Actualitate

„Fachirul” de la Stăuceni mai vrea un mandat de primar!

Pentru a-mi înţelege indignarea, vă reamintesc că Ion Dragomir a fost primar în perioada anilor 1986-2007. Astfel, în 19 ani, el a devenit unul dintre cei mai bogaţi oameni din republică, averea sa fiind – avem toate motivele să bănuim – dobândită prin folosirea „măiestrită” a banilor publici şi gestionarea „cinstită” a resurselor administrative.
Istoria începe încă de prin anii ’90 când, în urma unei decizii de guvern, toate terenurile care erau în gestiunea statului urmau a fi repartizate cetăţenilor din localitate. Însă nu a fost să fie aşa, pentru că la Stăuceni a fost emisă o decizie prin care s-au repartizat doar o parte din terenuri. Alte terenuri au fost distribuite în baza deciziei nr. 348 din 11 septembrie 1997. Dar se pare că această situaţie a nemulţumit conducerea de atunci a localităţii, care a urzit un plan fraudulos de intrare în posesia acestor terenuri. Astfel, ex-primarul a făcut tot posibilul şi imposibilul ca el şi familia sa să devină proprietarii respectivelor terenuri.

Dragomir nu şi-a obijduit nici soacra…

O simplă verificare la Cadastru poate scoate la iveală dimensiunile fraudelor. Potrivit datelor din registrul cadastral, peste trei la sută din suprafaţa totală a comunei Stăuceni aparţine astăzi fostului primar Dragomir şi apropiaţilor acestuia. Practic, toate licitaţiile care organizate la Stăuceni au fost câştigate de membrii familiei Dragomir. Soţia fostului primar, Maria Dragomir, şi însuşi primarul au câştigat de nenumărate ori licitaţiile publice. Astfel, zeci de hectare care astăzi valorează milioane de lei au fost procurate de la administraţia publică locală sau de la localnici cu sume ruşinoase de către apropiaţii primarului, prejudiciind bugetul localităţii şi păcălind zeci de localnici.
Şi soacra lui Dragomir a participat la licitaţii – numai într-o singură zi, la 24 noiembrie 2004, Alexandra Hodobaş devine proprietara a 18 terenuri pe care ulterior le vinde firmei fiului primarului, Roman Dragomir. Tot firma lui Roman Dragomir a beneficiat de-a lungul timpului de contracte importante de la primărie pentru efectuarea diverselor lucrări şi materiale de construcţii. De asemenea, în mod „miraculos” majoritatea terenurilor scoase la licitaţie au fost obţinute la preţuri mizere de către fiul ex-primarului, pe atunci în vârstă de 20 de ani. Astfel, feciorul primarului, dintr-un simplu student s-a transformat într-un prosper om de afaceri care a construit blocuri cu multe nivele în Stăuceni.

Dragomir i-a tras o ţeapă şi cântăreţei Ana Barbu

Cât priveşte fabricarea procurilor de către notarul Olga Golobciuc. în care se falsificau semnăturile proprietarilor şi în urma cărora mulţi localnici au rămas fără pământ, sunt cunoscute deja numeroase asemenea cazuri. Cel mai scandalos e cel al interpretei Ana Barbu, care în mod fraudulos a fost deposedată de trei terenuri. Practic, aceasta nici nu a ştiut că i-a fost repartizat un teren pentru construcţii, iar după ce a aflat, primarul i-a cerut să-l vândă pe motiv că îi va fi oferit altul. Şi cel de-al doilea teren repartizat în cadrul şedinţei Consiliului local a fost înstrăinat fără acordul proprietarei Ana Barbu, primarul falsificând procura conform căreia au fost perfectate actele. Mai mult decât atât, interpreta a fost deposedată şi de terenul care a fost procurat la licitaţie, terenul fiind acum în posesia feciorului lui Dragomir.
Mulţi au fost păcăliţi la vânzarea terenurilor, acestora promiţându-li-se sume mari, dar li s-a dat doar o mică parte din bani ca să semneze procura şi actele la notar, iar după perfectarea acestora, oamenii au rămas şi fără bani, şi fără terenuri. O dovadă în acest sens este şi procura din 17 decembrie 1999 în care figurează numele a nouă localnici care îşi înstrăinează terenul extravilan.
O altă schemă frauduloasă vizează zeci de persoane cărora li s-au repartizat terenuri prin decizia de Guvern nr. 2 din 20 februarie 1992, dar care din anumite motive nu aveau acel Titlu Provizoriu. Lor li s-a adus la cunoştinţă că nu mai pot privatiza terenurile ce le aparţineau legal. Celor care aveau acest act li se cerea anexarea lui în original la cererea de privatizare, după care cererea dispărea împreună cu actele. Până şi puţinii care au reuşit totuşi să-şi privatizeze terenul au aflat cu stupoare că fără niciun motiv li s-a micşorat suprafaţa terenului.

Dragomir face, legea tace…

Prin aşa scheme frauduloase ce ţin de depăşirea atribuţiilor de serviciu şi prejudicierea bugetului public, fapte care se pedepsesc cu ani grei de puşcărie, fostul primar Ion Dragomir a devenit o persoană influentă în localitate, venitul acestuia majorându-se an de an. La banii pe care îi are, poate procura şi apărătorii dreptăţii, altfel nu îmi explic cum se face că organele de drept, deja de ani buni, nu au dat curs urmăririlor penale împotriva lui Dragomir. Încă în 1997 a fost pornită o urmărire penală pe numele fostului primar pentru faptul că a distrus intenţionat, cu scopul de a muşamaliza acţiunile sale. Tot la acele vremuri, pentru a ascunde fărădelegile, a fost provocată o inundaţie în arhiva primăriei şi s-a înscenat un furt de acte, printre care au dispărut şi cele două decizii de repartizare a terenurilor în care figurau aproape toţi locuitorii comunei Stăuceni.
La moment sunt şapte cauze penale pe numele fostului primar, dar niciuna nu a ajuns la deznodământ. Dosarele stau prăfuite undeva pe la Judecătoria Râşcani, care din motive necunoscute nouă, nu vrea sau nu are timp să le examineze, oferindu-i şansa lui Dragomir de a candida din nou la funcţia de primar al comunei Stăuceni.

Oameni buni, opriţi „fachirul”!

Dar nu v-aţi săturat, dragi stăuceneni, de toate aceste fărădelegi? Oare nu ne ajunge cât au avut de pătimit localnicii din cauza ambiţiilor acestui om fără scrupule? Acum, în campanie electorală, acest om fără de ruşine vine iar cu promisiuni măreţe, dar ce a făcut el în acei 19 ani cât a stat la cârma comunei? A vândut grădiniţa, şcoala a stat 17 ani nefinisată, nemaivorbind de faptul că a prejudiciat bugetul localităţii de milioane de lei, fără a aduce investiţii în localitate şi fără a o dezvolta. Nu vă uitaţi că brusc i s-a făcut milă de pensionari şi invalizi cărora le oferă reduceri şi cadouri în magazinele sale, pentru că acestea sunt construite tot din banii voştri, a cetăţenilor care locuiesc şi muncesc la Stăuceni. Aceste pomeni nu sunt decât o picătură din „imperiul” ilegal construit de către ex-primarul Dragomir. Vă păcăleşte cu banii voştri, bani pe care nu i-aţi primit, fiind deposedaţi de terenurile care vă aparţineau conform legii.
Oameni buni, treziţi-vă! Nu ascultaţi promisiunile electorale şi minciunile pe care le răspândeşte acest om al cărui loc este la puşcărie, nu la primărie. NU votaţi un om cu conştiinţa pătată, cel care v-a nenorocit pe voi şi copiii voştri. Nu votaţi un individ care a păcălit deopotrivă bătrâni şi tineri, persoane înstărite şi sărace.
Ca să vă asiguraţi că nu aţi fost şi dumneavoastră victima unei înşelăciuni, adresaţi-vă la Serviciul cadastral teritorial Chişinău, pentru a vedea dacă n-aţi avut terenuri înregistrate pe numele dumneavoastră, iar apoi înstrăinate, şi vă veţi convinge de metodele obscure de îmbogăţire a familiei Dragomir.

În numele uni mare grup de cetăţeni ai comunei Stăuceni,
Vasile Bacov

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *