Astăzi 19 Iulie 2018, Joi - Ultima actualizare la ora 10:42
Abonamente

a

 
 
 

Economie 4 Februarie 2016, ora 07:36    Din editia print

Expert economic: „Nu exclud că tariful la gaz ar fi trebuit să scadă mai mult”

Marime Font

După o serie de scumpiri în sectorul energetic în ultimele luni, ieftinirea recentă a carburanților și gazului este cel puțin neașteptată. Chiar dacă prețurile în continuare bat la buzunar, micșorarea tarifelor la motorină și benzină i-a bucurat atât pe șoferi, cât și pe agricultori. Din păcate, însă, nu se știe cât timp se vor menține noile tarife. Specialiștii în domeniu sunt de părerea că aceste ieftiniri au menirea să calmeze spiritele în societate, care în ultima perioadă s-au încins de-a binelea.  

Două companii importatoare de carburanți au anunțat Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) că urmează să reducă prețurile. Astfel, pentru un litru de benzină, șoferii vor trebui să plătească 16 lei și 20 de bani, cu 55 de bani mai puțin. Diminuările tarifelor au fost determinate de micșorarea preţurilor de import a acestor tipuri de carburanţi.

Acorduri anticoncurențiale între operatorii de pe piață

Victor Parlicov, expert economic și fost director al ANRE, susține că politicienii încearcă să dea impresia că prețurile la produsele petroliere le stabilesc ei punând presiune pe importatori. „Am impresia că la noi petroliștii stabilesc prețurile în funcție de câte ori se întâlnesc cu prim-miniștrii, dar nu în funcție de costuri, de cotațiile companiei Platts (n. red.: companie petrolieră care se ocupă cu prezentarea unor benchmark-uri extrem de variate, de la prețul diferitelor tipuri de țiței la prețuri ale benzinei, motorinei sau ale gazului folosit pentru încălzire) sau care este cursul valutar. Aceasta este o practică păguboasă, ea dă rezultate din punct de vedere politic. Pavel Filip, prim-ministrul nou învestit, a vrut să demonstreze că sunt anumite rezultate. Asta este o capcană, iar data viitoare când prețurile nu vor scădea, oamenii nu se vor adresa la Consiliul Concurenței, care este responsabil să asigure concurența pe piață, dar la domnul Filip și vor zice „mai întâlnește-te odată cu dânșii, poate or mai reduce prețurile”.

Potrivit specialiștilor în domeniul energetic, fiecare companie petrolieră de la noi trebuie să aibă propria politică de stabilire a prețurilor, acest lucru însă nu se respectă. „Petroliștii din R. Moldova majorează sau micșorează prețurile practic simultan, iar acest fapt demonstrează că există anumite acorduri netransparente și anticoncurențiale între operatorii de pe piață. Instituția responsabilă să combată aceste practici păguboase este Consiliul Concurenței, însă aceasta nu monitorizează situația suficient de bine”, a conchis Parlicov.
Ultima dată preţurile cu amănuntul la benzină şi la motorină au fost micşorate la sfârșitul lunii decembrie 2015. Atunci preţul unui litru de benzină a scăzut în medie cu 40 de bani, iar al unui litru de motorină - cu 30 de bani.

„Este o chestie suspicioasă”

Tot săptămâna aceasta s-a micșorat și tariful mediu final la gazele naturale livrate consumatorilor, cu aproape 11 la sută. Consiliul de Administraţie al ANRE a aprobat marţi, 26 ianuarie, o hotărâre în acest sens. Potrivit deciziei, noile tarife la gazele naturale vor intra în vigoare la 1 februarie.În acest caz expertul economic Victor Parlicov susține că ieftinirea gazului este îmbucurătoare, dar în același timp îngrijorătoare. „Nu sunt de acord cu modul în care a avut loc această ieftinire. Nu înțeleg de ce decizia s-a luat cu ușile închise, fără a urma procedura clar stabilită în lege. Nimeni la momentul de față nu poate spune dacă tariful a fost stabilit adecvat sau neadecvat. Dacă nu ar fi avut nimic de ascuns, nu înțeleg de ce s-ar fi ascuns în spatele ușilor. Deocamdată rămân la părerea că ceea ce s-a întâmplat este o chestie suspicioasă și nu exclud că tariful ar fi trebuit să scadă mai mult”, a subliniat fostul director al ANRE.

Specialistul se arată nemulțumit că și în cazul ieftinirii gazului, decizia a avut loc după ce prim-ministrul Pavel Filip s-a întâlnit cu reprezentanții de la Moldova Gaz.

Potrivit unui comunicat de presă al ANRE, diminuarea tarifelor la gaz a fost determinată de reducerea preţului de achiziţie şi modificarea Legii cu privire la gazele naturale şi a Metodologiei de calculare şi aplicare a tarifelor reglementate la gazele naturale.

La stabilirea noilor tarife la gazele naturale, ANRE a luat în calcul şi preţul estimativ de achiziţie a gazelor pentru anul 2016 în mărime de 199,72 dolari pentru 1000 m3 (în diminuare cu 60,57 dolari/1000 m3).

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de aziOpinii & Editoriale 19 Iulie 2018, de Moni Stănilă

Haz de necaz și minciuni de legat ochii

Povestea banilor continuă. Cum altfel, de vreme ce avem de îndurat dispariția miliardului? De atunci stăm pe datorii tot mai mari chiar dacă nu vom avea de unde să le întoarcem. Însă totul e pentru acum: să supraviețuim acum, să fim siguri că vom avea bani de pâine, să nu ne...

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Iulie 2018, de Constantin Tănase

Povara impresionismului (politic) la moldoveni

Eu nu. Răspund celor ce mă (De ce, mă, voi mă?) atacă în presă. Mamei lor de presă gălbuie-vărgată! Eu nu, mai cu seamă. Acum când (precum glăsuiește pe una voce ziarul „Bătrânetul” de sâmbătă), citez: „e sfârșit de toamnă cu semilună pe cer pe la...

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Iulie 2018, de Moni Stănilă

Din nou – poezie

Poezia, din regina artelor, ajunge de multe ori în edituri să fie o Cenușăreasă. În Republica Moldova cu atât mai mult. Majoritatea poeților fie publică în România, fie – cei mai mulți – își plătesc cărțile. 

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Iulie 2018, de Moni Stănilă

Familia creștină – între neînțelegere și bășcălie

Ca de obicei internetul (și mândria) a(u) rupt în două prietenii, colegii de serviciu, oamenii din aceleași sfere de activitate.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Iulie 2018, de Moni Stănilă

Câte surprize încap în Campionatul Mondial de Fotbal?

Capul de afiș al optimilor a fost cu siguranță rezultatul obținut de Rusia împotriva Spaniei. Evident un rezultat neașteptat.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 10 Iulie 2018, de Dan Nicu

Statul interimar

Un sistem de justiţie pasibil de multe „calităţi”, însă nu de corectitudine, a anulat nişte alegeri locale perfect valide din nişte motive supte din deget, oferind un exemplu de ignorare şi sfidare a voinţei suverane a cetăţenilor.

() Citeşte tot articolul

Atitudini 9 Iulie 2018, de Moni Stănilă

Moldova – proiect imposibil

Regretatul jurnalist Andrei Gheorghe ne-a dat – mie și soțului – o importantă lecție care să ne ajute în scris. Atât ca jurnaliști, cât și ca scriitori. Azi o voi da mai departe, tocmai din cauză că o voi încălca parțial.

() Citeşte tot articolul

Editorial 4 Iulie 2018, de Moni Stănilă

Dreptatea divină

Situația din țara noastră, dar și din celelalte – oriunde ne uităm, fie chiar și peste Prut – pare mai dezastruoasă ca niciodată. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 3 Iulie 2018, de Moni Stănilă

Cu avionul la cumpărături

E interesant cât de mult suntem preocupați de teorii. Lăsăm impresia că ne merge atât de bine încât singura grijă e teoria, iar partea practică a vieții se întâmplă de la sine. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 2 Iulie 2018, de Constantin Tănase

Crucea de la răscruce. Moldova între nostalgia trecutului și nostalgia europeană

Motto: „Când ai zece pași de făcut, nouă pași sunt jumătatea drumului”. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 2 Iulie 2018, de Răzvan Munteanu

O nouă bază militară a SUA în România?

„Nu cred că există o zi fără provocări din partea Rusiei”, a declarat în această săptămână ministrul român al Apărării, Mihai Fifor, pentru presa de la București. Potrivit oficialului, provocările ruse sunt în spațiul aerian, maritim și cibernetic, dar totodată...

() Citeşte tot articolul

Editorial 2 Iulie 2018, de Moni Stănilă

Eșecul Germaniei la Cupa Mondială

Eșecul Germaniei e un rezultat la care s-a „muncit” ani de zile. După ce în 2013 finala Ligii Campionilor se juca între două echipe germane, ambele conduse de antrenori germani, care cunoșteau jucătorii, a urmat Brazilia. Însă după Brazilia a venit primul pas al declinului:

() Citeşte tot articolul


 

 


Cele mai citite articole Timpul.md