Soroca

„Fanfara Argintie”, la ediţia a XII-a

Deoarece toţi s-au adunat pentru a afla cine dintre ei este cel mai bun, a urmat concursul propriu-zis. Cea de-a XII-a ediţie a festivalului a adunat 14 orchestre de fanfară, care au concurat la două secţiuni: copii şi maturi. Chiar dacă unele instrumente depăşeau cu mult în mărime micii muzicieni, aceştia s-au manifestat în cel mai bun mod în cadrul concursului, încântând auzul publicului şi al juriului. Cei care au apreciat prestaţiile orchestrelor de fanfară au fost: Nicolae Babin, conducător artistic şi prim-dirijor al orchestrei prezidenţiale a Republicii Moldova, preşedintele juriului; Iustina Scarlat, preşedinta CNCP; Nicolae Usaciov, artist al poporului din RM; Vasile Feodorean, coordonatorul festivalului, specialist principal la CNCP;

Oleg Volontir, şef de secţie la CNCP; Grigore Bucătaru, şeful Secţiei raionale cultură; Anatol Cazacu, lector superior la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice; Grigore Zănoagă, fondatorul festivalului, şi compozitorul Valentin Dânga. Aşa cum un concurs presupune triumful unora asupra celorlalţi, la sfârşitul concursului au fost aleşi cei mai buni. La secţiunea copii, pe locul I s-a plasat fanfara de copii din Zaim, Căuşeni, urmată de fanfara de copii din Ustia, Dubăsari, iar locul III l-au împărţit fanfara de copii de la Liceul „Nicolae Iorga” din Chişinău şi fanfara de copii din Hârbovăţ, Anenii Noi. Juriul însă a oferit şi o menţiune fanfarei de copii din Zăicani, Râşcani. La secţiunea fanfare maturi s-au învrednicit de Premiul III fanfarele de la Casa raională de cultură Drochia şi cea din Colicăuţi, Briceni, Premiul II – fanfara din oraşul Comrat, iar Premiul I l-a câştigat gazda, fanfara de la Palatul de cultură Soroca. A cucerit din primele note publicul şi juriul fanfara „Vasile Amarfii”, care s-a întors acasă, la Nisporeni, cu Premiul Mare al festivalului.

Orchestrele de fanfară de la Casa de cultură Slobozia Mare, Cahul, şi fanfara din oraşul Sângerei au primit menţiune din partea juriului. Iar Mircea Martâniuc, preşedintele raionului Soroca, a mai oferit două premii, pentru cea mai bună interpretare, fanfarei de la Palatul de cultură Soroca şi fanfarei de copii din s. Zaim, r-l Căuşeni. Autorităţile au mai împărţit şi Diplome de gratitudine oaspeţilor din România, organizatorilor, unor participanţi şi membri ai juriului.

Sorocenii au rămas impresionaţi de acest festival. Ecoul de fanfară va mai răsuna mult în memoria lor, iar peste trei ani fanfarele vor reveni la Soroca.

De la Soroca, pentru TIMPUL,
Tatiana Zabulica

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *