Astăzi 16 Octombrie 2018, Marţi - Ultima actualizare la ora 17:08
Abonamente

 

 
 

Economie 4 Februarie 2016, ora 07:36    Din editia print

Expert economic: „Nu exclud că tariful la gaz ar fi trebuit să scadă mai mult”

Marime Font

După o serie de scumpiri în sectorul energetic în ultimele luni, ieftinirea recentă a carburanților și gazului este cel puțin neașteptată. Chiar dacă prețurile în continuare bat la buzunar, micșorarea tarifelor la motorină și benzină i-a bucurat atât pe șoferi, cât și pe agricultori. Din păcate, însă, nu se știe cât timp se vor menține noile tarife. Specialiștii în domeniu sunt de părerea că aceste ieftiniri au menirea să calmeze spiritele în societate, care în ultima perioadă s-au încins de-a binelea.  

Două companii importatoare de carburanți au anunțat Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) că urmează să reducă prețurile. Astfel, pentru un litru de benzină, șoferii vor trebui să plătească 16 lei și 20 de bani, cu 55 de bani mai puțin. Diminuările tarifelor au fost determinate de micșorarea preţurilor de import a acestor tipuri de carburanţi.

Acorduri anticoncurențiale între operatorii de pe piață

Victor Parlicov, expert economic și fost director al ANRE, susține că politicienii încearcă să dea impresia că prețurile la produsele petroliere le stabilesc ei punând presiune pe importatori. „Am impresia că la noi petroliștii stabilesc prețurile în funcție de câte ori se întâlnesc cu prim-miniștrii, dar nu în funcție de costuri, de cotațiile companiei Platts (n. red.: companie petrolieră care se ocupă cu prezentarea unor benchmark-uri extrem de variate, de la prețul diferitelor tipuri de țiței la prețuri ale benzinei, motorinei sau ale gazului folosit pentru încălzire) sau care este cursul valutar. Aceasta este o practică păguboasă, ea dă rezultate din punct de vedere politic. Pavel Filip, prim-ministrul nou învestit, a vrut să demonstreze că sunt anumite rezultate. Asta este o capcană, iar data viitoare când prețurile nu vor scădea, oamenii nu se vor adresa la Consiliul Concurenței, care este responsabil să asigure concurența pe piață, dar la domnul Filip și vor zice „mai întâlnește-te odată cu dânșii, poate or mai reduce prețurile”.

Potrivit specialiștilor în domeniul energetic, fiecare companie petrolieră de la noi trebuie să aibă propria politică de stabilire a prețurilor, acest lucru însă nu se respectă. „Petroliștii din R. Moldova majorează sau micșorează prețurile practic simultan, iar acest fapt demonstrează că există anumite acorduri netransparente și anticoncurențiale între operatorii de pe piață. Instituția responsabilă să combată aceste practici păguboase este Consiliul Concurenței, însă aceasta nu monitorizează situația suficient de bine”, a conchis Parlicov.
Ultima dată preţurile cu amănuntul la benzină şi la motorină au fost micşorate la sfârșitul lunii decembrie 2015. Atunci preţul unui litru de benzină a scăzut în medie cu 40 de bani, iar al unui litru de motorină - cu 30 de bani.

„Este o chestie suspicioasă”

Tot săptămâna aceasta s-a micșorat și tariful mediu final la gazele naturale livrate consumatorilor, cu aproape 11 la sută. Consiliul de Administraţie al ANRE a aprobat marţi, 26 ianuarie, o hotărâre în acest sens. Potrivit deciziei, noile tarife la gazele naturale vor intra în vigoare la 1 februarie.În acest caz expertul economic Victor Parlicov susține că ieftinirea gazului este îmbucurătoare, dar în același timp îngrijorătoare. „Nu sunt de acord cu modul în care a avut loc această ieftinire. Nu înțeleg de ce decizia s-a luat cu ușile închise, fără a urma procedura clar stabilită în lege. Nimeni la momentul de față nu poate spune dacă tariful a fost stabilit adecvat sau neadecvat. Dacă nu ar fi avut nimic de ascuns, nu înțeleg de ce s-ar fi ascuns în spatele ușilor. Deocamdată rămân la părerea că ceea ce s-a întâmplat este o chestie suspicioasă și nu exclud că tariful ar fi trebuit să scadă mai mult”, a subliniat fostul director al ANRE.

Specialistul se arată nemulțumit că și în cazul ieftinirii gazului, decizia a avut loc după ce prim-ministrul Pavel Filip s-a întâlnit cu reprezentanții de la Moldova Gaz.

Potrivit unui comunicat de presă al ANRE, diminuarea tarifelor la gaz a fost determinată de reducerea preţului de achiziţie şi modificarea Legii cu privire la gazele naturale şi a Metodologiei de calculare şi aplicare a tarifelor reglementate la gazele naturale.

La stabilirea noilor tarife la gazele naturale, ANRE a luat în calcul şi preţul estimativ de achiziţie a gazelor pentru anul 2016 în mărime de 199,72 dolari pentru 1000 m3 (în diminuare cu 60,57 dolari/1000 m3).

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 16 Octombrie 2018, ora: 14:17

BREAKING: Simona Halep şi-a anunţat RETRAGEREA din turneul de la Moscova

BREAKING: Simona Halep şi-a anunţat RETRAGEREA din turneul de la Moscova

 Simona Halep şi-a anunţat retragerea din turneul de la Moscova, din cauza problemelor de sănătate, printr-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Octombrie 2018, ora: 14:00

Ultimele informaţii despre dispariţia jurnalistului Jamal Khashoggi. Poliţia turcă va percheziţiona locuinţa consulului

Ultimele informaţii despre dispariţia jurnalistului Jamal Khashoggi. Poliţia turcă va percheziţiona locuinţa consulului

 Poliţia turcă va perchezţiona locuinţa consulului saudit la Istanbul, a anunţat marţi postul NTV, ca parte a anchetei privind dispariţia jurnalistului Jamal Khashoggi, relatează site-ul agenţiei Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Octombrie 2018, ora: 13:52

Nostradamus e cel mai bun etalon pentru prostia oamenilor

Nostradamus e cel mai bun etalon pentru prostia oamenilor

 Nostradamus este un simbol universal pentru predicții de secole întregi. Acest lucru nu pare să se schimbe prea curând, deși ar trebui.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Octombrie 2018, ora: 13:44

Sprijinul Londrei pentru noile sancţiuni UE contra Rusiei are scopul să submineze relaţiile UE-Rusia

Sprijinul Londrei pentru noile sancţiuni UE contra Rusiei are scopul să submineze relaţiile UE-Rusia

 Ambasada rusă în Marea Britanie a transmis că Londra depune eforturi energice în sprijinul adoptării de către UE a unor noi sancţiuni împotriva Moscovei, scopul acestei acţiuni fiind de a submina relaţiile dintre Rusia şi Uniunea Europeană după Brexit,...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 16 Octombrie 2018, ora: 10:55 de Iurie Colesnic

Iurie Colesnic: În culisele Istoriei. Un pictor căzut la Țiganca

Iurie Colesnic: În culisele Istoriei. Un pictor căzut la Țiganca Din editia print

Nu știu exact dacă genealogic face parte din marele neam al Basarabilor, dar era și el un Bassarab și a căzut în luptă eliberând Basarabia în 1941.  

( ) Citeşte tot articolulOpinii & Editoriale 16 Octombrie 2018, de Moni Stănilă

Să fie paradis

Săptămâna aceasta am fost la o întâlnire cu fascinantul scriitor Matei Vișniec în cadrul Festivalului Internațional de Teatru FESTIS, ediția a III-a, de la Chișinău, unde a fost proiectat filmul documentar „Parisul lui Matei”, realizat de TVR Iași.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 15 Octombrie 2018, de Dan Nicu

Tiraspol-Chişinău: rachete contra concesii

Începând de marţi, 9 octombrie, automobilele înmatriculate în regiunea transnistreană sunt admise în traficul internaţional, primind „plăci neutre”, aprobate de Chişinău.

() Citeşte tot articolul

Editorial 11 Octombrie 2018, de Constantin Tănase

Nopțile Moldovei suverane

(Pastel politic, compus din mai multe părți despărțite noaptea de Găinușa cerească) Deschide, mândruță, ușa Că răsare Găinușa…

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 11 Octombrie 2018, de Moni Stănilă

Cultura sarmalelor

Pe 23 septembrie, în Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt” a avut loc un eveniment, organizat de Asociația Bibliotecarilor din Moldova, Programul Novateca, Biblioteca Națională a Republicii Moldova, Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă”, Biblioteca...

() Citeşte tot articolul

Editorial 10 Octombrie 2018, de Silviu Tănase

Cine sunt cei care au luptat ca 10TV să rămână fără finanțare și să-și sisteze activitatea?

Am decis să înșir totuși câteva gânduri referitoare la ultimul scandal generat de „prietenii strategici” ai ziarului TIMPUL, deși inițial intenționam să nu reacționăm în niciun fel.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 9 Octombrie 2018, de Moni Stănilă

Ne vedem în februarie!

Alegerile din 2018 vor avea loc până la urmă în 2019, însă campania electorală, legal sau nu, se desfășoară în voie de luni de zile. E suficient să hotărăști la ce post TV vrei să urmărești știrile că deja știi cine va fi lăudat.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 8 Octombrie 2018, de Răzvan Munteanu

Războiul (geo)politic al religiei

Îmi aduc aminte participarea la o emisiune TV, imediat după evenimentele petrecute în Crimeea, când mai toată lumea era încă nedumerită de ceea ce urma să se întâmple.

() Citeşte tot articolul

 


Cele mai citite articole Timpul.md