Astăzi 19 Septembrie 2018, Miercuri - Ultima actualizare la 18 Septembrie 2018
Abonamente

Editorial 31 Octombrie 2017, ora 06:12

Marime Font

Falimentară și pustie

Încă din cele mai vechi timpuri breslele de negustori se băteau pe monopol. 

 
 
 

Marea reușită era când puterea/regele garanta unei bresle controlul pe piață, transformând-o totodată în singura furnizoare a palatului. Din acel moment celelalte bresle supraviețuiau doar dacă se alipeau de breasla conducătoare.

Acolo lucrurile îmi păreau clare, astăzi, când aud că piața e confiscată de un anumit oligarh (cum se spunea pe vremuri de familia Voronin), mi-e mult mai dificil să înțeleg cum se face. Știu că e simplu să nu acorzi autorizații, dar aproape că nu vrem să credem că există un grup de persoane cu o influență atât de categorică. Parcă e prea mult să ne imaginăm că nici măcar o firmă de transport nu reușește să se „deschidă" dacă nu e sprijinită de cine trebuie.Când Uniunea Europeană a început să se extindă, a fost limpede pentru oricine că o țară nouă are șanse să se alăture Uniunii doar dacă poate oferi un spațiu prielnic pentru crearea unei noi piețe și pentru dezvoltarea afacerilor (mari). Însă vedem cu ochiul liber că Moldova nu poate îndeplini nici măcar această condiție, dincolo de faptul că nu luptă real cu corupția și că „reforma" justiției e mai mult de ordin administrativ.

Povestea cu Dedeman, care din 2014 se străduiește să deschidă două magazine la noi, promițând o investiție de peste 20 de milioane de euro și aproximativ 400 de locuri noi de muncă, e grăitoare în acest sens. Bineînțeles că s-au opus în primul rând socialiștii și comuniștii, dar nici nu contează în acest moment cine a pus bețe în roate. Rămâne doar rezultatul: sătui de amânări și bătăi de joc, cei de la Dedeman au anunțat că se retrag din Moldova. Retras e chiar mult spus, fiindcă nici nu au fost cu adevărat aici, de vreme ce magazinele nu au fost deschise niciodată.
Cred că nu ați uitat circul pe care l-au făcut mulți și când a venit Kauflandul în Moldova. Suntem totuși anunțați că vor deschide în debutul lui 2018. Eu zic să mai așteptăm. Remarca de atunci a socialiștilor, cum că există suficiente supermarketuri, era de film prost. Nu știu câți dintre dumneavoastră ați fost vreodată la cumpărături peste hotare în acest magazin. Oferta e destul de variată și de diferită față de cea a supermarketurilor rusești, care nu îi deranjează pe politicienii amintiți.

E oribil să vezi cum doar interesele de partid primează în țara asta. Pentru că înmulțirea ofertelor pe piață nu poate să ne dăuneze. Creșterea competitivității duce întotdeauna la micșorarea prețurilor, iar crearea unor noi locuri de muncă e obligatorie într-o țară din care oamenii fug în toate părțile.

N-avem decât să ne ducem sărăcia și să vedem cum zilnic mai pleacă o mare companie, alături de câteva sute de cetățeni ai țării. Probabil doar atunci clasa politică va fi mulțumită, când Moldova va rămâne nu doar falimentară, ci și pustie.

Un articol de: Moni Stănilă Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 18 Septembrie 2018, ora: 19:33

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 18 Septembrie 2018, ora: 08:04

Semnificaţii istorice pentru 18 septembrie / 1923 - S-a născut Regina Ana, soţia Regelui Mihai al României

Semnificaţii istorice pentru 18 septembrie / 1923 - S-a născut Regina Ana, soţia Regelui Mihai al României Foto: Mediafax.ro/Afp

1970 - A murit, la doar 28 de ani, Jimi Hendrix, considerat unul dintre cei mai mari chitarişti rock din lume. Stilul său de a cânta la chitara electrică a influenţat majoritatea chitariştilor moderni. În 2003 a fost numit de revista Rolling Stone „Cel mai mare chitarist al...

( ) Citeşte tot articolulEditorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 11 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

Zece ani de la războiul ruso-georgian. Cauze și efecte

În această săptămână, s-au împlinit zece ani de la războiul ruso-georgian, care a condus la apariția a două noi conflicte înghețate în Regiunea Extinsă a Mării Negre: Abhazia și Osetia de Sud, recunoscute ca state independente, cu precădere, de către Federația Rusă. 

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 10 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

27 de ani

A mai trecut un an de la declararea independenței. Unii dintre noi au sărbătorit, au ţinut discursuri, au dansat, au mers la concerte. De parcă totul ar fi fost minunat. 27 de ani de dezamăgiri.

() Citeşte tot articolul

Editorial 10 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Tata cu trei feciori

Nu știu de ce, poate de-atâta că vine sezonul rece, când moldovenii (etnicii români), dârdâind de frig, revin la îndeletnicirea lor milenară – crearea folclorului – poate pentru că s-au întors deputații din vacanță și reîncepe sezonul fierbinte,...

() Citeşte tot articolul