Ultima oră

Farmer, cu mai mult farmec

Miercuri, la Centrul „Moldexpo” si-au deschis larg usile expozitiile internationale „Farmer-2009” si „Moldagrotech”. Desi „Farmer” a intrunit mai putini fermieri (de vina e si criza economica), totusi, in acest an, ea a avut mai mult farmec. La ea am intalnit conducatori de gospodarii taranesti, producatori agricoli ai unor gospodarii cooperative care vorbeau cu mai mult optimism si incredere in viitor.

La eveniment au participat presedintele interimar al RM, Mihai Ghimpu, prim-vicepresedintele Parlamentului, Serafim Urecheanu si ministrul Agriculturii, Valeriu Cosarciuc. In cuvantul de inaugurare a expozitiilor, Mihai Ghimpu a subliniat ca agricultura RM are viitor. El a spus ca va face totul ca aceasta importanta ramura a economiei sa se dezvolte si ca va avea parte de investitiile de care a dus lipsa pana acum. Ca de obicei, suita prezidentiala a trecut pe la toate standurile fermierilor si producatorilor agricoli. Toti participantii la eveniment puteau sa discute nestingherit cu demnitarii. Daca, la Ziua Vinului, Mihai Ghimpu cauta must, de aceasta data l-am surprins cu doua mere mari in mana.

Ministrul Agriculturii s-a bucurat ca expozitia este foarte frumoasa, specificand ca, spre deosebire de marii producatori, gospodariile mici de fermieri s-au descurcat mai bine – au vandut productia, au platit impozitele… O prioritate a guvernului, a mentionat el, consta in a stimula crearea la sate a intreprinderilor mici si mijlocii care sa proceseze carnea, laptele, fructele, legumele, pentru a obtine marfuri agroalimentare cu valoare adaugata inalta. Cele doua expozitii, la care participa mai multi oaspeti de peste hotare, se vor desfasura intre 21-25 octombrie curent.

Mihail Gasper, fermier din Furniceni, Orhei, ne-a spus ca scopul taranilor este sa asigure consumul cu produse agricole autohtone si ca statul ar trebui sa-i protejeze de concurenta neloiala din exterior. Completand cele spuse de colegul sau, Gheorghe Zestre din Zabriceni, Edinet, ne-a povestit cum a reusit, in aprilie, sa puna in functiune o fabrica de procesare a laptelui, azi branzeturile de la Zabriceni fiind comercializate in supermarketurile din capitala. Tot aici l-am intalnit pe Mihai Sava din Costesti, Ialoveni, si pe Gheorghe Gogu din Causeni, care au purces la producerea vinului „Cahor”. Ei si-au exprimat convingerea ca guvernarea liberal-democratica ii va sustine pe cei care asigura propasirea satelor noastre.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *