In cateva orase ale lumii se desfasoara simultan o expozitie de neuitat pentru mintile curioase de toate varstele. „Bodies... the exhibition” prezinta 20 de cadavre reale disecate supuse unui proces numit „plastination”, care pastreaza tesuturile umane intacte folosind cauciucul siliconat. Desi mereu apar intrebari legate de provenienta corpurilor umane folosite drept exponate, atat adultii, cat si copiii sunt fascinati de aceasta expozitie.
In cateva orase ale lumii se desfasoara simultan o expozitie de neuitat pentru mintile curioase de toate varstele. „Bodies... the exhibition” prezinta 20 de cadavre reale disecate supuse unui proces numit „plastination”, care pastreaza tesuturile umane intacte folosind cauciucul siliconat. Desi mereu apar intrebari legate de provenienta corpurilor umane folosite drept exponate, atat adultii, cat si copiii sunt fascinati de aceasta expozitie.
„Bodies... the exhibition” permite persoanelor de toate varstele sa vada cum arata corpul uman din interior. De regula, se fac noua pavilioane, unde sunt expuse aproximativ 20 de cadavre si 250 de parti ale corpului uman. Expozitia este astfel conceputa, incat vizitatorii vad initial sistemul osos, apoi sistemul muscular, sistemul nervos, circulator, respirator, digestiv si cel de reproducere. Nu lipsesc nici fetii, conservati la diferite stadii de dezvoltare.
Daca nu-ti aduci aminte de adnotarea de la inceputul expozitiei ca aceste cadavre sunt reale, corpurile umane si organele expuse par a fi confectionate din plastic. Acestea sunt conservate cu ajutorul unei solutii similare cu un lichid de cauciuc. ?esuturile imane se deshidrateaza prin folosirea acetonei, iar mai apoi sunt scaldate intr-o baie de polimeri, ce impiedica procesul natural de descompunere a acestora.
Presa europeana scrie ca exponatele provin din randul prizonierilor si bolnavilor psihici din China. Desi ulterior s-a demonstrat ca oamenii au fost de acord ca organele si corpurile lor sa fie prelucrate si expuse, activistii pentru drepturile omului si liderii religiosi se opun vehement acestei expozitii. In China exista cel putin zece fabrici care ofera cadavre spre vanzare. Concurenta acerba a dus la dezvoltarea unei piete negre de unde se pot cumpara mai ieftin cadavre si alte parti ale corpului uman. In iunie 2009, politia din districtul Dandong din China a gasit in curtea unui fermier zece cadavre care urmau sa devina exponate pentru „Bodies... the exhibition”.
Premiera expozitiei „Bodies... the exhibition” a avut loc in 2005, la Florida. Autoritatile locale au mentionat atunci ca aceasta expozitie trebuie sa fie demonstrata doar in institutiile de medicina, ci nu publicului larg. In 2007 a fost aprobat un proiect de lege in statul Washington care interzice derularea expozitiei in acest stat. O lege similara a fost adoptata de catre statul California. La 4 martie 2009, dupa o saptamana de la derulare, expozitia a fost inchisa in Venezuela.
Parintele tehnicii de plastinare este dr. Gunter von Hagens. Supranumit si dr. Moarte, von Hagnes este unul din cei mai controversati doctori ai secolului nostru. Dupa ce si-a sustinut doctoratul la Heidelberg, von Hagens a inventat tehnica plastinarii. Anume el a luat pentru prima data un cadavru uman, l-a golit de grasime si de toate fluidele, apoi l-a umplut cu o seama de rasini polimerice speciale. Astfel preparat, corpul poate fi taiat felii transversale sau longitudinale, dupa preferinta si nevoi si poate fi asezat in orice postura.
P.S. Vizitand „The body… exhibition” in luna ianuarie in Tallinn, Estonia, am surprins discutia dintre o doamna si copiii ei, care se oprisera in fata plamanului innegrit din cauza fumatului. Mama, au exclamat copiii, ia uita-te ce plaman negru ai, la care doamna le-a raspuns: „dar mama nu fumeaza atat de mult”. (Vedeti mai multe imagini in Galeria FOTO)
|
Opozantul rus, închis imediat după ce s-a întors în țară, a contraatacat marți prin publicarea unei vaste anchete anticorupție ce îl vizează pe președintele Vladimir Putin și „palatul” imens pe care și l-ar fi construit pe malul Mării Negre.
( ) Citeşte tot articolulProcesul penal pe faptul unei eventuale finanțări din exterior a PSRM a fost conexat la cauza penală pe faptul spălării banilor în proporții deosebit de mari cu implicarea „Exclusiv Media”, al cărei fondator este deputatul socialist Corneliu Furculiță.
( ) Citeşte tot articolulBerbec Unele emoții trebuie acceptate, deoarece fac parte din cine ești tu. Cu cât cauți mai mult prezența oamenilor cu o atitudine pozitivă, cu atât ai mai mult de învățat pe planul dezvoltării personale, iar asta te va ajută să accepți niște lucruri.
( ) Citeşte tot articolulO vorbă din popor spune că un măr pe zi ține doctorul la distanță. Așa și este! Merele au foarte multe beneficii pentru sănătatea noastră și ar trebui să le introducem în dietă. Iată de ce e bine să consumi un măr pe zi. Beneficiile sunt uimitoare, scrie stiridinlume.ro.
( ) Citeşte tot articolulS-a stins din viaţă încă un jurnalist care a lucrat la Radio Moldova, poetul Ştefan Lozinschi, cunoscut cu numele de Ştefan Lozie. În luna mai, acesta ar fi împlinit 77 de ani, relatează Radio Moldova Actualităţi, scrie publika.md.
( ) Citeşte tot articolulPreşedintele ales al Statele Unite, Joe Biden, a anunţat marţi că o va numi ca ministru adjunct al Sănătăţii pe Rachel Levine, o expertă transgender în pediatrie şi psihiatrie, în prezent responsabilă a Sănătăţii în statul Pennsylvania, alegerea fiind una...
( ) Citeşte tot articolulS-au lipit cateva kilograme in plus de tine de sarbatori? Nu te impacienta; poti scapa de ele in doar doua saptamani, cu doar putina perseverenta si multa atentie.
( ) Citeşte tot articolulMersul pe jos are numeroase beneficii. Te ajută să slăbeşti, îţi protejează inima şi poate fi un excelent remediu pentru durerile articulare. Oamenii cred deseori că aceasta nu este o formă de mişcare, ci mai degrabă o modalitate de recreere, însă nu este complet...
( ) Citeşte tot articolulTemperaturile vor ajunge până la două grade cu plus, iar vântul va sufla dinspre sud-est, de la slab la moderat. Mercurul din termometre va urca până la -3..0 grade Celsius în nord, -2..+1 grade în centru și -1..+2 grade în sud. În Capitală...
( ) Citeşte tot articolulPe 20 ianuarie 1527, Petru IV-lea Rareş urcă pentru prima dată la domnia Moldovei.
( ) Citeşte tot articolulAstăzi voi scrie despre socialism si cererile socialismului, deoarece ne vom lovi de ele în anii ce vor urma şi e bine să ştim de acum ce urmări vor avea asupra societăţii. Deşi aceste ideile sunt larg răspândite în mediul online* şi offline, am hotărât...
( ) Citeşte tot articolulAgrișele, considerate ca fiind fructele minune pentru recăpătarea vitalității organismului, au un puternic efect antioxidant și multiple beneficii asupra sistemului imunitar.
( ) Citeşte tot articolulȘeful suspendat al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, a fost reținut din nou cu puțin timp în urmă. Informația a fost confirmată pentru Jurnal.md chiar de către el. Morari ne-a comunicat că acum se află la PCCOCS, la audieri.
( ) Citeşte tot articolulCel puțin 15 muncitori migranți care dormeau pe marginea unei șosele din India au murit după ce un camion scăpat de sub control i-a călcat, informează digi24.ro. Alte șase persoane au fost grav rănite în accidentul petrecut marți dimineață, au anunțat autoritățile locale.
( ) Citeşte tot articolulLuna Februarie aduce schimbări importante în viața zodiilor, surprize pentru unii și dezamăgiri, mai mici sau mai mari pentru alții. În a doua lună din an apar pot apărea persoane cheie în viața unor zodii care le vor aduce noi perspective de cuplu, sau de business.
( ) Citeşte tot articolulPeste 130 de mașini au fost implicate într-un accident în lanţ produs pe o autostradă din Japonia din cauza unei furtuni de zăpadă. În urma impactului, o persoană a murit, iar 12 au fost rănite, informează Reuters.
( ) Citeşte tot articolulÎn contextul unor declarații publice, în care au fost prezentate informații denaturate privind nivelul de pregătire a țării pentru recepționarea vaccinului anti-COVID-19, dar și acțiunile MSMPS de a asigura Republica Moldova cu vaccin, reiterăm următoarele:
( ) Citeşte tot articolul