Chișinău

„Farmer”, cu fermieri trişti şi veseli

Şi de astă dată, cei mai de succes fermieri au dorit să-şi cucerească vizitatorii standurilor cu produse agricole mai deosebite ca volum şi calitate. Astfel, Ion Ciocan din Lozova, Străşeni, care anii trecuţi ne-a uimit cu un dovleac de 114 kilograme obţinut din seminţe canadiene, ne-a spus că deja a ajuns la unul de 120 kg. La rândul său, Dumitru Ghilinschi a prezentat pere de 850 de grame. Iar Mihai Gaşper, din Furceni, Orhei, pe lângă merele şi fructele sale, vine în fiecare an cu câte un butoiaş de vin, servindu-i pe toţi vizitatorii, pe care îi învaţă zece porunci de consumare a vinului. Întrebat de unde le-a luat, el ne-a răspuns următoarele: „Pe unele le-am găsit în cărţi, pe altele le-am ticluit eu, după cele auzite din străbuni. Părinţii mei întotdeauna spuneau: înainte de a servi un pahar cu vin, trebuie să ştii dacă îl poţi duce”.

Alături de fructele şi legumele de toată frumuseţea şi de produsele agroalimentare picante, ceea ce îi fascinează aici pe vizitatori este tehnica perfomantă prezentată în cadrul Expoziţiei „Moldagrotech”, unde sunt expuse, în special, tractoare performante. Preţurile maşinilor sunt de la 20 mii până la 400 de mii de euro. Sunt şi tractoare la care poate fi instalat un GPS, graţie căruia acestea pot merge fără şofer. Fermierii le studiază atent, apoi dau din mână şi se întorc, pentru că niciunul drintre ei nu-şi poate permite să procure o asemenea maşină, la preţuri exorbitante pentru ei.

Victoria Gaitur, preşedinta organizaţiei regionale Edineţ a Federaţiei Naţionale a Fermierilor din Moldova, ne spune că din partea acesteia din urmă la expoziţie au venit 39 de participanţi: cinci – la iarmaroc, iar 34 – la standuri. „Am prezentat produsele noastre agricole, iar acum fermierii poartă negocieri cu potenţialii cumpărători şi încearcă să semneze contracte”, a mai afirmat ea.


„Farmer”, cu mai puţin farmec

Mai puţin entuziasmată de expoziţie s-a arătat Ana Tâltu, preşedinta organizaţiei regionale Bălţi. „Am venit cu 17 participanţi. Partea proastă a lucrurilor e că la „Farmer”, din an în an, e tot mai trist. Expoziţia n-a fost organizată la nivel, ca odinioară. Partea festivă de inaugurare a expoziţiei a fost una searbădă, formală. Nu ne-a onorat cu prezenţa sa nici conducerea de vârf a republicii. A fost doar ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Vasile Bumacov, care ne-a promis că statul ne va ajuta în continuare cu investiţii, dar nimeni nu mai crede. Fermierii sunt nemulţumiţi, de parcă ne-am face noi înşine o sărbătoare. Am impresia că această tradiţie de organizare a unei expoziţii pentru fermieri va dispare în viitorul apropiat”, constată ea cu tirsteţe.

Nici preşedintele Uniunii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli „UniAgroProtect” nu s-a arătat încântat de organizarea celor două expoziţii. „De mai mulţi ani, noi participăm aici doar ca organizaţie, însă producătorii noştri agricoli nu-şi expun produsele la standuri. Cu ce să vii acum, la sfârşitul lui octombrie? Cu mere, cu porumb şi sfeclă de zahăr?”, se întreabă şi ne întreabă el.

Mai mulţi fermieri care au solicitat anonimatul ne-au spus că vin la expoziţie mai mult de nevoie, fiind oarecum obligaţi, iar unii dintre ei, pentru a se prezenta la standuri, îşi cumpără produsele de la piaţă… În plus, marile lor probleme sunt lipsa investiţiilor şi a pieţei de desfacere. Vorba e că în anul curent, din investiţiile promise de către guvern, de 250 milioane de lei, 246 de milioane au acoperit datoriile de anul trecut, astfel încât pentru 2011 au rămas doar patru milioane. „Prim-ministrul Vlad Filat a promis că va ţine cont de asta la rectificarea bugetului, dar n-a mai făcut-o. Guvernul refuză să-şi onoreze obligaţiunile faţă de cei care au investit în agricultură. E un semnal prost pentru investitori. Aceasta va diminua capacitatea noastră de concurenţă în plan intern şi extern, care şi aşa are mult de suferit. Nu se vor crea locuri de muncă în spaţiul rural, nu se vor forma venituri la bugetul local şi cel central. În cazul dat, care-i câştigul?”, îşi pune întrebarea Tudor Chiriac, preşedintele gospodăriei ţărăneşti cu acelaşi nume din Străşeni.

La cele două expoziţii participă peste 300 de companii din 16 ţări, inclusiv Austria, Danemarca, Franţa, Italia, Grecia, Polonia, România, Bulgaria, Rusia, Ucraina ş.a.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *