Economie

Exportul Azerbaidjanului de gaze naturale către Turcia prin TANAP a crescut cu 25,3%

Importul Turciei de gaze naturale din Azerbaidjan prin conducta de gaz transanatoliană a crescut cu 25,3%, în primele opt luni ale anului 2020, a informat presa turcă, după cum transmite Azernews.

În perioada de raportare, importul de gaze naturale al Turciei din Azerbaidjan s-a ridicat la 7,2 miliarde de metri cubi, ceea ce reprezintă o creștere semnificativă comparativ cu aceeași perioadă a anului 2019. Dintre aceștia, 2,8 miliarde de metri cubi de gaze naturale au fost transportați în Turcia prin conducta de gaz transanatoliană.

Trebuie remarcat faptul că în total 6,7 miliarde de metri cubi de gaze naturale au fost transportate în Turcia prin TANAP în perioada ianuarie 2018 – septembrie 2020. Anterior, s-a raportat că Azerbaidjanul a crescut producția de gaze naturale cu 8,7 la sută sau 2 miliarde de metri cubi față de aceeași perioadă a anului 2019.

Astfel, producția de gaze naturale în perioada de raportare s-a ridicat la 25,1 miliarde de metri cubi.

În plus, vânzările de gaze în străinătate au crescut cu 17,6 la sută și s-au ridicat la 8,7 miliarde de metri cubi.

Mai mult, s-a început transportul de gaze naturale azere din câmpul de condens de gaz Shah Deniz-2 către Europa prin conducta de gaz transanatoliană.

Astfel, gazul va trece prin Marea Adriatică prin conducta de gaz trans-Adriatică, care se conectează la TANAP la granița turcă cu Grecia și va fi livrată în Italia.

TANAP este partea centrală a coridorului sudic al gazelor, care leagă gigantul zăcământ de gaz Shah Deniz din Azerbaidjan cu Europa prin conducta Caucazului de Sud și conducta Trans Adriatică. Conducta are o importanță strategică, deoarece permite exportul de gaze azer spre Europa.

Capacitatea conductei este de 16 miliarde de metri cubi de gaz natural pe an în stadiul inițial și va fi crescută ulterior până la 23 de miliarde de metri cubi până în 2023, 31 miliarde de metri cubi până în 2026 și în etapa finală 60 de miliarde de metri cubi.

capital.ro/ 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *