Opinii și Editoriale

Fă, Doamne, din moldoveni, măcar 100 de ceceni

Stau și mă întreb: De unde s-a luat lașitatea asta fatalistă la noi? Oare tot timpul am fost așa? Ne-am deprins cu sintagma „așa a vrut Dumnezeu” și ne scuzăm cu ea întotdeauna. Dar, să le luăm pe rând.

Un nesimțit și-a parcat mașina neregulamentar și a creat ambuteiaje enorme sau a blocat trecerea pentru pietoni. Ce credeți că se întâmplă? Îi sparge cineva roțile? Îi sparge parbrizul? În niciun caz. Sute de șoferi vor pierde timp, evitând calm dobitocul parcat, pentru că moldovenii nu vor probleme și nu cred că merită să fie respectați. Toți pietonii vor trece pe carosabil, uitând de faptul că trotuarul este creat anume pentru ei, pietonii.

Un microbuz arhiplin circulă cu viteză excesivă și aruncă pasagerii dintr-un colț în altul prin tot salonul. Toți pasagerii tac, câte unul se mai lovește cu capul de vreo bară de fier, însă tace. Și dacă apare vreun Brega, care începe a protesta împotriva șoferului nesimțit, pasagerii vor sări în capul celui care protestează, și vor spune să-l lase pe șofer să lucreze normal. Pentru că nesimțirea și îndobitocirea au devenit o stare normală a lucrurilor.

Un deștept va îngrădi cu plasă metalică gazonul din fața blocului. Credeți că va protesta cineva din cele câteva sute de locatari? Nici unul! Pentru că nici unul nu ar avea curajul. În schimb, îl vor invidia tăcut pe vecinul tupeist care a avut marele noroc să locuiască la primul etaj și să transforme spațiul de joacă pentru copii în vilă personală.

Niște politicieni nesimțiți și cinici lansează o balivernă. Peste o lună lansează altă balivernă, care se bate cap în cap cu prima. Și atunci când unul din acești politicieni este învinuit de minciună sau corupție, nu va nega nimic. Va arăta cu degetul la alt politician, care fură și el. Societatea va protesta, tăcut, pe rețelele de socializare sau la o berică pe terasă. Iar la următoarele alegeri va vota pentru aceiași politicieni cinici și nesimțiți.

Cred că nu mai are rost să căutăm de unde ni se trag toate necazurile. Anume de aici vin, din lipsa de respect față de sine, din lipsa de tupeu și curaj. Așa că aș vrea foarte mult să ne transformăm în ceceni, dacă nu într-o sută, măcar în zece. Poate atunci vom începe să ne respectăm un pic.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *