Afaceri

Expert Grup constata: Criza economica nu a fost declansata de criza politica

Economia moldoveneasca, in ultimele doua luni, a fost marcata de circumstantele electorale si de obiectivele politice ale partidului aflat la guvernare. Aceasta este constatarea expertilor economici ai Centrului analitic independent „Expert Grup” prezentata in publicatia „Realitatea economica”, facuta publica ieri, in cadrul unei conferinte de presa. Potrivit lui Valeriu Prohnitchi, directorul „Expert Grup”, „recesiunea profunda a economiei din primul trimestru (-6,9%) este ceva mai mica decat media pe Europa Centrala si de Est, dar este suficient de puternica pentru a demonstra inconsistenta tezei enuntate de reprezentantii partidului de guvernamant ca alegerile anticipate si criza politica sunt cele care au declansat criza economica in tara.”

Guvernarea (ne)economica

Expertii sustin ca programul de activitate al guvernului, prezentat la 10 iunie, s-a dovedit a fi unul cu iz electoral si nu orientat spre moderarea impactului crizei, iar caracterul temporar al guvernului si dizolvarea legislativului au determinat amanarea negocierilor cu FMI privind semnarea noului memorandum. Totodata, expertii constata ca decizia Federatiei Ruse de a acorda un credit de 500 mln. dolari este o intentie politica si nu una economica.

Agricultura: e timpul sa ne rugam

De la inceputul acestui an, Produsul Intern Brut (PIB) a inregistrat o scadere de 6,9% in comparatie cu aceeasi perioada a anului precedent. „Acest lucru a fost generat, in mare parte, de reducerea consumului care a scazut cu 10,2% in 2009, evolutia acestuia fiind paralela cu scaderea remitentelor”, a precizat Ana Popa, expert al centrului analitic. In perioada mai-iunie si industria mentine ritmuri record de scadere a productiei ca urmare a micsorarii cererii interne, dar, in special, a celei externe. Potrivit lui Valeriu Prohnitchi, „deosebit de problematica este scaderea productiei sectorului agricol in industria alimentara, deoarece aceasta va avea consecinte si in context sistemic. Intreprinderile prelucratoare devin tot mai subrede din punct de vedere financiar si ele sunt in situatia cand la toamna nu vor putea sa achizitioneze materie prima de la agricultori”. Preturile la productia agricola au fost in continua scadere in prima jumatate a anului, cauzand pierderi financiare si stres psihologic producatorilor agricoli, iar „initiativa de a interzice exportul de grau alimentar, in contextul unor preturi interne derizorii va dauna si mai mult situatiei financiare a fermierilor privati”, a mai spus Prohnitchi.

Veniturile populatiei in perioada de criza

Inceputul anului a fost marcat de evenimente care au influentat in mod diferit sursele de venit ale populatiei. Astfel, criza economica a afectat puternic transferurile muncitorilor de peste hotare „care in primul trimestru au scazut cu 29% fata de anul precedent, iar in luna aprilie cu 42% in comparatie cu aceeasi luna a anului 2009”, a specificat Ana Popa. In acelasi timp, s-au micsorat si salariile in domeniul industriei extractive si in sectorul constructiei. Conform statisticilor, acestea s-au redus in patru luni consecutive ale acestui an cu circa 7-9%, fata de aceeasi perioada a anului trecut. In aceeasi ordine de idei, expertii constata ca perioada preelectorala a determinat ca salariile in sfera bugetara sa creasca in lunile ianuarie-mai cu 11,5% in termeni nominali si cu 9,9% in termeni reali fata de primele luni ale anului trecut. O evolutie ascendenta au inregistrat si veniturile din prestatii sociale.
„Pentru prima data in trimestrul unu al acestui an a fost inregistrata o crestere statistica semnificativa a ratei somajului”, atentioneaza directorul „Expert Grup”. Potrivit lui, a scazut rata ocuparii, in timp ce rata somajului a crescut, atingand nivelul de 7,7%, fata de 5,5% in anul 2008. De asemenea, numarul somerilor inregistrati la Agentia Nationala de Ocupare a Fortei de Munca aproape ca s-a dublat pe parcursul unui an, numarul acestora fiind de 35.851.

Sectorul financiar

„In sectorul financiar, evident, si piata de capital si piata asigurarilor au evoluat destul de prost, dar emblematica este evolutia din sectorul bancar. Evenimentul care a marcat sectorul a fost lichidarea BC „Investprivatbank” (IPB)”, a mentionat Valeriu Prohnitchi. Potrivit expertului, aparent, situatia in sectorul bancar este normala, indicii de lichiditate si suficienta a capitalului incadrandu-se in parametrii impusi de Banca Nationala (BNM), insa – referindu-se la situatia in care s-a pomenit IPB – Prohnitchi intreaba: „Cum a fost in stare IPB sa minta BNM si sa minta publicul cu rapoarte financiare false? Inseamna oare aceasta ca sistemul de raportare este defectuos? Oare nu exista riscul ca si alte banci comerciale au plamadit asemenea rapoarte financiare si noi nu stim care este situatia reala a acestora?”.

Svetlana Conev,
stagiara la TIMPUL

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *