Astăzi 25 Septembrie 2018, Marţi - Ultima actualizare la ora 21:21
Abonamente

Artă 12 Iunie 2015, ora 11:48

Expoziție. Problemele societății reflectate în caricatură

Marime Font

Cele mai stringente probleme care dezbină societatea noastră au fost reflectate prin caricatură. 

Studenţii Facultăţii de Arte a Academiei de Muzică, Teatru şi Arte Plastice, sub patronajul Ambasadei Germaniei în Moldova, au vernisat douăzeci de caricaturi care oglindesc metehnele politicienilor, fenomenul migrației, corupția ș discriminarea etnică. Autorii au fost ghidați de artistul plastic Vasile Sitari și bine cunoscutul caricaturist Alex Dimitrov.

„Ce-l deosebește pe om de animale? Ideea despre suflet este populară. Un lucru este cert−omul poate gândi. El pune sub semnul întrebării pe sine și lumea înconjurătoare. Diversitatea etnică este o temă potrivită pentru caricatură. Aceasta este percepută mai degrabă ca o povară, dar, de fapt, reprezintă un potențial care trebuie utilizat pentru binele tuturor,” a declarat în debutul evenimentului Ulrike Knotz, ambasadoarea Germaniei în Republica Moldova.Eliada Balan, studentă în anul întâi la Facultatea de Arte Plastice, autoare a unei caricaturi, a împărtășit: „Am redat o problemă mondială−cei care pretind a fi conducători de localități investesc bani grei în publicitate, în timp ce oamenii simpli duc lipsuri și muncesc din greu pământul pentru o pâine. Aceste două puncte nu au nimic în comun−publicitatea politicienilor nu îi ajută pe oamenii simpli la muncă sau în familie. Ar fi mai efectiv dacă ei ar coborî din "mașina electorală" sub vizorul camerelor pentru a ajuta, încuraja și sprijini alegătorii”.

Expoziţia a fost deschisă miercuri la Biblioteca Naţională și poate fi văzută până pe zece iulie. Proiectul a antrenat studenți vorbitori de găgăuză, română și rusă. Aceasta a fost urmată de o masă rotundă. Moderatorul discuției, Vasile Botnaru, împreună cu invitații săi au dezbătut cauzele ce separă societatea. „Două lucruri ne despart și unul ne unește. Ne desparte trecutul și viitorul. Ne unește prezentul. Sunt date istorice ca 1812, 1918, 1991, cărora le dăm diferite interpretări, dar asta este realitatea. Poate ne unim, dragi concetățeni de diferite origini, așa cum ne îndeamnă Karl Popper ca să înlăturăm un rău comun cu eforturi comune. Să devenim aliați într-o victorie comună, iar ulterior ne vom așeza la masă ca învingători și vom discuta despre probleme”, a declarat analistul politic Igor Boțan.

Potrivit lui Ion Duminică, șeful Secției Minorități Etnice în Institutul Patrimoniului Cultural al Academiei de Științe al Moldovei „diferența dintre majoritari și minoritari apare din cauza că nu ne cunoaștem. Nu ne bucurăm de un manual școlar care ar promova nu doar cultura majoritară dar și cea găgăuză, evreiască, slavă”.

Discuția s-a axat, cu precădere, pe problema unei guvernări compromise ca factor de dezbinare în societate, care pornește chiar din școli, copiii fiind familiarizați doar cu o fărâmă din ceea ce constituie cultura multietnică a țării.

Ana Uncu, stagiară
 

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 24 Septembrie 2018, ora: 13:44 de Ana Marchitan

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă Din editia print

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă

Rușii consideră că nu e timpul potrivit pentru acordarea autocefaliei Bisericii de la Kiev, în timp ce ucrainenii dau asigurări că numai așa se va face dreptate

( ) Citeşte tot articolul

Interviu 23 Septembrie 2018, ora: 15:40 de Ana Marchitan

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud: „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial”

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud:  „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial” Din editia print

Pentru a afla opinia Bisericii Ortodoxe Române (BOR) privind eventuala recunoaștere a autocefaliei Bisericii din Ucraina, TIMPUL a discutat cu Preasfințitul Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud din cadrul Mitropoliei Basarabiei, fost secretar al Sfântului Sinod al BOR.

( ) Citeşte tot articolul

Carte 23 Septembrie 2018, ora: 05:03

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem Din editia print

Mai ieri, de câte ori deschideam vreo pagină în internet, îmi sărea în faţă un spot publicitar, sonorizat de o tânără care întreabă, punând un accent puternic pe primul cuvânt al frazei: „Vrai să trăieşti, să înveţi şi să...

( ) Citeşte tot articolulEditorial 24 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 24 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Republica Moldova cu o mână dă, cu alta lovește

Republica Moldova e un ceas cu rotițele stricate. Sau, mai degrabă, fiecare rotiță funcționează de capul ei. Iar dacă ele nu funcționează cum trebuie, nu avem nici oră, nu avem nici ceas. Moldova ca stat e de mult timp nefuncțională.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 14 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Vestirea patimilor și a învierii

„Pe când străbăteau Galileea, Iisus le-a spus: Fiul Omului va să fie dat în mâinile oamenilor. Şi-L vor omorî, dar a treia zi va învia. Şi ei s-au întristat foarte!” (Matei 17; 22-23)

() Citeşte tot articolul

 


Cele mai citite articole Timpul.md