Astăzi 22 Septembrie 2018, Sâmbătă - Ultima actualizare la 21 Septembrie 2018
Abonamente

Actualitate 5 Septembrie 2018, ora 14:57

Experții IPN: Șeful statului amenință?

Marime Font
 
 
 

Șeful statului, Igor Dodon, a informat opinia publică privind participarea sa la o întrunire a PSRM în calitate de invitat, dar și de „lider neoficial al Partidului Socialiștilor”.

În acest context, el a ținut să sublinieze că, începând cu ziua de astăzi, 5 septembrie 2018, Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) este în campanie pre-electorală activă de pregătire pentru alegerile parlamentare. De asemenea, Igor Dododn, a reiterat că nu exclude că va candida pe listele PSRM întrucât legislația îi permite acest lucru. Scopul domnie sale este să ajute PSRM, dar să rămâne în funcția de președinte.

Aici sunt de spus câteva lucruri. Primul lucru demn de menționat este sinceritatea șefului statului. O spune franc, deschis că vrea să ajute formațiunea a cărei lider informal se consideră. Cum se zice – Many thanks! Al doilea lucru demn de menționat este că domnul Dodon, de fapt, ne amenință, și nu pentru prima oară, cu nesupunere față de normele constituționale, iar acest lucru este grav. Și iată de ce: nimeni altul decât secretarul general al PCRM, Vlad Batrîncea, s-a adresat în 2017 către Curtea Constituțională (CC) ca să verifice constituționalitatea articolului 123(2) din Codului electoral: Până la validarea mandatului, candidatul ales la funcţia de Preşedinte al Republicii Moldova prezintă Curţii Constituţionale confirmarea faptului că nu este membru al vreunui partid politic și nu îndeplinește nicio altă funcție publică sau privată. Secretarului general al PSRM i s-a părut că această prevedere legală i-ar leza dreptul șefului statului de a fi membru de partid.După toate aparențele, Hotărârea nr.35 CC, din 12 decembrie 2017, a fost neașteptată pentru secretarul general al PSRM. Probabil, acesta a decis să nu-l informeze pe șeful statutului despre decizia CC. Posibil, l-a informat, dar nu pe deplin. Vorba e că CC nu numai că a confirmat constituționalitatea articolului 123(2) al Codului electoral, dar a dezvoltat mai departe interdicțiile pe care le are șeful statului în exercițiu pentru implicarea în activitatea partinică: a) Președintele Republicii Moldova nu poate fi membru al unui partid politic şi nu poate promova sub nicio formă interesele unui partid politic; b) şeful statului joacă rolul unui arbitru, sau al unei puteri neutre, fiind detașat de partidele politice.

Deci, CC și-a fundamentat foarte clar punctul de vedere. Șeful statului trebuie să știe despre această hotărâre care îl privește în mod direct. De aceea, dacă știe acest lucru, dar insistă în continuare să participe într-o activitate eminamente politică - să ajute PSRM, dar să rămâne în funcția de președinte, atunci concluzia este că sfidează în mod deliberat norma constituțională. Evident, șeful statului nu poate fi pe lista de candidați a PSRM la viitoarele parlamentare și, în același timp, să nu promoveze interesele acestuia sau să fi detașat de el. Este de menționat, de asemenea, că șeful statului nu ar avea ce căuta și la mitingurile de protest ale PSRM, pe care le-a anunțat să fie desfășurate în această toamnă.

Experții IPN 

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolulEditorial 21 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul