Astăzi 19 Septembrie 2018, Miercuri - Ultima actualizare la ora 17:58
Abonamente

Actualitate 7 August 2018, ora 13:39

Exporturile de mărfuri au crescut simțitor față de aceeași perioadă a anului trecut / BNS

Marime Font

În prima jumătate a anului, exporturile de mărfuri au fost realizate în volum de peste 1,3 miliarde de dolari. Potrivit Biroului Național de Statistică, cifra este mai mare cu aproape 28% față de perioada similară a anului trecut. În luna iunie, s-au exportat mărfuri de peste 214 milioane de dolari, cu 4% mai puțin față de luna precedentă, dar cu 25,2% mai mult decât în iunie 2017, scrie IPN. 

Astfel, în șase luni, exporturile de mărfuri autohtone au depășit valoarea de 877 de milioane de dolari, fiind în creștere cu 35,1% față de ianuarie-iunie 2017. Reexporturile au însumat 438 de milioane de dolari, majorându-se cu 15,6% comparativ cu ianuarie-iunie 2017.

Exporturile destinate țărilor UE au însumat peste 900 de milioane de dolari, deținând o cotă de 68,5% în totalul exporturilor. Țările CSI au fost prezente în exporturile Moldovei cu o pondere de 15,8% şi corespunde unei valori de peste 208 milioane de dolari.Analiza evoluției exporturilor pe țări în ianuarie-iunie 2018, comparativ cu perioada similară din anul 2017, relevă majorarea exporturilor în România (+38,2%), Polonia (+37,2%), Ucraina (+29,6%), Austria (+46,7%), Grecia (+51,7%), Republica Cehă (+37,9%), SUA (+33,3%), Georgia (+31,6%), China (+34,9%), Belgia (+27,5%), Cipru (+45,4%) etc. În același timp, s-au redus livrările în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord (-29,3%), Federația Rusă (-7,8%), Belarus (-14,3%), Bulgaria (-18,2%) etc.

În perioada de referință, s-au marcat creșteri la exporturile de mașini și aparate electrice, legume și fructe, cereale și preparate pe bază de cereale, îmbrăcăminte și accesorii, grăsimi și uleiuri vegetale fixate, mobilă, băuturi alcoolice și nealcoolice, produse medicinale și farmaceutice, hrană destinată animalelor etc. În același timp, s-au micșorat exporturile de zahăr, preparate pe bază de zahăr; miere, fire, țesături, articole textile și produse conexe, uleiuri esențiale, preparate pentru toaletă, produse pentru înfrumusețare, carne și preparate din carne, produse lactate și ouă. 

Sursa: ipn.md

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 18 Septembrie 2018, ora: 19:33

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolulOpinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 11 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

Zece ani de la războiul ruso-georgian. Cauze și efecte

În această săptămână, s-au împlinit zece ani de la războiul ruso-georgian, care a condus la apariția a două noi conflicte înghețate în Regiunea Extinsă a Mării Negre: Abhazia și Osetia de Sud, recunoscute ca state independente, cu precădere, de către Federația Rusă. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 10 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Tata cu trei feciori

Nu știu de ce, poate de-atâta că vine sezonul rece, când moldovenii (etnicii români), dârdâind de frig, revin la îndeletnicirea lor milenară – crearea folclorului – poate pentru că s-au întors deputații din vacanță și reîncepe sezonul fierbinte,...

() Citeşte tot articolul

 

 


Cele mai citite articole Timpul.md