Ultima oră

Exportul de fructe spre UE a crescut în primele 10 luni ale acestui an

Potrivit lui Gaberi, în ianuarie-octombrie curent, R. Moldova a exportat 209 mii tone de fructe, față de 155 mii tone livrate în perioada similară a anului trecut.

„Anul acesta s-a înregistrat și o diversificare a structurii produselor care sînt exportate. Astfel, dacă în trecut principalele produse exportate erau fructele și cerealele, atunci în prezent a apărut o grupă de produse noi, cum ar fi: hreanul, semințele de struguri, făina de coji de nucă, unele rădăcini ale plantelor ș.a. Totodată, se observă că agricultorii s-au orientat spre exportarea produsului finit și nu doar a materiei prime, cum era pînă în prezent. Un exemplu în acest sens îl reprezintă exporturile de floarea soarelui, ulei și miezul de floarea soarelui separat”, a spus Gaberi.

De asemenea, oficialul a menționat că au reînviat exporturile la unele ramuri ale culturilor vegetale, cum ar fi materialul semincer, săditor pomicol și viticol. „O creștere semnificativă s-a înregistrat și la exporturile de cereale. Astfel, în prima decadă a anului au fost exportate peste un milion de tone de cereale, comparativ cu perioada similară a anului trecut, cînd au fost livrate 739 mii de tone. Acest lucru se datorează și recoltei înalte din acest an. În unele regiuni ale țării fermierii au recoltat șase tone de grîu și orz la hectar, datorită implementării noilor tehnologii agricole”, a mai precizat Gheorghe Gaberi.

În opinia responsabilului ANSA, printre factorii care au stat la creșterea volumului de export pe piața din UE au fost investițiile din străinătate, subvențiile alocate agricultorilor, precum și preluarea experiențelor de peste hotare în dezvoltarea și reorganizarea sectorului agrar. 

Sursa: Moldpres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *