Astăzi 24 Mai 2019, Vineri - Ultima actualizare la ora 17:05
Abonamente

Editorial 30 August 2016, ora 07:54    Din editia print

Marime Font

Fapte, nu vorbe!

Ziarul TIMPUL, într-un timp apropiat, va aniversa 15 ani de la lansarea pe piață în R. Moldova. Atunci, în 2001, în anul venirii la putere a lui Voronin, era greu de anticipat care va fi viitorul mass-mediei românești din R. Moldova. Totuși, prin fapte, prin muncă și prin credința în adevăr, Constantin Tănase a reușit fondarea unei instituții media de referință, pe care promitem s-o menținem la fel și în anii ce urmează.

Ultimul an a fost unul deosebit de încărcat. În septembrie 2015, TIMPUL a lansat o editură cu același nume, care a început să publice o serie de volume, dedicate recuperării memoriei istorice. „Ștefan cel Mare” de A. Boldur a fost editată de noi în peste 5000 de exemplare. A urmat și „Istoria Basarabiei” (în două volume), apoi Mihai Viteazul de P. Panaitescu. În această toamnă vom edita mai multe volume din aceeași serie, toate au același scop, să ofere publicului din RM posibilitatea să cunoască și altceva, decât le-a fost servit de propaganda otrăvită sau de retorica bolșevică din trecut.

Trebuie să recunoaștem că până la lansarea volumului despre Ștefan cel Mare, era greu de știut care va fi reacția cititorilor față de un asemenea volum. Reacțiile pozitive venite din mediul academic sau educațional și lansările de carte din Paris, Ploiești, București sau Soroca, ne-au convins că cititori de carte istorică există. În prezent, regretabil, nu există edituri dornice și capabile să publice cărți de istorie adevărată, la prețuri acceptabile și apte să le promoveze corespunzător. Editura TIMPUL este mai mult decât o serie de volume, este un prim pas, care mi-a demonstrat că faptele bine gândite nu pot să nu aibă un efect pozitiv, atât pentru noi, cei care am muncit la ele, cât și pentru publicul larg.
Nimic nu este mai simplu decât vociferarea unor opinii la TV sau în presă – „trebuie să facem aia”, „trebuie să facem așa”, „trebuie de…” - sunt o parte a bolilor, de care suferă această societate post-totalitară, care nu face altceva decât să ceară în permanență de la alții să facă ceva, în timp ce ei, nu vor și nu fac mai nimic. Timpul declarațiilor tăioase, a replicilor acide și a părerilor extravagante se cam duce. Trăim într-o epocă, unde capacitatea de a face ceva e mai importantă decât simpla declarație a unor idei. Nu putem sta cu mâinile în sân să urmărim cum agenții de influență din est dictează tonul în societate, prin posturile lor de televiziune. Ziarul TIMPUL prin exemplul său arată că orice efort, care vizează un interes pentru societate, va fi susținut de public și va avea succes.


Un proverb spune că Timpul le rezolvă pe toate. Așa am reușit să rezistăm 15 ani și, cu certitudine vom lupta, cel puțin ca până acum, ca să mai rezistăm încă pe atâta. Totuși, în prezent, publicul din RM nu se mai informează numai din ziare sau din internet. Televiziunea rămâne o sursă majoră de informare pentru o parte mare din societate, iar cine urmărește piața audiovizualului din RM știe cât de polarizate sunt instituțiile media. Pe de-o parte, sunt televiziunile din jurul lui Vlad Plahotniuc, care promovează intens succesele guvernării și critică vehement adversarii politici sau de afaceri, pe cealaltă parte, e Jurnal TV, care critică intens guvernarea și promovează fără jenă o grupare politică (cică, de opoziție). Pe lângă ele, mai sunt și alte câteva posturi, dar la fel au o poziție extrem de polarizată, un exemplu ar fi NTV-ul lui Dodon, care retransmite în R. Moldova un post tv rusesc, deținut de către compania „Gazprom”.

Sigur că nu scăpăm ușor de proverbul „cine plătește comandă muzica”. De aceea, posturile de mai sus duc o politică editorială, care convine intereselor de moment ale patronilor/finanțatorilor lor. Pornind de la realitatea din audiovizualul nostru, având ca model efortul gigantic făcut de Constantin Tănase în 2001, am decis, în iarna acestui an, că trebuie să avem un post tv la Chișinău. În mai am obținut licența de la CCA, toată vară am muncit la construcția studioului, iar în septembrie, îl vom lansa.

De ce v-ați uita la 10TV?

Pentru prima dată, în 25 de ani de la independența de Moscova și de la revoluția din România, în spațiul informațional românesc apare un post de televiziune făcut din banii donatorilor, care răspunde exclusiv în fața lor. Niciun leu cheltuit pentru crearea 10TV n-a venit de la vreun partid politic sau grupare financiară, care ne-ar limita sau cenzura politica editorială. Trăind într-o societate polarizată, care uneori îți creează senzația chiar de lumi paralele. Știm că orice am spune, ar putea fi interpretat de unii sau de alții. Fie că „lovim” prea tare în unii, fie că „lovim” prea puțin, sau prea des.

Constantin Tănase, într-un editorial din 2013, cu ocazia aniversării TIMPUL-ui spunea: „Jurnalismul este un câmp minat, este o zonă a mizeriei și trebuie să te suprasoliciți moral zilnic ca să nu devii și tu un producător de mizerii”.

E timpul ca societatea din R. Moldova să aibă acces și la un post de televiziune care să nu producă mizerii. Din acest motiv, am decis să stabilim o colaborare cu Platforma Unionistă Acțiunea 2012 și Tinerii Moldovei, care au demonstrat, în ultimii ani, că sunt capabili să se suprasolicite moral zilnic, pentru a scoate din blazare societatea noastră. În parteneriat cu ei, postul 10TV va produce conținut sincer și onest pentru a oferi o șansă publicului din RM să audă nu doar opiniile unor grupări de interese politico-financiare.

Am acceptat să difuzăm pe „10TV” materiale create de „Unirea TV” pentru că avem convingerea că doar printr-un efort colectiv și dezinteresat putem reuși în emanciparea și maturizarea societății din RM. Aceasta a stagnat în toți anii tocmai pentru că presa și societatea civilă le-a servit pe tavă teme otrăvite.

P.S. Celor care deja planifică cum să ne atace îi sfătui să-și piardă timpul pe altceva, să le fie clar la toți: vom lupta și nu vom ceda până nu vom învinge.

Un articol de: Silviu Tănase Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 24 Mai 2019, ora: 16:30 de Mihaela Culcinschi

Vicepremierul pentru Integrarea Europeană Iurie Leancă, a acordat un interviu pentru TIMPUL în calitate de candidat la funcția de europarlamentar din partea României. Acesta figurează în lista Partidului Pro România, condus de ex-premierul de peste Prut, Victor Ponta....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Mai 2019, ora: 15:01

Nave militare ruse au efectuat exerciții în Marea Neagră, utilizând rachete de croazieră Kalibr şi sisteme de artilerie, a anunțat joi marina rusă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Mai 2019, ora: 14:58

La OrheiLand a început montarea roller-coasterului care va fi inaugurat la 1 iunie

La OrheiLand a început montarea roller-coasterului care va fi inaugurat la 1 iunie

La OrheiLand a început montarea celui mai modern roller coaster din întreaga regiune, care va funcționa în acest sezon estival și care se anunță a fi principala atracție a parcului de distracții în acest an.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Mai 2019, ora: 14:49

Moldovenii, indignați de comportamentul lui Andrei Năstase. Oamenii consideră că liderul PPDA trebuie să ceară scuze jurnaliștilor

Atacurile fostului procuror din perioada regimului comunist, Andrei Năstase, asupra jurnaliștilor provoacă antipatie față de acest politician. De această părere sunt oamenii care, au comentat agresivitatea actualului deputat faţă de reprezentanţii instituțiilor media pe care acesta nu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Mai 2019, ora: 14:49

Negru: Spre deosebire de liderii PAS și PPDA, americanii nu consideră că PD este întruchiparea tuturor relelor pe pământ

Strategia post-electorală a PAS şi PPDA s-a dovedit a fi un joc steril, care durează prea mult şi poate avea consecinţe grave pentru Republica Moldova. De această părere este jurnalistul Nicolae Negru, într-un editorial publicat de Ziarul Naţional. În opinia sa, politicienii...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Mai 2019, ora: 14:45

STOP FALS! Trustul Jurnal promovează un fake news despre starea sănătății a liderului PDM. Domnul Plahotniuc se află în formă maximă

Ştirea despre pretinsele probleme de sănătate ale liderului PDM, Vlad Plahotniuc, tirajată de trustful Jurnal, este o minciună impardonabilă. Declaraţia aparţine purtătorului de cuvânt al Partidului Democrat, Vitalie Gămurari.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Mai 2019, ora: 14:44

„Dezastru democratic” // Sute de cetățeni ai UE au fost ÎMPIEDICAȚI să voteze pentru Parlamentul European în Marea Britanie: „Votați în țările voastre”

Sute de cetățeni europeni au fost împiedicați să voteze pentru Parlamentul European, în Marea Britanie. Principalul mesaj pe care l-au auzit aceștia la secțiile de votare a fost – mergeți să votați în țările voastre, scrie publicația britanică The Independent.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 21:00 de George Mârzencu

ISTORIE /// „Partizanii moldoveni” erau bandiți ruși

ISTORIE /// „Partizanii moldoveni” erau bandiți ruși Din editia print

„Grupul atacă și jefuiește populația fără milă. Din această cauză, oamenii din partea locului îi detestă ca pe niște tâlhari bețivani”, raportau sovieticii despre activitatea partizanilor 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:36

(video) Andrei Năstase atacă ONG-urile de media: „Este unul la noi care se dă mare guru în societate...”

Șeful Platformei DA, Andrei Năstase, a atacat ONG-urile de media în cadrul unei emisiuni online, pentru faptul că a fost inclus în panoul „Inamicii Presei” ce a fost instalat în fața Parlamentului Republicii Moldova pe data de 3 mai 2019. Năstase a ajuns să fie...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:35

Politolog, despre eventuale proteste organizate de Blocul ACUM: Sunt greu realizabile

Politologul Dionis Cenușă susține că, liderii Blocului ACUM au sugerat recent că vor să organizeze proteste în masă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:06

Partidul ȘOR a început lucrările pentru iluminarea stradală în al șaptelea sat din circumscripțiile sale

Partidul ȘOR a început lucrările pentru iluminarea stradală în al șaptelea sat din circumscripțiile sale

Partidul Politic „ȘOR” este singura formațiune politică parlamentară care a început realizarea programului său electoral chiar în condițiile în care Parlamentul nu și-a început activitatea din cauza unor interese politice înguste ale altor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:05

Dodon, despre ACUM: eu vreau să condamn egoismul politic și ambițiile exagerate ale unor deputați, apucați-vă de lucru sau mergeți la anticipate

Președintele Igor Dodon a dat un ultimatum deputaților. Șeful statului a oferit două săptămâni pentru depășirea actualei crize politice. În caz contrar, va dizolva Parlamentul ales pe 24 februarie. Declarațiile au fost făcute la un briefing de presă. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:04

VIDEO | Deputaţii PAS-DA au fost ieri în sala de şedințe a Parlamentului pentru a-şi face SELFIE

Aşa-zisa şedinţă specială a Parlamentului, convocată ieri de deputaţii blocului ACUM, a fost doar un bun prilej pentru ca unii dintre aceştia să-şi facă selfie în Parlament.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:03

Zelenskii l-a numit pe avocatul personal al oligarhului Kolomoiskii în calitate de șef al administrației prezidențiale

Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenskii l-a numit în calitate de șef al administrației aparatului prezidențial pe consilierul său în problemele juridice, care este și avocatul personal al oligarhului Igor Kolomoiskii, Andrei Bogdan. Ordinul a fost publicat pe site-ul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 14:34

OPINIA EXPERTULUI // Rusia PIERDE timpul și Transnistria

Rusia pierde timpul în situaţia cu Transnistria şi toate acestea se pot sfârşi foarte trist, consideră analistul politic Alexandr Angheli.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 10:05

Jurnalist: Faptul că blocul ACUM încă până la alegeri a semnat că nu va negocia cu nimeni, iar negocierea este principalul instrument al activității politice, înseamnă că este vorba de lipsă de rațiune

Atunci când o formațiune politică face greșeli și insistă pe acestea până în pânzele albe, acestea sunt simptome îngrijorătoare și înseamnă o boală politică incurabilă care duce, inevitabil, la o moarte politică. Despre aceasta spune jurnalistul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 09:55

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 22 MAI 2019. SOARELE A INTRAT ÎN ZODIA GEMENI

Horoscopul zilei de 22 mai 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 22 mai 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 22 mai 2019 spune...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 21:59

Ironic: după demiterea de către oligarhul Usmanov a redacției politice de la Kommersant, articolele politice sunt scrise de ”luptătorul cu oligarhii” din Moldova, Soloviov

După concedierea redacției politice a ziarului Kommersant, deținute de oligarhul rus Alișer Usmanov, articolele politice sunt scrise de Vladimir Soloviov. Ultimul dintre acestea vizează învestirea oficială a noului președinte al Ucrainei Vladimir Zelenski și a provocat reacții...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 17:13

Un deputat socialist prezintă câteva argumente, care arată că Maia Sandu și Andrei Năstase nu au habar de legislația Republicii Moldova

Așa-zisa ședință specială a Parlamentului, convocată astăzi de deputații blocului politic ACUM este un spectacol de prost gust, montat de Andrei Năstase și Maia Sandu. Este reacția deputatului PSRM Grigore Novac, publicată pe Facebook.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 17:12

Sandu, răspuns la solicitarea de verificare a veniturilor lui Năstase: dacă nu poate justifica legalitatea lor, să răspundă conform legii

Orice funcționar trebuie să fie verificat pentru confirmarea legalității veniturilor și provenienței proprietăților. Iar dacă nu va putea să justifice legalitatea lor – să dea socoteală în fața legii. Astfel a comentat liderul PAS, Maia Sandu, demersul democratului Sergiu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 17:08

FAGURA - prima platformă inovatoare de investiții a fost lansată în cadrul primei conferințe FinTech din Moldova

FAGURA - prima platformă inovatoare de investiții a fost lansată în cadrul primei conferințe FinTech din Moldova

 În cadrul primei conferințe de FinTech din Moldova, care a avut loc pe 17 mai 2019 la Chișinău, a fost lansată oficial opțiunea de investiții pe Fagura.com, o platformă inovatoare care permite oamenilor să se împrumute sau să investească bani fără ajutorul băncilor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 16:10

Blogger: Avem dreptul să cunoaștem de unde Năstase este milionar, are case în Moldova și Germania, mașini scumpe și bani pentru călătoriile la Frankfurt

Bloggerul Corneliu Gandrabur speră că autoritățile germane, dar și Fiscul din Moldova vor furniza informații privind veniturile reale ale liderului PPDA Andrei Năstase, dar și impozitele plătite de acesta și colegii săi din blocul politic ACUM. O interpelare în acest sens a fost...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 15:20

Cum arată Arena Chișinău și la ce etapă sunt lucrările de construcție (VIDEO)

Lucrările de renovare a Arenei Chișinău sunt în toi. Astăzi, fostul președinte al Parlamentului și vicepreședintele PDM, Andrian Candu a mers la fața locului pentru a vedea la ce stare sunt lucrările.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 14:25

MILIARDE DE RUBLE, depistate în casa unui colonel FSB din Rusia. Banii erau ţinuţi în genţi şi cutii (VIDEO)

MILIARDE DE RUBLE, depistate în casa unui colonel FSB din Rusia. Banii erau ţinuţi în genţi şi cutii (VIDEO)

Aproape 12 miliarde de ruble, echivalentul a 186 milioane de dolari SUA, au fost găsite în casele angajaţilor Serviciului Federal de Securitate (FSB) din Rusia, care au fost reţinuţi pentru corupţie. Este vorba despre Kiril Cerkalin, care activa în cadrul departamentului pentru...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)