Astăzi 22 Februarie 2018, Joi - Ultima actualizare la ora 19:08
Abonamente

Ultima oră 10 Octombrie 2017, ora 11:38

Experți economici: Creșterea considerabilă a veniturilor din taxe și impozite se datorează majorării salariilor

Marime Font

a

 

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

Parametrii macrofinanciari în Republica Moldova arată destul de bine după o lungă perioadă de turbulenţe. De această părere este directorul Institutului Economiei de Piaţă, Roman Chircă, exprimată în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la postul de televiziune TVR Moldova.

Potrivit lui Roman Chircă, citat de IPN, au existat mai mulţi factori care au dus la creşterea veniturilor în bugetul de stat, în primul rând, revenirea economiei după doi ani de stagnare. Totodată, Roman Chircă menţionează că au crescut remitenţele. De asemenea, leul moldovenesc s-a întârit în raport de principalele valute internaţionale.

„Aceştia sunt factorii de fundal care au dus la creşterea agregată a cererii care în final s-a produs prin consum”, spune Roman Chircă.Directorul de programe din cadrul Centrului Analitic Independent Expert-Grup, Dumitru Budeanschi, spune că majorările la buget din taxe şi impozite constituie peste două miliarde de lei, ceea ce este o cifră puţin neaşteptată. „La o creştere economică de 2,8%, o astfel de creştere a veniturilor este o surpriză cred şi pentru autorităţi”, spune expertul.

O bună parte din venituri se datorează faptului că s-a majorat consumul. Consumul s-a majorat inclusiv pentru că s-au majorat salariile.

„Din punctul meu de vedere, creşterea economică nu ar fi sugerat o aşa bună creştere şi a veniturilor la buget, este o chestiune îmbucurătoare”, spune Dumitru Budeanschi.

În perioada ianuarie-septembrie, Serviciul Fiscal de Stat a acumulat venituri la buget de 23,7 miliarde de lei, cu 3,7 miliarde de lei mai mult decât în perioada similară a anului trecut.
 
Timpul.md

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi


Editorial 21 Februarie 2018, de Moni Stănilă

Chișinău – o cauză pierdută

Ori de câte ori călătoresc undeva nu mă pot abține să nu compar situația altora cu cea de la noi. Mai ales acum că am călătorit în Ucraina, la Odesa. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Februarie 2018, de Moni Stănilă

Inițiere în dialog

Îmi amintesc deseori de profesorul meu de Noul Testament din primii ani de facultate. El ne cerea insistent să nu intrăm în polemici. Nici într-un caz cu cei care vor să ne demonstreze că ei au dreptate. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Februarie 2018, de Constantin Tănase

De ce Roșca atacă intelectualitatea

Scrisoare către învățătorii și profesorii din școli, licee, colegii și universități 

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Februarie 2018, de Dan Nicu

Comratul „la datorie” din nou împotriva unioniştilor

Găgăuzii ar trebui informați despre beneficiile unirii în limba lor și în cea rusă.

() Citeşte tot articolul

Editorial 19 Februarie 2018, de Moni Stănilă

Postul Mare

Începe din nou Postul Mare. O perioadă de bucurii duhovnicești, de timp pentru suflet, de slujbe minunate, de pocăință încununată de înviere.  

() Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Decembrie 2017, de Marin Basarab

Domnule Jereghi, ne așteptam să turnați filme, nu să vă turnați colegii

„Noi îl mustrăm întotdeauna pe tovarășul Stalin, și da, cu siguranță o merită. Însă eu vreau să întreb – cine a scris 4 milioane de denunțuri?” (Serghei Dovlatov)

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Decembrie 2017, de Octavian Țâcu

Dosarul Centenarului (V): Sfatul Țării în polemica dintre Ioan Pelivan și Pavel Miliukov

Spuneam în articolul precedent dedicat problemei legitimității Sfatului Țării la Conferința de Pace de la Paris (1919), că unul din cei mai importanți și înflăcărați apărători ai intereselor Basarabiei a fost Ion Pelivan.  

() Citeşte tot articolul


 

 Cele mai citite articole Timpul.md