Astăzi 22 Septembrie 2018, Sâmbătă - Ultima actualizare la ora 09:46
Abonamente
 
 
 

Economie 9 Noiembrie 2015, ora 14:14

Experții prognozează un nou val de scumpiri

Marime Font

De astăzi vom achita cu 30 la sută mai mult pentru energia electrică, după ce noile tarife, aprobate de Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică încă în luna iulie și suspendate pentru o perioadă de două luni, au reintrat în vigoare.

Experții prognozează scumpiri și la apă, căldură, gazele naturale, ceea ce va genera scumpiri în lanț la majoritatea produselor și serviciilor.
După ce au intrat în vigoare tarifele majorate la electricitate și gazele naturale, experţii prognozează scumpiri în lanţ la serviciile şi mărfurile autohtone cu cel puțin 25%.

”Vor fi scumpiri în lanţ la toate produsele. Cu cât e greu de spus, poate 10%, poate 20%. Unele produse se vor scumpi în proporţii mai mici, altele mai mari. În funcţie de ponderea de energiei sau gazului în costul produsului dat. Majorarea costurilor de preţ va duce inevitabil la scumpirea tuturor serviciilor autohtone pe piaţa Republicii Moldova, fapt ce va trage după sine reducerea consumului. Toate acestea vin să scoată din buzunarul consumatorului bani, pe care populaţia nu îi are”, a declarat analistul economic, Roman Chircă.Roman Chircă a criticat ANRE pentru faptul că a acceptat majorarea tarifului la gazul natural, în condiţiile în care evoluţiile de pe piaţa mondială ar fi dictat, dimpotrivă, ieftiniri. Mai mult, scumpirile ar fi rezultatul incapacităţii instituţiilor statului de a gestiona criza prin care trece Republica Moldova.
Potrivit jurnalistului economic Ion Preașcă, efectul majorărilor îl vom simți peste o lună, când, cel mai probabil va crește și tariful pentru căldură.

”În primul rând se va scumpi energia termica, căldura. Să nu uităm că CET-urile consumă mai mult de 40% din tot gazul pe care îl importă Republica Moldova. În plus ele au datorii foarte mari. Presupun că tariful la căldură s-ar putea majora cu 1000 de lei pentru o gigacalorie” a declarat Ion Preașcă.
Și analistul economic, Sveatoslav Mihalache, critică revenirea la tarifele majorate la resursele energetice. Acesta, însă, crede că prețul gazului și a electricității nu va fi diminuat. Dacă ANRE ar aproba o asemenea hotărâre, Republica Moldova ar risca să fie exclusă din Comunitatea Energetică Europeană.

”Consider puțin probabilă o micșorare a tarifelor, chiar și sub presiunea străzii sau a experților, mai ales că Republica Moldova este parte a Comunității Energetice Europene, față de care asumate anumite obligații, dar și din considerentul că tarifele mici vor genera blocaje financiare, intr-o situație și așa complicată in domeniu”, a declarat Sveatoslav Mihalache.

Amintim că începând cu 9 noiembrie, consumatorii din nordul ţării vor plăti 2 lei şi 23 de bani pentru un kilowatt-oră, iar cei deserviţi de RED "Nord-Vest" - 2 lei şi 33 de bani. Locuitorii din sudul şi centrul ţării vor cumpăra un kilowatt-oră de energie cu 2 lei şi 16 bani.

sursa: radiochisinau.md

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolulEditorial 21 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

 

 


Cele mai citite articole Timpul.md