Astăzi 18 Septembrie 2018, Marţi - Ultima actualizare la ora 17:48
Abonamente

Economie 16 August 2017, ora 16:51

Expert economic: Creditarea se redresează, iar din 2018 vom asista la o dinamică explozivă a acestui proces

Marime Font

Scăderea creditării din ultimii trei ani, despre care unii experți spun că subminează grav dezvoltarea economiei țării are efecte temporare, iar situația nu este nici pe departe sumbră.

 De această părere este economistul Victor Gurău. Potrivit lui, creșterea economică spectaculoasă de peste 4 la sută din anul trecut, pe fondul contracției economiei în anul de criză 2015 demonstrează că economia este, dimpotrivă, în ascensiune.

Acest lucru este confirmat și de prognozele unor importante organizații financiare internaționale, inclusiv ale Fondului Monetar Internațional și Băncii Mondiale, care estimează că și în acest an, Produsul Intern Brut va crește cu cel puțin 4%. Iar cererea scăzută de împrumuturi bancare poate fi explicată prin câteva motive, inclusiv costurile mari ale creditelor, dar și existența unor mecanisme de finanțare oferite de stat și de partenerii de dezvoltare.Expertul de la IDIS Viitorul Veaceslav Ioniță a scris pe blogul său că, în ultimii trei ani, creditarea este într-o scădere permanentă. ”În trimestrul II din acest an, volumul de credite acordate au constituit 34,2 miliarde lei comparativ cu 47,2 miliarde lei în 2004 Trimestrul III, o reducere cu peste 13 miliarde lei. Raportat la PIB situația este mult mai dramatică. Creditarea economiei este la nivel de 24,2% din PIB, cel mai mic nivel din ultimii ani de zile și cu 70% mai mic decât nivelul maxim atins în 2014 trimestrul III, a scris Ioniță. La rândul său, Victor Gurău este convins că dacă în momentul de față avem o descreștere a unor instrumente ale economiei de piață, începând cu anul 2018 se va schimba drastic dinamica ”și vom intra într-un nou val de accelerare a economiei de piață, inclusiv și creditare”.

Acest lucru este confirmat de datele Băncii Naționale, care a constata că volumul creditelor noi acordate în trimestrul II din acest an a crescut cu 8,3 la sută față de aceeași perioadă din anul trecut. Totodată, expertul menționează că Guvernul Filip a întreprins pașii corecți din ianuarie 2016, când a reglementat coeficientul de suprimare economică, a făcut ordine în sistemul de impozitare, în sistemul fiscal și cel de la vamă. Iar principalele rezultate ale reformelor implementate de actuala guvernare vor fi mai vizibile la sfârșitul anului 2017 și în 2018, este convins expertul Victor Gurău. Acesta are și un sfat pentru colegii economiști și îi îndeamnă sa-și asume responsabilitatea pentru acțiunile greșite întreprinse în anii 2011-2013, pentru că în acea perioadă, pe termen scurt, au fost obținute, potrivit lui, anumite rezultate care au pus bazele unei crize de proporții”.
 

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 18 Septembrie 2018, ora: 08:04

Semnificaţii istorice pentru 18 septembrie / 1923 - S-a născut Regina Ana, soţia Regelui Mihai al României

Semnificaţii istorice pentru 18 septembrie / 1923 - S-a născut Regina Ana, soţia Regelui Mihai al României Foto: Mediafax.ro/Afp

1970 - A murit, la doar 28 de ani, Jimi Hendrix, considerat unul dintre cei mai mari chitarişti rock din lume. Stilul său de a cânta la chitara electrică a influenţat majoritatea chitariştilor moderni. În 2003 a fost numit de revista Rolling Stone „Cel mai mare chitarist al...

( ) Citeşte tot articolulEditorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 11 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

Zece ani de la războiul ruso-georgian. Cauze și efecte

În această săptămână, s-au împlinit zece ani de la războiul ruso-georgian, care a condus la apariția a două noi conflicte înghețate în Regiunea Extinsă a Mării Negre: Abhazia și Osetia de Sud, recunoscute ca state independente, cu precădere, de către Federația Rusă. 

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 10 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

27 de ani

A mai trecut un an de la declararea independenței. Unii dintre noi au sărbătorit, au ţinut discursuri, au dansat, au mers la concerte. De parcă totul ar fi fost minunat. 27 de ani de dezamăgiri.

() Citeşte tot articolul

Editorial 10 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Tata cu trei feciori

Nu știu de ce, poate de-atâta că vine sezonul rece, când moldovenii (etnicii români), dârdâind de frig, revin la îndeletnicirea lor milenară – crearea folclorului – poate pentru că s-au întors deputații din vacanță și reîncepe sezonul fierbinte,...

() Citeşte tot articolul

 

 


Cele mai citite articole Timpul.md