Astăzi 18 Septembrie 2018, Marţi - Ultima actualizare la ora 19:33
Abonamente

Soroca 5 Mai 2010, ora 15:22    Din editia print

Bucluc în centrul oraşului SorocaFaci bine, dar n-ai pentru cine…

Marime Font

În centrul oraşului Soroca, un teren de joacă pentru copii a devenit motiv de ceartă. De mai mulţi ani, la parterul blocului de locuit din str. Negruzzi 4 activează Pizzeria „Victoria”. „De când s-a înfiinţat cafeneaua, este mai curat în curte, iar gunoiul este evacuat mai des”, susţin vecinii. Acum câţiva ani, stăpânii localului au hotărât să construiască în faţa cafenelei şi, respectiv, a blocului, un teren de joacă pentru copii, din bani proprii, lucru care (ne pare foarte straniu) i-a nemulţumit pe câţiva locatari ai casei.

Când ideea a prins contur real, vecinii nemulţumiţi au început protestele „murdare”, altfel nu poate fi spus. Stăpâna localului, Svetlana Bordian, ne-a povestit cum s-a ajuns la această situaţie: „Anul acesta, am reuşit să construim şi să amenajăm terenul, pentru care am perfectat actele necesare, semnate de primarul oraşului. Am instalat un scrânciob, un tobogan pentru copii ş.a.

Pentru siguranţa copiilor, am îngrădit terenul cu un gard din plasă de circa 0, 5 metri şi asta - pentru a împiedica accesul maşinilor şi a maidanezilor pe teren, printre copii”. Anume acest gard a şi declanşat replicile vecinilor, explică femeia, după care au urmat pretenţii referitor la nisipul şi ţărâna aduse tot pentru construcţie. Femeia explică: „accesul pe terenul de joacă este deschis nu numai clienţilor cafenelei, dar şi copiilor din blocul respectiv, iar toate materialele de construcţie nu împiedică circulaţia în zonă. În plus, în scurt timp, nici urmă de materiale nu va rămâne”. Toate argumentele însă rămân neauzite. De fapt, conflictul nu-i prea gălăgios. Cei nemulţumiţi au ales o altă tactică. „În fiecare dimineaţă, pe teritoriul din preajma blocului - care, zilnic, este măturat de angajaţii cafenelei - şi pe un lot mic, părăsit, unde acum este o grădiniţă cu flori, cad de la etajele superioare pungi cu deşeuri, scutece utilizate, sticle, cutii de la conserve şi... excremente de câine”, spune doamna Bordian.Pentru a vedea cum stau lucrurile, am mers la faţa locului. Vecinii pe care i-am întâlnit spun că acest teren nu-i deranjează deloc, dimpotrivă e şi curat în curte şi plăcut ochiului, iar pentru copii şi nepoţi este o mare bucurie. Referitor la pretenţiile faţă de proprietarii cafenelei, doamna Nadejda Ramaşcan, de exemplu, crede că este vorba doar de o invidie omenească: „Această cafenea nu încurcă nimănui, nu-i gălăgie, e curăţenie… După apariţia parcului pentru copii, poate nu vor mai trece atâtea maşini, care ridică praful. Dar e plăcut să ieşi cu copiii la plimbare. Înainte nu aveam unde ne plimba nici vârstnicii, nici copiii: totu-i plin de gunoi în jur. Eu petrec deseori timpul la balcon şi văd cum se străduiesc cei cu cafeneaua, iar faptul că oamenii aruncă pungi cu gunoi de la etaj este o porcărie mare. E imposibil să priveşti aşa ceva”. Printre acei care nu agreează activitatea cafenelei este şi familia Vlas, care are o părere aparte. În opinia lor „o cafenea într-un bloc de locuit nu-i ceva normal, pentru că lucrează până târziu şi-i gălăgie”.

Oamenii n-au vrut să discute prea mult. Nu le place nici faptul că presa se interesează de acest caz. Atât stăpâna localului, cât şi alţi locatari sunt indignaţi că un teren pentru copii, oferit gratis, deranjează, iar mormanele de gunoi din preajma propriului bloc de locuit nu-i deranjează…

Tatiana Zabulica,
Soroca,
pentru TIMPUL

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 18 Septembrie 2018, ora: 19:33

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 18 Septembrie 2018, ora: 08:04

Semnificaţii istorice pentru 18 septembrie / 1923 - S-a născut Regina Ana, soţia Regelui Mihai al României

Semnificaţii istorice pentru 18 septembrie / 1923 - S-a născut Regina Ana, soţia Regelui Mihai al României Foto: Mediafax.ro/Afp

1970 - A murit, la doar 28 de ani, Jimi Hendrix, considerat unul dintre cei mai mari chitarişti rock din lume. Stilul său de a cânta la chitara electrică a influenţat majoritatea chitariştilor moderni. În 2003 a fost numit de revista Rolling Stone „Cel mai mare chitarist al...

( ) Citeşte tot articolulEditorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 11 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

Zece ani de la războiul ruso-georgian. Cauze și efecte

În această săptămână, s-au împlinit zece ani de la războiul ruso-georgian, care a condus la apariția a două noi conflicte înghețate în Regiunea Extinsă a Mării Negre: Abhazia și Osetia de Sud, recunoscute ca state independente, cu precădere, de către Federația Rusă. 

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 10 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

27 de ani

A mai trecut un an de la declararea independenței. Unii dintre noi au sărbătorit, au ţinut discursuri, au dansat, au mers la concerte. De parcă totul ar fi fost minunat. 27 de ani de dezamăgiri.

() Citeşte tot articolul

Editorial 10 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Tata cu trei feciori

Nu știu de ce, poate de-atâta că vine sezonul rece, când moldovenii (etnicii români), dârdâind de frig, revin la îndeletnicirea lor milenară – crearea folclorului – poate pentru că s-au întors deputații din vacanță și reîncepe sezonul fierbinte,...

() Citeşte tot articolul

 

 


Cele mai citite articole Timpul.md