Astăzi 25 Septembrie 2018, Marţi - Ultima actualizare la ora 08:52
Abonamente

Atitudini 30 Decembrie 2011, ora 05:03    Din editia print

Marime Font

Fără zei şi principii

(poveste de iarnă)

Nimic nu ne vine de la sine. Poate doar aerul ce ne înconjoară şi apa cea viu curgătoare. De la zei avem credinţa esenţelor inexplicabile, iar de la oameni principiile imuabile ale vieţii, deşi în tumultul sunetelor articulate se aud şi voci că principiile pot şi trebuie discutate. Cei mai mulţi dintre noi înţeleg însă că zeii pot să nu fie ascultaţi şi că principiile pot şi trebuie încălcate. Aşa am ajuns la un nou-vechi sfârşit de an fără zei şi principii. Nu ne mai doare nimic şi nimic nu ne mai interesează, căci am părăsit principiul binelui, cedând răului şi privilegiindu-l să lucreze el pentru noi.

De aceea o nouă-veche apocalipsă ne aşteaptă la solstiţiul de iarnă al acestui nou an, când se va produce şi un nou sfârşit de lume, când lumea veche va fi înlocuită cu o alta - cu Era Vărsătorului. Căci lumile nu dispar în neant ci în noile lumi care le iau locul. Şi dispar pentru că nu ne mai satisfac nesaţul de a fi mereu alţii: de a avea mai mult în farfurie şi în curte, la cont şi în parlament, dar şi un suflet mai descătuşat de foşnet de bancnote, zângănit de străchini şi bâzâit lenos de şedinţe.Pentru că un cer fără zei nu mai poate aduce ploaie şi o viaţă fără principii ne încovoaie, ne face mici şi neputincioşi, bătrâni şi caraghioşi, devitalizaţi şi deprimaţi.

Vărsătorul care vine însă va turna apa purificatoare peste noi şi va trimite în infernul istoriei care nu se scrie pielea porcului din poveste şi va dezveli chip de om nou să construiască, de data aceasta nu pentru valori şi prin valori, ci pentru iubire şi prin iubire - lume nouă, în care să încapă la fel de uşor şi cei săraci cu duhul, nedreptăţiţii şi umiliţii şi cei care au luptat pentru dreptate - adică acei a căror vină în lumea veche a fost să-şi adune averi în ceruri.

În această lume nu vor mai fi kaghebeuri şi mosade, naţiuni alese şi popoare pe care nu le mai încape uscatul şi cosmosul, ci doar oameni care învaţă să iubească - zeii prin credinţă, viaţa prin ştiinţă şi pe sine ca fiinţă.

Românii vor redeveni creangă de aur şi adevăraţi mioritici – frumoşi la chip şi la suflet precumu-i baciul moldovean, atât de des înjurat şi defăimat pentru păcatul nesăvârşit al laşităţii.

Oamenii răi nu se vor naşte decât doar în număr necesar pentru a arăta celorlalţi cum nu trebuie să fie omul. Atunci educaţia va fi posibilă doar ca spirit al iubirii ce îi va călăuzi pe oameni către o continuă autoeducaţie pentru devenirea întru fiinţă. Pentru că nu vor mai fi nici „subcompetenţe”, nici standarde despre cum trebuie să fie omul, nici coduri care să ne lege de primele două, ci doar un proces continuu de iubire, care va împlini lumea în rotunjimea ei sferică, ce va tot creşte până la roua din noapte, frumuseţea din arte şi infinitul aproape. Zeii se vor amesteca cu oamenii şi principiile ne vor privi resemnate din filele îngălbenite ale cărţilor, căci lumea va fi ghidată de un singur principiu: cel al iubirii. Pentru că şi azi, în lumea care pleacă, oamenii care iubesc n-au nevoie de principii. Au demonstrat-o Romeo şi Julieta, Heloise şi Abelard, iar în curbura Carpaţilor - cântecul nostru popular, supraplin de dragoste şi dor, în care neapărat dorul rimează cu izvorul - curgerea continuă şi dătătoare de viaţă, speranţă şi lumină.

Învăţătura acestei poveşti este simplă: ca să se poată trăi vreodată doar prin iubire, trebuie ca acum să trăim în credinţa ocrotită de legile morale.

La mulţi ani, Învăţătorule! 

Un articol de: Vlad Pâslaru
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 24 Septembrie 2018, ora: 13:44 de Ana Marchitan

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă Din editia print

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă

Rușii consideră că nu e timpul potrivit pentru acordarea autocefaliei Bisericii de la Kiev, în timp ce ucrainenii dau asigurări că numai așa se va face dreptate

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Septembrie 2018, ora: 15:40 de Ana Marchitan

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud: „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial”

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud:  „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial” Din editia print

Pentru a afla opinia Bisericii Ortodoxe Române (BOR) privind eventuala recunoaștere a autocefaliei Bisericii din Ucraina, TIMPUL a discutat cu Preasfințitul Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud din cadrul Mitropoliei Basarabiei, fost secretar al Sfântului Sinod al BOR.

( ) Citeşte tot articolul

Carte 23 Septembrie 2018, ora: 05:03

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem Din editia print

Mai ieri, de câte ori deschideam vreo pagină în internet, îmi sărea în faţă un spot publicitar, sonorizat de o tânără care întreabă, punând un accent puternic pe primul cuvânt al frazei: „Vrai să trăieşti, să înveţi şi să...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolulEditorial 24 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 24 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Republica Moldova cu o mână dă, cu alta lovește

Republica Moldova e un ceas cu rotițele stricate. Sau, mai degrabă, fiecare rotiță funcționează de capul ei. Iar dacă ele nu funcționează cum trebuie, nu avem nici oră, nu avem nici ceas. Moldova ca stat e de mult timp nefuncțională.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 14 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Vestirea patimilor și a învierii

„Pe când străbăteau Galileea, Iisus le-a spus: Fiul Omului va să fie dat în mâinile oamenilor. Şi-L vor omorî, dar a treia zi va învia. Şi ei s-au întristat foarte!” (Matei 17; 22-23)

() Citeşte tot articolul

 


Cele mai citite articole Timpul.md