Astăzi 18 Martie 2018, Duminică - Ultima actualizare la ora 14:24
Abonamente

a

 

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

Economie 4 Februarie 2016, ora 07:36    Din editia print

Expert economic: „Nu exclud că tariful la gaz ar fi trebuit să scadă mai mult”

Marime Font

După o serie de scumpiri în sectorul energetic în ultimele luni, ieftinirea recentă a carburanților și gazului este cel puțin neașteptată. Chiar dacă prețurile în continuare bat la buzunar, micșorarea tarifelor la motorină și benzină i-a bucurat atât pe șoferi, cât și pe agricultori. Din păcate, însă, nu se știe cât timp se vor menține noile tarife. Specialiștii în domeniu sunt de părerea că aceste ieftiniri au menirea să calmeze spiritele în societate, care în ultima perioadă s-au încins de-a binelea.  

Două companii importatoare de carburanți au anunțat Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) că urmează să reducă prețurile. Astfel, pentru un litru de benzină, șoferii vor trebui să plătească 16 lei și 20 de bani, cu 55 de bani mai puțin. Diminuările tarifelor au fost determinate de micșorarea preţurilor de import a acestor tipuri de carburanţi.

Acorduri anticoncurențiale între operatorii de pe piață

Victor Parlicov, expert economic și fost director al ANRE, susține că politicienii încearcă să dea impresia că prețurile la produsele petroliere le stabilesc ei punând presiune pe importatori. „Am impresia că la noi petroliștii stabilesc prețurile în funcție de câte ori se întâlnesc cu prim-miniștrii, dar nu în funcție de costuri, de cotațiile companiei Platts (n. red.: companie petrolieră care se ocupă cu prezentarea unor benchmark-uri extrem de variate, de la prețul diferitelor tipuri de țiței la prețuri ale benzinei, motorinei sau ale gazului folosit pentru încălzire) sau care este cursul valutar. Aceasta este o practică păguboasă, ea dă rezultate din punct de vedere politic. Pavel Filip, prim-ministrul nou învestit, a vrut să demonstreze că sunt anumite rezultate. Asta este o capcană, iar data viitoare când prețurile nu vor scădea, oamenii nu se vor adresa la Consiliul Concurenței, care este responsabil să asigure concurența pe piață, dar la domnul Filip și vor zice „mai întâlnește-te odată cu dânșii, poate or mai reduce prețurile”.

Potrivit specialiștilor în domeniul energetic, fiecare companie petrolieră de la noi trebuie să aibă propria politică de stabilire a prețurilor, acest lucru însă nu se respectă. „Petroliștii din R. Moldova majorează sau micșorează prețurile practic simultan, iar acest fapt demonstrează că există anumite acorduri netransparente și anticoncurențiale între operatorii de pe piață. Instituția responsabilă să combată aceste practici păguboase este Consiliul Concurenței, însă aceasta nu monitorizează situația suficient de bine”, a conchis Parlicov.
Ultima dată preţurile cu amănuntul la benzină şi la motorină au fost micşorate la sfârșitul lunii decembrie 2015. Atunci preţul unui litru de benzină a scăzut în medie cu 40 de bani, iar al unui litru de motorină - cu 30 de bani.

„Este o chestie suspicioasă”

Tot săptămâna aceasta s-a micșorat și tariful mediu final la gazele naturale livrate consumatorilor, cu aproape 11 la sută. Consiliul de Administraţie al ANRE a aprobat marţi, 26 ianuarie, o hotărâre în acest sens. Potrivit deciziei, noile tarife la gazele naturale vor intra în vigoare la 1 februarie.În acest caz expertul economic Victor Parlicov susține că ieftinirea gazului este îmbucurătoare, dar în același timp îngrijorătoare. „Nu sunt de acord cu modul în care a avut loc această ieftinire. Nu înțeleg de ce decizia s-a luat cu ușile închise, fără a urma procedura clar stabilită în lege. Nimeni la momentul de față nu poate spune dacă tariful a fost stabilit adecvat sau neadecvat. Dacă nu ar fi avut nimic de ascuns, nu înțeleg de ce s-ar fi ascuns în spatele ușilor. Deocamdată rămân la părerea că ceea ce s-a întâmplat este o chestie suspicioasă și nu exclud că tariful ar fi trebuit să scadă mai mult”, a subliniat fostul director al ANRE.

Specialistul se arată nemulțumit că și în cazul ieftinirii gazului, decizia a avut loc după ce prim-ministrul Pavel Filip s-a întâlnit cu reprezentanții de la Moldova Gaz.

Potrivit unui comunicat de presă al ANRE, diminuarea tarifelor la gaz a fost determinată de reducerea preţului de achiziţie şi modificarea Legii cu privire la gazele naturale şi a Metodologiei de calculare şi aplicare a tarifelor reglementate la gazele naturale.

La stabilirea noilor tarife la gazele naturale, ANRE a luat în calcul şi preţul estimativ de achiziţie a gazelor pentru anul 2016 în mărime de 199,72 dolari pentru 1000 m3 (în diminuare cu 60,57 dolari/1000 m3).

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi


Opinii & Editoriale 14 Martie 2018, de Moni Stănilă

Biserica în dialog (?)

Duminică m-am întristat foarte tare. Uitându-mă la un program de știri, cu speranța că în weekend toate sunt bune și frumoase, dacă tot era duminica Sfântului Grigore Palama, a luminii necreate, văd un circ fără pâine, dar cu televiziune, în fața bisericii din Dereneu,...

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Martie 2018, de Moni Stănilă

„Lumea mea este în flăcări”

„Lumea mea este în flăcări” este ultimul vers din volumul de poezie al poetului flamand Michaël Vandebril (n. 1972), New romantics, tradus de Doina Ioanid și Jan H. Mysjkin și publicat de editura Arc în această lună, vers care surprinde perfect starea indusă de lecturarea cărții.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Martie 2018, de Dan Nicu

Parlamentarii de la Chişinău, antiromâni prin absenţă

În an de Centenar al Marii Uniri din 1918, există în ambele state româneşti o societate care, prin diferite manifestări, sărbătoreşte marele eveniment de acum un secol.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Martie 2018, de Moni Stănilă

Panoul de onoare

Săptămânile trecute v-am vorbit despre „panoul rușinii”, acele reclame uriașe în care așa-zișii oameni simpli își manifestă susținerea față de un politician sau altul.

() Citeşte tot articolul

Editorial 8 Martie 2018, de George Simion

NU E ACUM MOMENTUL!

Dragi Tovarăși și pretini, galeria intelectualilor și politicienilor de vază care ne spun că nu este acum momentul Unirii s-a întregit cu o nouă figură hâdă. 

() Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Decembrie 2017, de Marin Basarab

Domnule Jereghi, ne așteptam să turnați filme, nu să vă turnați colegii

„Noi îl mustrăm întotdeauna pe tovarășul Stalin, și da, cu siguranță o merită. Însă eu vreau să întreb – cine a scris 4 milioane de denunțuri?” (Serghei Dovlatov)

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Decembrie 2017, de Octavian Țâcu

Dosarul Centenarului (V): Sfatul Țării în polemica dintre Ioan Pelivan și Pavel Miliukov

Spuneam în articolul precedent dedicat problemei legitimității Sfatului Țării la Conferința de Pace de la Paris (1919), că unul din cei mai importanți și înflăcărați apărători ai intereselor Basarabiei a fost Ion Pelivan.  

() Citeşte tot articolul