Actualitate

Fara Ciombe

Precum copiii de azi sunt speriati cu Ben-Laden, noi, in copilaria noastra, eram bagati in sperieti cu Chombe sau Ciombe, in transcriptie romaneasca. Moiz Capenda Chombe a fost unul dintre dictatorii pro-occidentali ai Republicii Congo, cel din al carui ordin, prin 1961, a fost ucis Patrice Lumumba, un alt dictator (pro-comunist), al carui nume il poarta acum o mare universitate din Moscova.

In amintirea noastra a ramas insa alt Ciombe – un motan mare, negru ca taciunele, plin de vicii omenesti. Acesta prindea, uneori, soareci si sobolani, dar avea obiceiul sa-i aduca si sa-i scape vii prin casa. Mai avea iscusinta sa scoata capacul la orice cratita, sa intre in increderea gospodinelor din mahala si sa fure pulpa gainii ori a cocosului chiar din oala pentru zeama, pusa la fiert. Insa mizeria cea mai mare pe care o facea acest Ciombe e ca transforma in WC casa gazdei care-l adapostea. Nu o data Ciombe a fost furat de sateni, dus cu masina, vandut ori facut cadou cuiva la Chisinau ori la Balti. Dar era fugarit de noii stapani chiar a doua zi si se intorcea neaparat acasa – busola motaneasca ii lucra ireprosabil… Cu siguranta, Ciombe ar fi fost dat uitarii, daca n-ar fi lasat o groaza de urmasi: negri ca taciunele, cu aceleasi metehne, facand sa dispara pentru totdeauna pisicile cu instinctul bunei cuviinte, care odinioara nu urcau pe masa, iar noaptea se cereau afara chiar si in vijelie.

Mi-am amintit de particularitatile lumii zoologice a copilariei mele nu intamplator. Zi de zi ma conving ca regnul nostru politic mai e dominat de alde Ciombe, care si-au facut poftele cum au voit. Numai un fost partid crestin si democrat cati sobolani a scapat in casa noastra, scarnavindu-ne idealurile nationale!.. Dar, incetul cu incetul, si PPCD, si PCRM, precum si oamenii care i-au slujit, dispar de pe scena politica, precum a disparut, rapus de batranete, si Ciombe-motanul. La Orhei, a aparut prima fisura in organizatia raionala a PCRM, de la ciracii lui Voronin plecand Petru Papusoi, om cumsecade, inginer-constructor, pensionat, care a ajuns la concluzia ca a pierdut fara rost anii cu comunistii de azi. Dar, daca plecarea lui Papusoi e cu adevarat un eveniment, apoi plecarea ultimilor motani locali oranj din filialele Orhei si Telenesti chiar nu mai intereseaza pe nimeni. Odata, la un miez de noapte, ma suna un coleg din Orhei sa-mi spuna ca X, „cel mai inveterat frontist”, s-a lepadat de Rosca. „Daca adera la alt partid, cu siguranta dau sfoara-n tara”, ii spun. Colegul mi-a inteles aluzia si mi-a zis dezamagit ca X nu are unde sa se duca, deoarece, cu siguranta, nu-l primeste nimeni din cauza comportamentului sau nesuferit. Exact cum gospodarii nu-l puteau suferi in casa lor pe Ciombe al nostru.

La ultima sedinta a Consiliului raional Telenesti s-a declarat consilier independent ultimul reprezentant al PPCD. Tot independenti au ales sa fie si doi dintre cei trei primari portocalii. Daca am mai tine cont ca filiala Telenesti a pepecedistilor, inainte de a disparea, a pierdut si sediul care n-a fost platit la timp, chiar ca impactul plecarii lor a fost nul. Am aflat nu demult ca primarul unei localitati din Soldanesti – fost pepecedist care a pus la incercare rabdarea comunitatii cu sloganuri populiste, in lipsa totala de spirit gospodaresc – a fost totusi primit ca membru in unul din partidele democratice aflate la guvernare. Pazea de Ciombe!
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *