Astăzi 19 Octombrie 2019, Sâmbătă - Ultima actualizare la ora 11:00
Abonamente

Actualitate 16 Septembrie 2019, ora 11:52

(Europa Liberă) Expertă anticorupție: Executivul și legislativul NU AR TREBUI să aibă un rol determinant în numirea Procurorului General

Marime Font

Experta Mariana Kalughin atrage atentiția: „Un executiv și un legislativ, de obicei la patru ani, dacă nu mai des, se schimbă, judiciarul ni-i dat pentru totdeauna. Parlamentul se întruneşte astăzi pentru a modifica procedura de alegere a procurorului general. Miza nu e doar o procuratură independentă, ci şi o justiţie total nouă. Europa Liberă a stat de vorbă cu Mariana Kalughin, exeprta anticorupţie a asociaţiei pentru democraţie participativă ADEPT și a întreabt-o cum apreciază procesul de desemnare a procurorului general și în general, șansele luptei cu corupția.

Europa Liberă: Cum a funcționat, dna Kalughin, procuratura cu un procuror ales, în special de breaslă, s-a văzut. Acum, ceea ce propun autorităţile e un procuror ales de executiv, mă rog, printr-o comisie instituită de Ministerul Justiţiei în care să aibă un cuvânt de spus şi speakerul, președinta parlamentului. Ce părere aveţi?

Mariana Kalughin: „De fapt, standardele internaționale spun că, atunci când e vorba de justițiar, eventual numirile și promovările în funcție ar fi trebuit să fie făcute de organe colegiale în care preponderent să fie reprezentanți ai tot judiciarului.”


Europa Liberă: Altfel spus, cum era pe vechi?

Mariana Kalughin: „Exact, cum era pe vechi. Executivul, dar și, eventual, legislativul ar putea și ar trebui, bineînțeles, să participe la acest proces, pentru că e bine ca o putere să fie într-un anumit sens și selectată cu contribuția celorlalte două puteri în stat, însă celelalte puteri – executivul și legislativul – nu ar trebui să aibă un rol determinant.”

Europa Liberă: Și atunci, ce fac autoritățile? Merg în contrasens cu recomandările europene?

Mariana Kalughin: „Autoritățile, din câte înțeleg eu, încearcă, așa cum pot și așa cum văd, să refacă un sistem. Până la urmă, uitând de faptul că nu sunt veșnice. Pentru că aici – trebuie să recunosc – sunt foarte subiectivă, dintre toate puterile tocmai judiciarul este cea mai importantă pentru mine. Un executiv și un legislativ, de obicei la patru ani, dacă nu mai des, se schimbă, judiciarul ni-i dat pentru totdeauna.”

Europa Liberă: Ar fi avut la îndemână, dna Kalughin, o altă soluție, ca să înțelegem de ce au mers tocmai pe cea mai nepotrivită cale?

Mariana Kalughin: „Se vede că nu erau siguri de acea influență pe care o dețin în organele de autoadministrare. Dacă e vorba de procuratură, e CSP.”

Europa Liberă: Trebuie ei să aibă influență acolo?

Mariana Kalughin: „Puteau s-o aibă, pentru că și ministrul justiției este în componența Consiliului Superior al Procurorilor, dar și, eventual, mie mi se pare că ar putea să fie mult mai convingător și să obțină de partea sa anumite voturi ale CSP-ului. Până la urmă, proiectul, din câte înțeleg eu, a fost adoptat de către guvern, să vedem în ce măsură va fi unul aprobat și să vedem cum va fi implementat.”

Europa Liberă: Dar totuși aveau la îndemână o altă soluție? Am văzut, de exemplu, ca și idee că poate ar fi fost bine ca această lege care e încă în funcțiune să fi fost suspendată sub pretextul sau, folosind acea declarație de declarare a caracterului capturat al statului, să fie suspendată o perioadă, iar ulterior să se revină la ea, pentru că până la urmă e o lege bună, numai că în condițiile moldovenești nu ar fi funcționat bine?

Mariana Kalughin: „Păi în condițiile moldovenești, dacă urmăm această logică, nu funcționează nimic, inclusiv dacă executivul e foarte mult antrenat în acest proces. E un pericol aici, pentru că e vorba totuși de judiciar, o putere care trebuie să fie separată, iar executivul, prin acea formulă care este propusă, va fi nestingherit în a alege un procuror general. Atunci poate era cazul mai bine în genere de revăzut rolul procuraturii într-un stat, însă asta era imposibil de făcut fără modificări esențiale aduse Constituției, pentru că la momentul actual procuratura e parte a autorităților judecătorești, deci e din acest titlu. Vedem, pentru că oricum prezumăm buna intenție a guvernului, deși, dacă ați observat, oricum avem un procuror general interimar, nu-l mai avem pe Harunjen de mai mult timp, îl avem pe Robu, însă nu știu cum Dvs., Liliana, eu nu am acest sentiment că foarte multe lucruri s-au schimbat.”

Europa Liberă: Dna Kalughin, dar haideți să punctăm, pentru că asta e întrebarea esențială: va deveni sau există speranțe, se poate spera că va deveni funcția mai independentă de politic sau dimpotrivă aveți temerea că se va întâmpla invers?

Mariana Kalughin: „Mai degrabă nu decât da, pentru că, dacă executivul este cel care va decide până la urmă într-o foarte mare măsură asupra preselecției, asupra acestor două candidaturi care vor fi propuse CSP-ului, să nu uităm că propunerea pe care trebuie s-o facă CSP trebuie să treacă și prin filtrul președintelui, atunci politicul va fi un factor important în această numire și prin executiv, dar și prin președinte la ultima fază.”

Europa Liberă: Cum înțelegeți, de ce a acceptat sau au mers autoritățile la o astfel de politică?

Mariana Kalughin: „Evident că pentru că nu au suficientă încredere în sistemul judecătoresc, dar și pentru că, de acord, judiciarul joacă un rol important în procesul de formare a oricărui stat.”

Europa Liberă: Dar și propunerea pe care ne-o fac autoritățile acum e să avem încredere în executiv, că vor numi ei un procuror mai bun decât își poate alege breasla nu prea ține?

Mariana Kalughin: „Da, doar că executivul tot este format de către legislativ. Poate executivul într-adevăr va fi bun, mai bun poate decât în primele zile de guvernare, eventual de acum s-au poziționat, sunt mai încrezuți în sine, ar putea să nu mai grăbească – să spun așa – orbește procesele, pentru că sunt procese pe care trebuie să le faci repede, însă fără grabă. Deci, totuși să fie chibzuite. Și eventual lucrurile se vor schimba.”

  https://moldova.europalibera.org/a/mariana-kalughin-executivul-%C8%99i-legislativul-nu-ar-trebui-s%C4%83-aib%C4%83-un-rol-determinant-%C3%AEn-numirea-procurorului-general/30166199.html

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 19 Octombrie 2019, ora: 10:23

Concert cu peripeții pentru Lady Gaga, care a căzut de pe scenă în Las Vegas. S-a întâmplat la scurt timp după ce artista invitase pe scenă un fan. I-a sărit acestuia în brațe, numai că bărbatul și-a pierdut echilibrul, iar cei doi au căzut.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Octombrie 2019, ora: 10:11

Hillary Clinton a acuzat Moscova că se amestecă din nou în alegerile prezidenţiale americane în favoarea lui Donald Trump, sprijinind candidatura unei democrate în alegerile primare în vederea prezidenţialelor, pe care o numeşte „favorită a ruşilor”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Octombrie 2019, ora: 10:05

Au izbucnit violențe, vineri seara, la Barcelona, între protestatari și forțele de ordine, după ce sute de mii de oameni au participat la un miting uriaș în Barceelona, la apelul celor care militează pentru separarea de Spania. Pe măsură ce s-a lăsat noaptea,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Octombrie 2019, ora: 09:40

Accident la Hâncești: 2 mașini s-au ciocnit iar un TIR s-a răsturnat

Accident la Hâncești: 2 mașini s-au ciocnit iar un TIR s-a răsturnat

Două mașini au fost implicate într-un accident rutier produs pe traseul Bozieni-Hâncești.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 19 Octombrie 2019, ora: 09:33

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 19 OCTOMBRIE 2019. SĂGETĂTORII REAPRIND PASIUNEA ÎN CUPLU

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 19 OCTOMBRIE 2019. SĂGETĂTORII REAPRIND PASIUNEA ÎN CUPLU

Horoscopul zilei de 19 octombrie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 19 octombrie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 19...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Octombrie 2019, ora: 07:35

VIDEO / ”Motorul a sărit la 20 de metri de locul impactului”. Accident grav, soldat cu doi morți și doi răniți, în județul Iași

VIDEO / ”Motorul a sărit la 20 de metri de locul impactului”. Accident grav, soldat cu doi morți și doi răniți, în județul Iași

Un accident auto grav a avut loc în această dimineață în comuna Bălțați din judetul Iasi, soldat cu patru victime, scrie Ziarul de Iași.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Octombrie 2019, ora: 07:30

Rusia pregăteşte o agresiune militară pe scară largă împotriva Ucrainei

Rusia pregăteşte o agresiune militară pe scară largă împotriva Ucrainei

 Federaţia Rusa se pregăteşte pentru o agresiune militară la scară largă împotriva Ucrainei, nu numai de-a lungul liniei de contact (Donbas), ci de-a lungul întregii linii de frontieră ruso-ucrainene, a declarat vineri şeful adjunct al Statului Major al armatei ucrainene,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Octombrie 2019, ora: 15:16

Proiectul privind Consiliul Superior al Magistraturii a fost aprobat de Guvern

Proiectul privind Consiliul Superior al Magistraturii a fost aprobat de Guvern

Guvernul a aprobat proiectul de lege privind Consiliul Superior al Magistraturii.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Octombrie 2019, ora: 15:15

llan Șor a avut peste 60 de întâlniri electorale cu cetățenii

llan Șor a avut peste 60 de întâlniri electorale cu cetățenii

Pe parcursul ultimelor săptămâni, președintele Partidului Politic „ȘOR”, Ilan Șor a avut peste 60 de întâlniri cu alegătorii și membrii de partid din toată țara prin intermediul interacțiunilor live, care i-au asigurat posibilitatea să interacționeze cu ei.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Octombrie 2019, ora: 14:34

Libertatea pentru Năstase înseamnă să facă ce vrea, când vrea și cum vrea

Libertatea pentru Năstase înseamnă să facă ce vrea, când vrea și cum vrea

Deşi se prezintă drept mare luptătoare cu corupţia şi spune că are misiunea de a curăţa instituţiile statului, premierul Maia Sandu ignoră subiectul intens discutat public despre mașina de 1 milion de lei cumpărată de colegul ei din blocul ACUM, Andrei Năstase. Astfel, Maia Sandu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Octombrie 2019, ora: 14:34

Compania care a atras o finanţare de 20 milioane de dolari privind lupta împotriva risipei alimentare

Compania care a atras o finanţare de 20 milioane de dolari privind lupta împotriva risipei alimentare

Winnow, dezvoltatorul soluţiei Winnow Vision, care ajută bucătarii să reducă la jumătate cantitatea de deşeuri alimentare, anunţă finalizarea unei runde de finanţare din seria B în valoare de 12 milioane de dolari, potrivit unui comunicat al companiei, citat de agenţia de presă...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Octombrie 2019, ora: 14:25

Deputatul PPDA Iurie Reniță: Chișinăul cu Năstase în frunte nu înseamnă oraș liber

Deputatul PPDA Iurie Reniță: Chișinăul cu Năstase în frunte nu înseamnă oraș liber

Deputatul blocului ACUM Iurie Reniță a anunțat că nu își va da votul pentru Andrei Năstase, președintele partidului din fracțiunea căruia face parte în Parlament.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Octombrie 2019, ora: 14:05

Imagini incredibile. Cu baxurile de bere în microbuzul școlar

Imagini incredibile. Cu baxurile de bere în microbuzul școlar

Imagini incredibile surprinse în parcarea unui centru comercial din Râmnicu-Vâlcea. Doi bărbați au fost surprinși în timp ce încarcau mai multe baxuri de bere într-un microbuz școlar. Imaginile transmise de un telespectator către Digi24 fac acum...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Octombrie 2019, ora: 13:56

Valeriu Munteanu: Țîcu iubește Rusia și Rusia îl iubește pe el!

Valeriu Munteanu: Țîcu iubește Rusia și Rusia îl iubește pe el!

Octavian Ticu, candidatul partidului burdușit de oligarhi a lui Anatol Salaru le spune basarabenilor că este unionist, iar presei rusofone (NewsMaker.md) îi declară că „iubește Rusia și se mândrește cu asta”, scrie pe facebook, liderul USB, Valeriu Munteanu.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Octombrie 2019, ora: 13:42

Vaticanul lansează ''mătăniile inteligente''. Sunt conectate la telefonul mobil/ VIDEO

Vaticanul lansează ''mătăniile inteligente''. Sunt conectate la telefonul mobil/ VIDEO

Vaticanul promovează ”mătăniile inteligente”, conectate la dispozitivele mobile prin intermediul unei aplicaţii de rugăciune lansate la începutul anului de Papa Francisc, anunţă Catholic News Agency. Prezentate ca ”smart rosary”, mătăniile inteligente au...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Octombrie 2019, ora: 13:33

Liviu Dragnea contestă în instanţă condamnarea la trei şi jumătate de închisoare. În ce condiții ar putea fi eliberat

Liviu Dragnea contestă în instanţă condamnarea la trei şi jumătate de închisoare. În ce condiții ar putea fi eliberat

Fostul preşedinte PSD Liviu Dragnea a formulat, vineri, o contestaţie în anulare, o cale de extraordinară de atac, la decizia definitivă de condamnare la 3 ani şi jumătate primită în dosarul angajărilor fictive de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţie a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Octombrie 2019, ora: 13:26

Plasticul a murit. Iată cu ce-l poți înlocui

Plasticul a murit. Iată cu ce-l poți înlocui

Deși plasticul îi e prieten umanității de peste jumătate de secol, utilizarea lui excesivă l-a transformat în dușman. Paiele de plastic ajung în ocean, în nasul broaștelor țestoase, pungile de plastic ajung în burțile balenelor, microparticulele de plastic...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Octombrie 2019, ora: 13:22

Un bărbat a găsit o fetiță îngropată de vie în timp ce-și înmormânta propria fiică

Un bărbat a găsit o fetiță îngropată de vie în timp ce-și înmormânta propria fiică

Hitesh Kumar Sirohi, un comerciant din districtul Bareilly din Uttar Pradesh, India, săpa un mormânt pentru fiica lui care a murit la naștere când s-a întâmplat ceva ieșit din comun. În momentul în care a lăsat bebelușul în pământ și se...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)