Cultură

Expozitie contemporana – “Cu meserii de veacuri”

In perioada 27 iunie – 1 iulie, in curtea Muzeului de Arheologie si Istorie a Moldovei a avut loc expozitia contemporana cu genericul „Meserii de veacuri”.Ea a fost organizata de Uniunea Mesterilor Populari din Moldova in colaborare cu institutia-gazda.

Timp de cinci zile, cei mai buni mesteri populari din republica au prezentat un „master class” in toate domeniile – goblen, ceramica, floristica, broderie, croseta, tesut covoare, cioplit in lemn s.a. Curtea muzeului a fost asaltata de mai multi vizitatori, fiecare incercand sa modeleze cu mainile sale un vas de lut sau sa deprinda un alt mestesug. Ceramistii Ivan Prividiuc si Olga Coseli nu mai incetau sa le povesteasca despre arta olaritului. Ei ne-au spus ca vizitatorii urmareau cu interes cum se caleste in cuptor, la o temperatura de peste 1000 de grade, un vas de ceramica neagra.

Acest „master class” se afla la prima editie, ne-a relatat vicepresedintele Uniunii Mesterilor Populari, Maria Cristea. La el au participat peste 50 de mesteri populari. „Am dorit mult ca vizitatorii sa cunoasca si sa deprinda aceste mestesuguri. Totodata, fiecare dintre ei a avut posibilitatea sa procure cate un obiect de arta populara”, ne-a mai spus Maria Cristea.

Imediat la intrare, se afla si Nadejda Cangea din satul Zolonceni, Criuleni, care confectiona jucarii din fibre vegetale, masti populare si suvenire din panusi de porumb. Prezenta la toate expozitiile, ea ne-a spus ca discipolii ei de la Centrul de creatie si agrement din Criuleni au devenit laureati ai mai multor concursuri nationale si internationale. Unul dintre acestia este chiar feciorul ei, Iacob Cangea, care a luat medalia de aur la Jocurile Delfice, editia 2004, unde a fost premiata si Rodica Malamut.

Pe scurt, editia s-a bucurat de mult succes, iar mesterii populari vor reveni din nou aici, la anul viitor, cand vor prezenta cel de-al doilea „master class”.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *