Astăzi 13 Iulie 2020, Luni - Ultima actualizare la 12 Iulie 2020
Abonamente

Interviu 28 Martie 2013, ora 07:00    Din editia print

„Fără asigurări medicale nu vom avea sistem de sănătate performant!”

Marime Font

Interviu cu Mircea Buga, director general al Casei Naționale de Asigurări în Medicină

- Dle director general, ce reprezintă acest termen limită, 31 martie, pentru achitarea polițelor de asigurare medicală și la ce categorie de cetățeni se referă această dată?
- Suntem în etapa de finalizare a achitării primelor de asigurare medicală în sumă fixă. Subliniez că nu este vorba despre persoanele angajate, de cei cărora contribuția la fondul de stat li se reține din salariu, ci este vorba despre cea de-a treia categorie de populație, cei care au obligația de a-și procura polița de asigurare medicală. 31 martie e termenul limită stabilit prin legea care este în vigoare încă din anul 2004. Nu este un lucru nou, ci unul care ar trebui să fie cunoscut de către populație. Pentru agricultori mai avem un termen, până la 31 octombrie, iar reducerile pentru cei care se asigură până la termen sunt de 50%, respectiv 75% pentru agricultori. Fiind în perioada de achitare a primelor, desigur și noi ne-am propus să derulăm o campanie de informare a populației, una destul de masivă. Este vorba despre scrisori de înștiințare adresate cetățenilor aflați în evidențele noastre, inclusiv cei din zonele rurale, mai ales că statistica ne arată că majoritatea celor care trebuie să își achite aceste polițe sunt din zona rurală. Este vorba despre proprietari de întreprinderi individuale, de terenuri agricole, deținători de patente, avocați, notari, executori judecătorești etc., adică acea categorie denumită generic autoangajați.

- Ce se întâmplă cu persoanele care au emigrat, fie și temporar, în alte țări și care au primit asemenea scrisori? Sunt și aceste persoane obligate să procure asigurarea?
- În R. Moldova, din păcate, un număr mare de populație a emigrat. Desigur că și ei au primit scrisori de înștiințare și ar fi bine ca în această perioadă, în care mai pot procura prime de asigurare, să se prezinte la agențiile teritoriale să-și confirme statutul lor. Scopul nostru este să formăm o bază de date a persoanelor care într-adevăr sunt plecate peste hotare cu acte în regulă, pentru a le putea scoate din lista celor care trebuie să procure obligatoriu polițele de asigurare. Atunci când noi nu cunoaștem nimic despre statutul lor, ei rămân în listele datornicilor față de fondurile de asigurări medicale obligatorii, pentru că formal ei se află în R. Moldova, devenind o problemă nu doar pentru fondul de asigurări, dar și față de alte plăți obligatorii către stat precum impozitul pentru imobil, taxa pentru drumuri și multe alte lucruri.

Loading...


- În condițiile actuale ale țării este potrivită obligativitatea procurării unei polițe medicale?
- Sistemul de Asigurări Medicale funcționează din 2004, iar legea este aprobată din 1998 și nu este un sistem diferit de sistemele europene de asigurări medicale obligatorii. Oriunde în lume este obligatorie procurarea polițelor medicale, toată populația oricărui stat european, inclusiv cea din R. Moldova este obligată să contribuie direct sau indirect la fondul de sănătate. Direct, achitând prima de asigurare din salariu, sau indirect, prin intermediul statului. Dacă este să vorbim de țara noastră, atunci statul asigură 14 categorii de persoane, adică un milion 700 de mii de persoane. Astfel, populația ar trebui să înțeleagă că asigurarea obligatorie nu este un moft, și deseori oamenii se întreabă de ce să achite prima de asigurare dacă sunt perfect sănătoși și care este sensul să achite polița de asigurare medicală, cu toate acestea, aș vrea să menționez că legea este obligatorie pentru toți și fără contribuțiile solidare la un fond de asigurări medicale cum ar fi Fondul Social de Asigurări Medicale noi nu vom obține fonduri suficiente pentru întreținerea sistemului de sănătate.
Sistemul de sănătate costă foarte scump. Medicamentele din R. Moldova, ca preț, sunt aproape de cele din spațiul european, de asemenea, întreținerea instituțiilor medicale costă. În R. Moldova cu toate fondurile acumulate fie de la stat, fie din prime de asigurare, noi reușim să achităm anual aproximativ o sută de euro pe cap de locuitor, pe când în Europa media este în jur de patru-cinci mii de euro pentru o persoană. De aceea este foarte important ca oamenii să înțeleagă că, atunci când își procură prima de asigurare, ei contribuie pentru acei care au nevoie de serviciul de sănătate în anul respectiv. În acest an am oferit bani pentru realizarea operațiilor de transplant de rinichi și ficat, care pot ajunge la sume de sute de mii de lei, prima de asigurare a unui cetățean neacoperind nici pe departe costul unui transplant.

- Calitatea serviciilor medicale se ridică la nivelul cotizațiilor populației?
- Într-adevăr, este o problemă și aici trebuie să facem o distincție clară. Între sistemul de finanțare, ceea ce presupune acumularea unei prime pentru întreținerea și menținerea sistemului de sănătate și prestarea acestor servicii, spre regret, în R. Moldova există lacune mari la capitolul calității prestării serviciilor medicale, însă, iarăși, intrăm într-un cerc vicios, nu ne dorim să achităm prima de asigurare fiindcă serviciile oferite nu sunt de calitate, pe de altă parte, cum să obținem această calitate dacă nu achităm prima de asigurare. Cu toate că se lucrează mult la îmbunătățirea calității, totuși, fondurile sunt limitate. Încercăm să mărim pachetul de servicii medicale, se încearcă îmbunătățirea calității și desigur încercăm să investim și prin fonduri de dezvoltare a companiei în infrastructura serviciilor medicale, prin procurarea de echipament, tehnologii noi, dar asta durează. Un sistem ca R. Moldova, care are abia opt ani de funcționare, nu poate soluționa instantaneu toate problemele acumulate de zeci de ani în sistemul de sănătate propriu-zis. În Germania, chiar dacă sistemul de asigurări medicale are 150 de ani, îl ajustează și modifică, dar nu schimbă esența solidară și esența de obligativitate a primelor de asigurare. Mai avem o problemă, mentalitatea care trebuie schimbată atât cetățenilor, cât și lucrătorilor medicali. Desigur, ea nu poate fi schimbată într-un termen atât de scurt, fiindcă multă lume este deprinsă cu vechiul sistem, cel de tip sovietic, bazat pe acces liber și gratuit la toate serviciile. Acum suntem în condiții economice de piață diferite și austere, mai ales că în ultima perioadă ne mai confruntăm și cu criza economică. Deci, există anumite limite în spectrul serviciilor și pachetului de servicii medicale. Și desigur, obișnuința medicilor cu anumite plăți și mituiri efectuate direct de către cetățeni, fenomen, care, din păcate își mai are locul în sistemul nostru de sănătate.

- Cum încercați să combateți această mentalitate de tip sovietic?
- Informarea populației, și anume expedierea acestor scrisori care au un aspect oficial, a dus la creșterea numărului de persoane asigurate. Comparativ cu anul precedent, până la 20 martie, am avut o totalizare cu directorii de agenții teritoriale, de unde am aflat că în acest an s-au înregistrat cu patru mii de persoane care s-au asigurat mai mult ca în aceeași perioadă a anului precedent, cu toate că mai avem timp până la sfârșitul anului și este o creștere de zece la sută comparativ cu anul trecut, pe care noi o apreciem. Acești bani vor fi utilizați mai departe pentru procurarea mai multor medicamente, să alimentăm mai bine pacienții, să procurăm utilaje moderne, să mărim salariul lucrătorilor medicali. Este o dinamică și numărul de persoane asigurate este în creștere. Dacă în 2004, 63 la sută erau asigurate, acum 82 la sută din persoane sunt asigurate.

- La ce riscuri se expun cei care nu achită primele de asigurare medicală?
- Cei care nu-și procură asigurarea, care îți garantează un pachet amplu de servicii medicale, în cazul unei maladii, riscă să ajungă într-o situație financiară incertă. Nimeni nu este scutit de traumatisme, accidente, intervenții chirurgicale urgente. De asemenea, orice lege propune măsuri de sancționare în cazul nerespectării. Chiar și această scrisoare de informare a cetățenilor atrage atenția că o anumită persoană este în lista potențialilor plătitori ai primei de asigurare, deci, urmează să se asigure individual. Important este ca cetățenii să nu ignore mesajul și să se prezinte la agențiile teritoriale de asigurare să demonstreze cu ajutorul unor anumite acte că nu mai sunt în țară. Cetățenii care eventual sunt pasibili de a fi incluși în categoria asigurată de către stat, dar nu cunosc acest lucru, acolo pot primi informațiile necesare. De asemenea, este important ca ei să nu să se alerteze și să nu creadă că este o problemă majoră, este o chestie de informare.

Un articol de:
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Internațional 12 Iulie 2020, ora: 10:51

40.000 de ruși au scandat „PUTIN, DEMISIA” în timpul protestelor față de arestarea unui guvernator din Orientul Îndepărtat

40.000 de ruși au scandat „PUTIN, DEMISIA” în timpul protestelor față de arestarea unui guvernator din Orientul Îndepărtat

Zeci de mii de oameni au strigat "Putin, demisia" în timpul unui protest față de arestarea unui guvernator local dintr-un oraș aflat la granița cu China și aproape de oceanul Pacific, scrie Digi24.ro

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Iulie 2020, ora: 11:29

Față de iunie 2019 prețurile la Fructe au crescut cu aproape 40% la ouă cu 57% iar la energia electrică cu 10%

Față de iunie 2019 prețurile la Fructe au crescut cu aproape 40% la ouă cu 57% iar la energia electrică cu 10%

Biroul Naţional de Statistică informează că în luna iunie 2020 inflaţia anuală (pentru ultimele 12 luni) a constituit 4,25%, inclusiv la: produse alimentare – 8,48%, mărfuri nealimentare 0,30% și servicii prestate populaţiei – 3,53%.

( ) Citeşte tot articolul

UE / Nato 11 Iulie 2020, ora: 10:53

Statele Unite ar urma să investească peste 130 de milioane de dolari pentru modernizarea bazei aeriene de la Câmpia Turzii, cea mai mare investiție într-un proiect militar american în Europa pentru anul 2021

Statele Unite ar urma să investească peste 130 de milioane de dolari pentru modernizarea bazei aeriene de la Câmpia Turzii, cea mai mare investiție într-un proiect militar american în Europa pentru anul 2021

Potrivit publicației Stars and Stripes, citată de hotnews.ro, baza de la Câmpia Turzii va deveni un hub pentru operațiunile Forțelor Aeriene SUA în sud-estul Europei.

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 11 Iulie 2020, ora: 10:17

CNA-ul condus de consilierul lui Dodon anunță un „mare” caz de corupție / A încercat să mituiască un polițist de frontieră cu... 100 de dolari. MARELE CORUPT riscă 5 ani de închisoare

CNA-ul condus de consilierul lui Dodon anunță un „mare” caz de corupție / A încercat să mituiască un polițist de frontieră cu... 100 de dolari. MARELE CORUPT riscă 5 ani de închisoare

Un bărbat din Ceadîr-Lunga este cercetat penal de ofițerii Direcției Generale Teritoriale Sud a CNA și procurorii anticorupție într-un dosar de corupere activă. Acesta ar fi propus unui ofițer de investigații din cadrul Direcției regionale Sud a Poliției de frontieră 100 de...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 11 Iulie 2020, ora: 10:09

Fostă ministră a Justiției, despre rezilierea contractului de concesionare a aeroportului: „Dodon face în fel și chip ca țara să piardă 900 mln USD”

Fostă ministră a Justiției, despre rezilierea contractului de concesionare a aeroportului: „Dodon face în fel și chip ca țara să piardă 900 mln USD”

Urmăriți acțiunile lui Dodon dacă vreți să vedeți cum mai zboară un miliard de dolari din Republica Moldova. Astfel a comentat fosta ministră a Justiției, Olesea Stamate, acțiunile de ieri ale guvernării privind rezilierea contractului de concesionare a Aeroportului Internațional...

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 11 Iulie 2020, ora: 09:01

O familie din România câștigă, în medie, puțin peste 1.000 euro/lună

O familie din România câștigă, în medie, puțin peste 1.000 euro/lună

Veniturile totale medii lunare ale unei gospodării din România, în termeni nominali, au fost de 5.119 lei în primul trimestru al acestui an, din care s-au cheltuit în medie 4.269 de lei, potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS).

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 11 Iulie 2020, ora: 08:40

Ungurii tocmai au luat o decizie scandaloasă. Au bătut palma cu rușii într-un domeniu sensibil

Ungurii tocmai au luat o decizie scandaloasă. Au bătut palma cu rușii într-un domeniu sensibil Foto: simbol

Conform unui comunicat, compania energetică controlată de statul ungar MVM Zrt. și Rusatom Service Rt., filială a corporației ruse de stat pentru energie atomică Rosatom, au înființat o firmă mixtă în Ungaria.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 11 Iulie 2020, ora: 08:30

Republica Moldova primeşte a doua tranşă din asistenţa macrofinanciară oferită de Uniunea Europeană

Republica Moldova primeşte a doua tranşă din asistenţa macrofinanciară oferită de Uniunea Europeană

Comisia Europeană, în numele UE, a aprobat vineri, 10 iulie, debursarea a 30 de milioane de euro din asistența macrofinanciară pentru Republica Moldova. Aceasta este cea de-a doua și ultima tranșă din cadrul actualului program de asistență macrofinanciară, prima tranșă în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Iulie 2020, ora: 07:37

Alina Bica, condamnată definitiv la 4 ani de închisoare cu executare, a fost prinsă de poliţişti în Italia

Alina Bica, condamnată definitiv la 4 ani de închisoare cu executare, a fost prinsă de poliţişti în Italia

Fosta şefă a DIICOT Alina Bica va fi adusă în ţară, vineri seară, după ce fusese dată în urmărire de poliţie, potrivit conducerii Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR).

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 11 Iulie 2020, ora: 07:37

Cunoscutul actor Vladimir Ciobanu a fost diagnosticat cu leucemie: „Este internat la Iași și are nevoie de sânge pentru transfuzii”

Cunoscutul actor Vladimir Ciobanu a fost diagnosticat cu leucemie: „Este internat la Iași și are nevoie de sânge pentru transfuzii”

 Cunoscutul actor Vladimir Ciobanu, cel care l-a interpretat pe Mihai Eminescu în filmul „Luceafărul”, ar fi fost diagnosticat cu leucemie, iar în aceste clipe se află în stare gravă la Institutul Regional de Oncologie Iași. Potrivit prietenilor și...

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 11 Iulie 2020, ora: 07:30

Condamnare la închisoare pe viaţă pentru intenţia de a ataca locaţii turistice din Londra

Condamnare la închisoare pe viaţă pentru intenţia de a ataca locaţii turistice din Londra

 Justiţia britanică a condamnat joi la închisoare pe viaţă un fost şofer al companiei Uber care intenţiona să comită atacuri cu armă de foc şi cuţit în locaţii turistice din Londra, după ce fusese achitat de acuzaţii de terorism, relatează AFP.

( ) Citeşte tot articolul

Externe 11 Iulie 2020, ora: 07:28

Un francez suspectat de abuzarea sexuală a peste 300 de minori, arestat la Indonezia

Un francez suspectat de abuzarea sexuală a peste 300 de minori, arestat la Indonezia

Poliţia din capitala indoneziană Jakarta a anunţat vineri arestarea unui bărbat cu cetăţenie franceză suspectat că a abuzat sexual peste 300 de minori, transmite dpa.

( ) Citeşte tot articolul

Externe 11 Iulie 2020, ora: 07:08

Coronavirus: O echipă specializată a OMS se îndreaptă spre China pentru a organiza o investigaţie asupra originii virusului

Coronavirus: O echipă specializată a OMS se îndreaptă spre China pentru a organiza o investigaţie asupra originii virusului

 Experţii OMS, specialişti în biologie şi epidemiologie, vor colabora cu oameni de ştiinţă din China pentru a stabili sfera de acţiune şi parcursul investigaţiei, după cum a declarat purtătoarea de cuvânt a OMS, Margaret Harris, în cadrul unei informări de presă.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 11 Iulie 2020, ora: 07:00

Horoscopul zilei de azi, SÂMBĂTĂ 11 IULIE 2020. Chiron intră în retrograd! Adevărul iese la iveală

Horoscopul zilei de azi, SÂMBĂTĂ 11 IULIE 2020. Chiron intră în retrograd! Adevărul iese la iveală

Chiron isi incepe astazi miscarea retrograde si simti ca vrei sa tipi. Tipi de durere? Plangi de furie? Strigi dupa ajutor? Sau toate la un loc? Luna intra in Berbec, iar Berbecul nu stie de gluma. Este timpul sa iti onorezi propriile sentimente si sa actionezi. Pe masura de Luna face cuadratura...

( ) Citeşte tot articolul

Internațional 11 Iulie 2020, ora: 06:50

A patra seară de proteste în Belgrad. Sârbii au rupt gardul din fața Parlamentului

A patra seară de proteste în Belgrad. Sârbii au rupt gardul din fața Parlamentului

Mii de protestatari din Belgrad au rupt gardul din fața clădirii Parlamentului sârbesc și au urcat scările acestuia pentru a aprinde torțe, potrivit Balkan Insight. Aceasta este a patra seară de proteste în capitala Serbiei față de modul în care guvernul a gestionat perioada de...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 11 Iulie 2020, ora: 06:48

CINE SUNT GĂGĂUZII / Rătăciți prin istorie

CINE SUNT GĂGĂUZII / Rătăciți prin istorie

Dosarul găgăuzilor se constituie într-unul dintre cele mai interesante şi mai puţin cunoscute episoade ale istoriei moderne ale românilor de pe ambele maluri ale Prutului. 

( ) Citeşte tot articolul

Internațional 11 Iulie 2020, ora: 00:58

Sfânta Sofia: Grecia condamnă gestul Turciei pe care-l consideră „o provocare a lumii civilizate”

Sfânta Sofia: Grecia condamnă gestul Turciei pe care-l consideră „o provocare a lumii civilizate”

„Grecia condamnă cu tărie” decizia Turciei care deschide calea transformării fostei Hagia Sofia din Istanbul în moschee, a declarat premierul grec Kyriakos Mitsotakis, vineri seara, potrivit AFP.

( ) Citeşte tot articolul

Editorial 10 Iulie 2020, ora: 20:40 de Alecu Reniță

STATALITATEA DODONISTĂ – CÂT DE REPREZENTATIVĂ ESTE?

În spaţiul public se aruncă mesaje-cheie menite să buimăcească lumea şi să-l avantajeze pe Igor Dodon. Nu ştiu câte din mesajele-cheie sunt lansate din prostie sau la comanda stăpânilor lui Igor Dodon. În ultimele 2-3 luni, „cârtiţele” din...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)