Economie

Expert:Un fond de dezvoltare ar soluţiona problema redistribuirii banilor în economie

În opinia sa, crearea fondului este posibilă din punct de juridic, dar, în primul rând, este nevoie de voinţă politică şi o decizie în acest sens între Guvern şi Banca Naţională a Moldovei. „Trebuie să fie foarte bine gândit sistemul, mecanismul de guvernanţă a acestor bani, astfel încât ei să nu fie risipiţi în direcţii sau în obiective care nu aduc un folos economiei naţionale”, a declarat Sergiu Gaibu.

Expertul a menţionat că intenţia acestui fond este de a fi orientat spre sectoarele cu valoare adăugată. „Ce înseamnă valoare adăugată? În primul rând, utilizarea materiei prime din teritoriul Republicii Moldova, precum ar fi agricultura, sectorul construcţiilor şi, de asemenea, aceste sectoare sunt cele care sunt generatoare sau sunt consumatoare de resurse umane”, a notat economistul.

De asemenea, Sergiu Gaibu a menţionat că din punct de vedere macroeconomic, Republica Moldova a suferit efectiv de câteva ori ca rezultat al acţiunilor din sectorul bancar. Potrivit lui, prima distorsiune macroeconomică a fost dispariţia miliardului de euro, iar a doua a fost acordarea creditului de la BNM către sectorul bancar. Din acest considerent, a avut de suferit efectiv, toată populaţia Republicii Moldova, tot sectorul privat, tot sectorul real al economiei prin devalorizarea leului.

IPN

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *