Cultură

Expozitia plasticianului Petru Severin la OSCE-Moldova

Misiunea Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) din Moldova a vernisat expozitia plasticianului Petru Severin. Sunt expuse 47 de picturi cu tematici variate: peisaje urbane, rurale si floristice, realizate in diverse tehnici. Lucrarile reprezinta o relatie dintre magnetism si mistica, spune autorul. „Intotdeauna mi-au placut strazile din oras si, mai ales, aspectul lor atat de variat. Pictez flori, darurile naturii si, desigur, peisaje urbanistice, deoarece prin ele redau viata oamenilor. Suntem la fel de schimbatori ca si aceste lucruri”.

Potrivit lui Gheorghe Mitru, profesor la Liceul republican de arte plastice „Igor Vieru”, „picturile lui Petru Severin denota ca autorul lor este pasionat de arhitectura veche a cartierelor linistite ale Chisinaului, se simte amprenta timpului, in special a secolului XIX. Predomina culorile vii, aprinse, accentuate. Artistul picteaza nu numai urbanisticul, dar si ruralul, anotimpurile, natura statica. Aceste opere merita o atentie deosebita”.

In incinta Misiunii OSCE din Moldova, expozitiile dateaza din anul 2004 si scopul lor este promovarea dialogului prin intermediul artei, spune Irina Ilies, asistent superior la Misiune. „Am hotarat sa organizam diverse expozitii, deoarece arta nu are hotare, ea compune gandurile si sentimentele oamenilor. De aceea consideram ca este un gest binevenit sa prezentam expozitiile diferitor artisti din Moldova. Petru Severin este unul dintre artistii care incanta cu picturile sale”, sustine Irina Ilies.
Expozitia poate fi vizitata pana pe data de 29 septembrie. Este posibila procurarea lucrarilor, preturile variind intre 200 si 2800 de euro.

Petru Severin si-a facut studiile la Colegiul „I. Repin” din Chisinau si, mai tarziu, la Academia de Arte Plastice din Letonia. A debutat in 1973, la Riga. A avut mai multe expozitii personale, inclusiv la Galeria „Constantin Brancusi” din Chisinau.

Dupa Info-Prim Neo
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *