Economie

Farmaciştii vor fi obligaţi să elibereze medicamente doar în baza reţetei

Normal
0

false
false
false

MicrosoftInternetExplorer4

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:”Table Normal”;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin:0cm;
mso-para-margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:10.0pt;
font-family:”Times New Roman”;
mso-ansi-language:#0400;
mso-fareast-language:#0400;
mso-bidi-language:#0400;}

Ministrul Sănătăţii, Andrei Usatîi şi directorul Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei (CCCEC), Viorel Chetraru au prezentat în cadrul şedinţei informaţii privind situaţia curentă de pe piaţa farmaceutică a Republicii Moldova. Astfel, la momentul de faţă 96% din denumirile de medicamente care se comercializează pe piaţa internă au fost introduse în Catalogul de preţuri. Ca urmare a acestei acţiuni, preţurile la medicamente s-au diminuat, comparativ cu perioada similară a anului trecut, în medie cu 19%. Totodată, s-a reuşit stoparea creşterii preţurilor la medicamente, în anii precedenţi aceasta fiind de peste 20% anual. Nu s-au diminuat preţurile la medicamentele care sunt importate din state precum : China, India, Siria. Acest lucru se întâmplă din motiv că pe pieţele din regiune aceste medicamente nu se comercializează şi respectiv nu există preţuri de referinţă.

"Tempoul de creştere a preţului la medicamente în perioada 2006-2010 a fost de 23%, iar în perioada 2010-2011 de 0.73 %", a precizat Andrei Usaţîi. "Vom impune farmaciştii să elibereze medicamente doar dacă sunt prescrise de medic", a mai spus Usatîi referinduse la practica bine cunoscută de a se vinde orice medicament fără reţetă.

Directorul CCCEC, Viorel Chetraru, a precizat că este necesară identificarea unui mecanism mai clar referitor la ce fel de medicamente sunt prescrise de medici. "Medicii indică în reţete denumirea comercială a preparatelor medicale. Din start, pacientul nu mai stă în faţa situaţiei de a alege un medicament mai scump sau mai ieftin, ci de a cumpăra medicamentul indicat de medic. Medicii trebuie să indice pe reţete medicamente originale", a mai spus Chetraru.

Precizăm ca presa nu a avut acces la Şedinţă.

Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *