ucrainei, scrie astazi publicatia EUobserver.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 07:44

Prețul barilului de petrolul a scăzut puternic, marți, accentuând tendința de scădere abruptă, pe măsură ce oferta tot mai mare pare pregătită să depășească cererea anul viitor.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 07:24

Un preot care s-a urcat la volan beat a provocat o nenorocire marţi seară, în Suceava. Ameţit bine de aburii alcoolului, George Ionuţ Apetrei a scăpat maşina de sub control şi a intrat în plin două femei care mergeau pe margine unui drum din Mitocu Dragomirnei. După impactul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 07:23

Cel de-al optulea și ultimul sezon al serialului Game of Thrones (n.r. Urzeala Tronurilor) va fi lansat în luna aprilie, 2019, au anunțat producătorii. Reprezentanții HBO au confirmat că serialul se va întoarce în prima jumătate a anului 2019, însă nu au dezvăluit...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 07:14

 Horoscopul din 14 noiembrie favorizează planul profesional al zodiilor. Astrele sunt binefăcătoare cu nativii zodiacului. Horoscopul zilnic din 14 noiembrie anunță succese profesionale și bani pentru o zodie! Viața i se schimbă radical!

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 07:11 de Ana Marchitan

reportaj Preotul care muncește în construcții peste hotare

Preotul care muncește în construcții peste hotare Din editia print

Parohul bisericii din s. Teleșeuca, r-nul Dondușeni, a plecat în concediu în Franța pentru a-și cumpăra lemne de foc și a-și putea întreține familia

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 07:00

Un val de aer siberian lovește spațiul românesc. Meteorologii anunţă IARNĂ AUTENTICĂ peste doar câteva zile

Un val de aer siberian lovește spațiul românesc. Meteorologii anunţă IARNĂ AUTENTICĂ peste doar câteva zile

Vremea continuă să se răcească, iar mâine am putea avea parte şi de primii fulgi. Noaptea izolat, iar ziua pe arii extinse vor cădea precipitații slabe sub formă de ploaie, la nord sub formă de lapoviță. Vântul va sufla din Sud-Est slab la moderat.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 14 Noiembrie 2018, ora: 00:45

Un nivel ridicat al tensiunii arteriale impune necesitatea adoptării unei diete sărace în sodiu şi grăsimi. Aşadar, iată care sunt alimentele pe care ar trebui să le excluzi din regimul tău alimentar dacă ai tensiunea mărită.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 00:06

Hotelul Mara din Sinaia angajează bucătari și ospătari din R. Moldova

Hotelul Mara din Sinaia angajează bucătari și ospătari din R. Moldova

Hotelul Mara este singurul hotel de pe Valea Prahovei care a făcut parte din lanţul hotelier Holiday Inn Resort.Ca urmare a deciziei de dezvoltare a serviciilor turistice oferite, căutăm persoane ambiţioase, etice şi dinamice care să se alăture echipei noastre.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 00:04

Conducătorii auto sunt îndemnați să-și echipeze autovehiculul cu pneuri corespunzătoare, să adapteze viteza la condițiile de drum și să folosească sistemul de iluminare-semnalizare, cât și pe cel de dezaburire pentru a vedea și a se face văzuți în trafic.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)