Astăzi 26 Septembrie 2018, Miercuri - Ultima actualizare la ora 18:11
Abonamente

Soroca 7 Iunie 2010, ora 09:27    Din editia print

Soroca„Fanfara Argintie”, la ediţia a XII-a

Marime Font
Imagini: 3

Pentru două zile, timp în care s-a desfăşurat Festivalul-concurs Naţional „Fanfara Argintie”, oraşul Soroca s-a transformat într-o scenă mare. În prima zi a festivalului, în cinci părţi diferite ale oraşului, pentru toţi sorocenii, au cânt câteva dintre fanfarele invitate din toată republica. În următoarea zi, toţi participanţii au defilat pe străzile centrale ale Sorocii, incitând orăşenii să-i urmeze, după care, pe Piaţa Libertăţii din centrul oraşului, a urmat un recital al fanfarei prezidenţiale, oaspetele festivalului. Interpreţii nu numai că au cântat cele mai vestite compoziţii în aranjament deosebit, dar au şi dansat. Oaspete de onoare al festivalului a fost şi fanfara „Dunărea de Jos” din oraşul Galaţi, România, care a înveselit sorocenii cu un recital de melodii folclorice.

Deoarece toţi s-au adunat pentru a afla cine dintre ei este cel mai bun, a urmat concursul propriu-zis. Cea de-a XII-a ediţie a festivalului a adunat 14 orchestre de fanfară, care au concurat la două secţiuni: copii şi maturi. Chiar dacă unele instrumente depăşeau cu mult în mărime micii muzicieni, aceştia s-au manifestat în cel mai bun mod în cadrul concursului, încântând auzul publicului şi al juriului. Cei care au apreciat prestaţiile orchestrelor de fanfară au fost: Nicolae Babin, conducător artistic şi prim-dirijor al orchestrei prezidenţiale a Republicii Moldova, preşedintele juriului; Iustina Scarlat, preşedinta CNCP; Nicolae Usaciov, artist al poporului din RM; Vasile Feodorean, coordonatorul festivalului, specialist principal la CNCP;

Oleg Volontir, şef de secţie la CNCP; Grigore Bucătaru, şeful Secţiei raionale cultură; Anatol Cazacu, lector superior la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice; Grigore Zănoagă, fondatorul festivalului, şi compozitorul Valentin Dânga. Aşa cum un concurs presupune triumful unora asupra celorlalţi, la sfârşitul concursului au fost aleşi cei mai buni. La secţiunea copii, pe locul I s-a plasat fanfara de copii din Zaim, Căuşeni, urmată de fanfara de copii din Ustia, Dubăsari, iar locul III l-au împărţit fanfara de copii de la Liceul „Nicolae Iorga” din Chişinău şi fanfara de copii din Hârbovăţ, Anenii Noi. Juriul însă a oferit şi o menţiune fanfarei de copii din Zăicani, Râşcani. La secţiunea fanfare maturi s-au învrednicit de Premiul III fanfarele de la Casa raională de cultură Drochia şi cea din Colicăuţi, Briceni, Premiul II - fanfara din oraşul Comrat, iar Premiul I l-a câştigat gazda, fanfara de la Palatul de cultură Soroca. A cucerit din primele note publicul şi juriul fanfara „Vasile Amarfii”, care s-a întors acasă, la Nisporeni, cu Premiul Mare al festivalului.Orchestrele de fanfară de la Casa de cultură Slobozia Mare, Cahul, şi fanfara din oraşul Sângerei au primit menţiune din partea juriului. Iar Mircea Martâniuc, preşedintele raionului Soroca, a mai oferit două premii, pentru cea mai bună interpretare, fanfarei de la Palatul de cultură Soroca şi fanfarei de copii din s. Zaim, r-l Căuşeni. Autorităţile au mai împărţit şi Diplome de gratitudine oaspeţilor din România, organizatorilor, unor participanţi şi membri ai juriului.

Sorocenii au rămas impresionaţi de acest festival. Ecoul de fanfară va mai răsuna mult în memoria lor, iar peste trei ani fanfarele vor reveni la Soroca.

De la Soroca, pentru TIMPUL,
Tatiana Zabulica

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 25 Septembrie 2018, ora: 23:44 de Ana Marchitan

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă Din editia print

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă

Rușii consideră că nu e timpul potrivit pentru acordarea autocefaliei Bisericii de la Kiev, în timp ce ucrainenii dau asigurări că numai așa se va face dreptate

( ) Citeşte tot articolulOpinii & Editoriale 26 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Râmătorii de sensuri

Totul e înspăimântător de simplu: când ne naștem, fiecăruia, Dumnezeu îi dă câte un Boț de lut, căruia noi îi zicem DESTIN, îi pune în față un CRONOMETRU, dă startul și în perioada de timp rezervată noi trebuie să reușim să modelăm ceva din el.

() Citeşte tot articolul

Editorial 24 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 24 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Republica Moldova cu o mână dă, cu alta lovește

Republica Moldova e un ceas cu rotițele stricate. Sau, mai degrabă, fiecare rotiță funcționează de capul ei. Iar dacă ele nu funcționează cum trebuie, nu avem nici oră, nu avem nici ceas. Moldova ca stat e de mult timp nefuncțională.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

 


Cele mai citite articole Timpul.md