CSI / Rusia

Expiră termenul dat pentru plata datoriei Ucrainei către Gazprom: Kievul NU a plătit încă cele 2,2 mld de dolari

Un purtător de cuvânt de la Gazprom a refuzat să spună ce măsuri ar putea lua compania dacă Kievul va rata termenul limită, fixat pentru ziua de șapte a fiecărei luni, pentru achitarea facturii lunare.

‘Nu a existat nicio plată din partea Ucrainei’, a spus purtătorul de cuvânt.

Acesta a adăugat că exporturile de gaze naturale rusești spre Europa via Ucraina rămân stabile, în pofida disputelor dintre Moscova și Kiev.

Săptămâna trecută, Gazprom a majorat prețul gazelor naturale livrate Ucrainei cu 80%, până la 485 de dolari pentru 1.000 de metri cubi, în timp ce prețul perceput clienților europeni este de 370 — 380 de dolari. În reacție, Guvernul ucrainean a apreciat că majorarea este una inacceptabilă și motivată politic.

Ucraina a mai ratat și în trecut termenele limită pentru achitarea datoriilor, fără a fi sancționată. Însă, în ultima perioadă, mai mulți manageri ai Gazprom au cerut Kievului să plătească în avans pentru livrările de gaze naturale.

Menționăm că, Gazprom asigură o treime din necesarul de gaze naturale al Europei și jumătate din aceste livrări trec prin Ucraina. Anul trecut, grupul rus a livrat Europei o cantitate de 162,7 miliarde de metri cubi via Ucraina, Belarus și Turcia.

sursa: agerpres.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *