Astăzi 25 Septembrie 2018, Marţi - Ultima actualizare la 24 Septembrie 2018
Abonamente

Artă 19 Septembrie 2013, ora 18:13

Expoziția „Nicolae Dabija - Ochiul al treilea” a fost inaugurată

Marime Font
 
 
 

La Biblioteca Naţională a R. Moldova a fost inaugurată astăzi expoziţia-eveniment „Nicolae Dabija – ochiul al treilea”, la 65 de ani de la naştere. 

Ea cuprinde peste 300 de cărţi, apărute în limba română în R. Moldova şi România, inclusiv traduceri ale creaţiei autorului în rusă, engleză şi franceză.

„Cu această expoziţie, am mers şi noi pe calea vieţii şi activităţii lui Nicolae Dabija. Într-un articol, el scrie că s-a născut într-o bibliotecă. Noi credem că a crescut în bibliotecă – în Biblioteca Naţională a Republicii Moldova, unde a citit o mulţime de cărţi încă de pe cînd era student”, a menţionat Alexe Rău, directorul BNRM.Potrivit lui, expoziţia ne oferă posibilitatea de a-l redescoperi pe Nicolae Dabija-scriitorul şi omul, care a scris o bibliotecă întreagă. În context,
scriitorul Iulian Filip a remarcat faptul că Nicolae Dabija este unul dintre oamenii dăruiţi, care nu-şi etalează talentul, ci îl pune la lucru, iar regizorul şi actorul Ion Ungureanu l-a caracterizat drept un promotor al valorilor naţionale.

Solicitat de agenţie, Nicolae Dabija a spus că generaţia 70, din care face parte, supranumită de Grigore Vieru „generaţia ochiului al treilea” a crescut în această bibliotecă. „Expoziţia cuprinde drumul meu parcurs de la cartea de debut „Ochiul al treilea” pînă la recentul volum „Manifeste de Unire”, editat la Bacău, România. Sînt aici şi unele cărţi pe care le-am ilustrat cu desene. Cred că trebuie să revenim la carte, pentru că numai ea ne poate face mai bogaţi”, a declarat omagiatul.

Expoziţia poate fi vizionată pînă la 11 octombrie.

Nicolae Dabija s-a născut pe 15 iulie 1948 în satul Bişcotari, azi Codreni, raionul Cimişlia. Poet, publicist, eseist, autor de manuale, din 1986 este redactor-şef al săptămînalului „Literatura şi Arta”. Cavaler al „Ordinului Republicii” (1995), al ordinului „Steaua României” (2000) şi membru de onoare al Academiei Române (2003). 

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 23 Septembrie 2018, ora: 15:40 de Ana Marchitan

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud: „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial”

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud:  „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial” Din editia print

Pentru a afla opinia Bisericii Ortodoxe Române (BOR) privind eventuala recunoaștere a autocefaliei Bisericii din Ucraina, TIMPUL a discutat cu Preasfințitul Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud din cadrul Mitropoliei Basarabiei, fost secretar al Sfântului Sinod al BOR.

( ) Citeşte tot articolul

Carte 23 Septembrie 2018, ora: 05:03

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem Din editia print

Mai ieri, de câte ori deschideam vreo pagină în internet, îmi sărea în faţă un spot publicitar, sonorizat de o tânără care întreabă, punând un accent puternic pe primul cuvânt al frazei: „Vrai să trăieşti, să înveţi şi să...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolulEditorial 24 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 24 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Republica Moldova cu o mână dă, cu alta lovește

Republica Moldova e un ceas cu rotițele stricate. Sau, mai degrabă, fiecare rotiță funcționează de capul ei. Iar dacă ele nu funcționează cum trebuie, nu avem nici oră, nu avem nici ceas. Moldova ca stat e de mult timp nefuncțională.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 14 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Vestirea patimilor și a învierii

„Pe când străbăteau Galileea, Iisus le-a spus: Fiul Omului va să fie dat în mâinile oamenilor. Şi-L vor omorî, dar a treia zi va învia. Şi ei s-au întristat foarte!” (Matei 17; 22-23)

() Citeşte tot articolul