Astăzi 22 Septembrie 2018, Sâmbătă - Ultima actualizare la ora 09:46
Abonamente

Opinii & Editoriale 16 Iulie 2018, ora 13:05

Marime Font

Familia creștină – între neînțelegere și bășcălie

Ca de obicei internetul (și mândria) a(u) rupt în două prietenii, colegii de serviciu, oamenii din aceleași sfere de activitate.

 
 
 

Protestul lor nu e unilateral, ci răspunde cu aceeași vehemență din ambele direcții. Familia numită tradițională și cuplurile minorităților sexuale. E haios (sau hidos?) cum majoritatea celor implicați mai adânc în aceste dispute nu fac parte nici din cuplurile minorităților, nici nu au o familie creștină.

O împroșcare de prejudecăți și dintr-o parte, și din alta. Probabil timpul liber și internetul dau ghes la ură și judecată. Pentru că nu au dreptate nicicare. Și criteriile lor de judecată fac exact ce face diavolul: dezbină.Am văzut oameni extrem de inteligenți care spun: crima, violul, violența domestică, beția fac parte din „familia tradițională”. De ce? Că noi suntem necivilizați? E ca și cum am afirma că cei care își fac nevoile fiziologice pe treptele și în camerele casei în care locuiesc fac parte din casa regală franceză. Doar știm bine cum își satisfăceau aceste nevoi primare aristocrații lui Ludovic al XIV-lea. Aceeași poveste e și cu spălatul.

Civilizarea e treptată în orice societate și nu are nicio legătură cu tradiția. Că atunci și toaleta din grădină o putem numi tradițională, deși omul și-ar dori o baie cum trebuie, doar că nu are bani. Ce are de-a face asta cu minoritățile sexuale sau cu familia creștină? Și hai să fim sinceri: în cuplurile homosexuale nu a existat niciodată beție, violență, exploatare emoțională?

Aceste discursuri arată cât de îngust putem gândi noi, cei care ne considerăm mințile deschise ale secolului. Pentru că toate aceste mizerii din casele noastre - de la exploatare la violență - sunt bolile unei societăți, nu urmările unei opțiuni de viață familială - fie ea creștină sau militantă pentru egalitate absolută.

Cei care au cunoscut cu adevărat familii creștine știu că nu există nicio legătură între comportamentul lor și știrile de la ora 5. Familia cu adevărat creștină nu se bate, nu stabilește destinul femeii la cratiță, fiindcă se vede ca un singur trup. Sunt membrii unei familii normale, care se iubesc și se respectă, care se ajută în toate și care cred și se roagă pentru mântuirea lor și a celor din jur.

Cei care se cred marii deschizători de drumuri ai celor oropsiți și minoritari, dar care cum aud de o bătaie sau un viol sar repede cu prejudecata „familia tradițională”, sunt, de fapt, opusul a ceea ce se consideră. Sunt cei care privesc doar într-o direcție și care cred că au o foarte mare înțelegere, jignind într-o propoziție simplă (sau chiar o simplă sintagmă) pe toți cei care, într-un fel sau altul, se consideră creștini. De la oamenii simpli din jur, până la bunicii, frații și surorile lor.Un articol de: Moni Stănilă Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolulEditorial 21 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

 

 


Cele mai citite articole Timpul.md