Economie

EXPERT ECONOMIC: „Criza din sectorul bancar constituie o vulnerabilitate majoră a economiei moldoveneşti”

Pentru anul curent, aceştia prognozează o uşoară creştere economică de 2,5% – ritm de circa trei ori mai mic faţă de nivelul necesar pentru a ajunge din urmă ţările din regiune. Experţii menţionează în ultimul număr al publicaţiei MEGA, lansat miercuri, 6 aprilie, că această creştere nu va fi suficientă pentru soluţionarea dezechilibrelor macroeconomice interne, scrie IPN.

În opinia experţilor, recuperarea va fi determinată şi de creşterea compensatorie din agricultură, după un an agricol dificil în 2015, dar şi de factorul statistic. După o bază de comparaţie scăzută în 2015, va fi mai uşor de obţinut creştere pozitivă în 2016. Concomitent se va tempera inflaţia, fapt ce va influenţa pozitiv creşterea economică reală şi va motiva Banca Naţională a Moldovei să relaxeze gradual politica monetară.

În pofida revenirii pe trendul pozitiv de creştere a PIB, autorii publicaţiei au identificat trei constrângeri, care urmează să afecteze dezvoltarea economică a ţării. Prima se referă la frauda bancară – în proporţii de 12% din PIB, falimentul celor trei bănci şi implicaţiile fiscale rezultate. A doua ţine de îngheţarea asistenţei externe, care va duce la suspendarea investiţiilor în infrastructură, iar a treia se referă la subminarea competitivităţii economice, cauzată de ritmul lent de creştere a productivităţii muncii în raport cu ritmul creşterii salariilor.

Totuşi, principala sursă a riscurilor pentru economia moldovenească rămâne a fi sectorul bancar. „Criza din sectorul bancar constituie o vulnerabilitate majoră a economiei moldoveneşti. Din această cauză, este necesară elaborarea şi implementarea de urgenţă a unui plan complex privind reformarea sistemului bancar cu accent pe dinamizarea investigaţiilor pe marginea fraudelor bancare, îmbunătăţirea transparenţei şi calităţii acţionariatelor bancare, fortificarea independenţei şi competenţelor regulatorii ale BNM”, a notat Adrian Lupuşor, director executiv Expert-Grup.

Experţii susţin că în următorii doi ani creşterea economică va fi subminată şi de un cadru bugetar-fiscal problematic, prin prisma blocajului asistenţei financiare externe şi creşterii datoriei publice, cauzată de convertirea creditelor de urgenţă acordate băncilor falimentare, în obligaţiuni de stat. Deşi eforturile de consolidare fiscală întreprinse de autorităţi sunt binevenite, Expert-Grup consideră că este necesar un accent mai sporit pe majorarea eficienţei colectărilor şi administrării fiscale. 

Sursa: ipn.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *