Astăzi 22 Septembrie 2018, Sâmbătă - Ultima actualizare la ora 08:01
Abonamente

26 Ianuarie 2010, ora 18:38

Fara Ciombe

Marime Font
 
 
 
 

Arhiva ediţiei

Numărul curent 22.09.2018

22.09.2018

Convertor

Introdu suma
Din
Rezultat
In

Calculator TVA

-
 

Precum copiii de azi sunt speriati cu Ben-Laden, noi, in copilaria noastra, eram bagati in sperieti cu Chombe sau Ciombe, in transcriptie romaneasca. Moiz Capenda Chombe a fost unul dintre dictatorii pro-occidentali ai Republicii Congo, cel din al carui ordin, prin 1961, a fost ucis Patrice Lumumba, un alt dictator (pro-comunist), al carui nume il poarta acum o mare universitate din Moscova.

In amintirea noastra a ramas insa alt Ciombe - un motan mare, negru ca taciunele, plin de vicii omenesti. Acesta prindea, uneori, soareci si sobolani, dar avea obiceiul sa-i aduca si sa-i scape vii prin casa. Mai avea iscusinta sa scoata capacul la orice cratita, sa intre in increderea gospodinelor din mahala si sa fure pulpa gainii ori a cocosului chiar din oala pentru zeama, pusa la fiert. Insa mizeria cea mai mare pe care o facea acest Ciombe e ca transforma in WC casa gazdei care-l adapostea. Nu o data Ciombe a fost furat de sateni, dus cu masina, vandut ori facut cadou cuiva la Chisinau ori la Balti. Dar era fugarit de noii stapani chiar a doua zi si se intorcea neaparat acasa - busola motaneasca ii lucra ireprosabil... Cu siguranta, Ciombe ar fi fost dat uitarii, daca n-ar fi lasat o groaza de urmasi: negri ca taciunele, cu aceleasi metehne, facand sa dispara pentru totdeauna pisicile cu instinctul bunei cuviinte, care odinioara nu urcau pe masa, iar noaptea se cereau afara chiar si in vijelie.Mi-am amintit de particularitatile lumii zoologice a copilariei mele nu intamplator. Zi de zi ma conving ca regnul nostru politic mai e dominat de alde Ciombe, care si-au facut poftele cum au voit. Numai un fost partid crestin si democrat cati sobolani a scapat in casa noastra, scarnavindu-ne idealurile nationale!.. Dar, incetul cu incetul, si PPCD, si PCRM, precum si oamenii care i-au slujit, dispar de pe scena politica, precum a disparut, rapus de batranete, si Ciombe-motanul. La Orhei, a aparut prima fisura in organizatia raionala a PCRM, de la ciracii lui Voronin plecand Petru Papusoi, om cumsecade, inginer-constructor, pensionat, care a ajuns la concluzia ca a pierdut fara rost anii cu comunistii de azi. Dar, daca plecarea lui Papusoi e cu adevarat un eveniment, apoi plecarea ultimilor motani locali oranj din filialele Orhei si Telenesti chiar nu mai intereseaza pe nimeni. Odata, la un miez de noapte, ma suna un coleg din Orhei sa-mi spuna ca X, „cel mai inveterat frontist”, s-a lepadat de Rosca. „Daca adera la alt partid, cu siguranta dau sfoara-n tara”, ii spun. Colegul mi-a inteles aluzia si mi-a zis dezamagit ca X nu are unde sa se duca, deoarece, cu siguranta, nu-l primeste nimeni din cauza comportamentului sau nesuferit. Exact cum gospodarii nu-l puteau suferi in casa lor pe Ciombe al nostru.

La ultima sedinta a Consiliului raional Telenesti s-a declarat consilier independent ultimul reprezentant al PPCD. Tot independenti au ales sa fie si doi dintre cei trei primari portocalii. Daca am mai tine cont ca filiala Telenesti a pepecedistilor, inainte de a disparea, a pierdut si sediul care n-a fost platit la timp, chiar ca impactul plecarii lor a fost nul. Am aflat nu demult ca primarul unei localitati din Soldanesti - fost pepecedist care a pus la incercare rabdarea comunitatii cu sloganuri populiste, in lipsa totala de spirit gospodaresc - a fost totusi primit ca membru in unul din partidele democratice aflate la guvernare. Pazea de Ciombe!
 

Un articol de:
blog comments powered by Disqus

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolul


Editorial 21 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

 


 


METEO


Find more about Weather in Chisinau, M1