Actualitate

Exporturile Moldovei spre UE sunt cu mult peste cele din CSI

Din totalul mărfurilor exportate, 67,7% sunt mărfuri autohtone, iar restul 32,3% – mărfuri reexportare. Exporturile spre țările Uniunii Europene dețin o cotă de 65,9%, iar cele spre țările CSI – 19,1%. Moldova a mai exportat în Turcia – 4,3%, Elveția – 1,8%, China – 0,8% și alte state, scrie IPN, citând date ale Ministerului Economiei și Infrastructurii.

Anul trecut, cea mai mare influență asupra creșterii exportului a avut-o exportul de legume și fructe, care a fost în creștere cu 46,1% în comparație cu ianuarie-decembrie 2016. De asemenea, au înregistrat creșteri și exporturile de mașini și aparate electrice și părți ale acestora – cu 37,1%, produse medicinale și farmaceutice – cu 28,1%, semințe și fructe oleaginoase – cu 19,5%, cereale și preparate pe bază de cereale – cu 15,2%, băuturi – cu 15,6%, îmbrăcăminte și accesorii – cu 14% etc.

Valoarea mărfurilor importate pe parcursul anului trecut s-a majorat cu 20,2% sau cu 811 milioane de dolari față de aceeași perioadă din anul 2016. Creșterea importurilor a fost condiționată de majorarea cererii interne, alimentată de creșterea salariului, creșterea remitențelor de peste hotare, precum și de aprecierea monedei naționale. Importurile de mărfuri din țările Uniunii Europene dețin o cotă de 49,4% din totalul de importuri, iar cele din țările CSI – 25%. China deține o cotă de 10,5% din importurile în Moldova, Turcia – 6,3%, Statele Unite ale Americii – 1,5%.

Cea mai mare influență asupra creșterii importului a avut-o importul de petrol, produse petroliere și produse înrudite, în creștere cu circa 26,9%, mașini și aparate electrice și părți ale acestora – cu 20,4%, vehicule rutiere – cu 24%, produse medicinale și farmaceutice – cu 18,8% . 

Sursa: ipn.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *