Lumea

Expozitie fenomenala despre constructia uimitoare si complexa numita CORPUL UMAN

In cateva orase ale lumii se desfasoara simultan o expozitie de neuitat pentru mintile curioase de toate varstele. „Bodies… the exhibition” prezinta 20 de cadavre reale disecate supuse unui proces numit „plastination”, care pastreaza tesuturile umane intacte folosind cauciucul siliconat. Desi mereu apar intrebari legate de provenienta corpurilor umane folosite drept exponate, atat adultii, cat si copiii sunt fascinati de aceasta expozitie.

„Bodies… the exhibition” permite persoanelor de toate varstele sa vada cum arata corpul uman din interior. De regula, se fac noua pavilioane, unde sunt expuse aproximativ 20 de cadavre si 250 de parti ale corpului uman. Expozitia este astfel conceputa, incat vizitatorii vad initial sistemul osos, apoi sistemul muscular, sistemul nervos, circulator, respirator, digestiv si cel de reproducere. Nu lipsesc nici fetii, conservati la diferite stadii de dezvoltare.

Daca nu-ti aduci aminte de adnotarea de la inceputul expozitiei ca aceste cadavre sunt reale, corpurile umane si organele expuse par a fi confectionate din plastic. Acestea sunt conservate cu ajutorul unei solutii similare cu un lichid de cauciuc. ?esuturile imane se deshidrateaza prin folosirea acetonei, iar mai apoi sunt scaldate intr-o baie de polimeri, ce impiedica procesul natural de descompunere a acestora.

 

Presa europeana scrie ca exponatele provin din randul prizonierilor si bolnavilor psihici din China. Desi ulterior s-a demonstrat ca oamenii au fost de acord ca organele si corpurile lor sa fie prelucrate si expuse, activistii pentru drepturile omului si liderii religiosi se opun vehement acestei expozitii. In China exista cel putin zece fabrici care ofera cadavre spre vanzare. Concurenta acerba a dus la dezvoltarea unei piete negre de unde se pot cumpara mai ieftin cadavre si alte parti ale corpului uman. In iunie 2009, politia din districtul Dandong din China a gasit in curtea unui fermier zece cadavre care urmau sa devina exponate pentru „Bodies… the exhibition”.

Premiera expozitiei „Bodies… the exhibition” a avut loc in 2005, la Florida. Autoritatile locale au mentionat atunci ca aceasta expozitie trebuie sa fie demonstrata doar in institutiile de medicina, ci nu publicului larg. In 2007 a fost aprobat un proiect de lege in statul Washington care interzice derularea expozitiei in acest stat. O lege similara a fost adoptata de catre statul California. La 4 martie 2009, dupa o saptamana de la derulare, expozitia a fost inchisa in Venezuela.

Parintele tehnicii de plastinare este dr. Gunter von Hagens. Supranumit si dr. Moarte, von Hagnes este unul din cei mai controversati doctori ai secolului nostru. Dupa ce si-a sustinut doctoratul la Heidelberg, von Hagens a inventat tehnica plastinarii. Anume el a luat pentru prima data un cadavru uman, l-a golit de grasime si de toate fluidele, apoi l-a umplut cu o seama de rasini polimerice speciale. Astfel preparat, corpul poate fi taiat felii transversale sau longitudinale, dupa preferinta si nevoi si poate fi asezat in orice postura.

P.S. Vizitand „The body… exhibition” in luna ianuarie in Tallinn, Estonia, am surprins discutia dintre o doamna si copiii ei, care se oprisera in fata plamanului innegrit din cauza fumatului. Mama, au exclamat copiii, ia uita-te ce plaman negru ai, la care doamna le-a raspuns: „dar mama nu fumeaza atat de mult”. (Vedeti mai multe imagini in Galeria FOTO)

 

 

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *